• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto pseće šape često mirišu na popularnu grickalicu: Najzaslužniji za ovaj miris su Pseudomonas i Proteus

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Smrdljive" šape ne znače nužno da je pas bolestan

  • 0
Šape psa Foto: Shutterstock/Mega Vectors

Ako imate psa, verovatno ste nebrojeno puta osetili da njegove šape mirišu kao popularni proizvodi od kukuruza koje gotovo svaki drugi stanovnik naše planete jede za doručak ili gricka u toku dana ili večeri: reč je o kukuruznom čipsu, kornfleksu i drugim kukuruznim proizvodima. Čak su i neki predstavnici kompanija koje se bave distribucijom i prodajom popularnih brendova ove namirnice priznali sličnost mirisa psećih šapa i kukuruznog čipsa, pa je u vezi s tim "problemom" 2022. godine objavljen tvit:

"Prestanite da pričate da smrdimo kao pseće šape, jer pokušavamo da prodamo ovaj kukuruzni čips",

Šta uzrokuje da pseće šape mirišu na kukuruzni čips? I da li taj podatak treba da bude razlog za zabrinutost?

Doktor Džeri Klajn, glavni veterinar u Američkom kinološkom klubu kaže da je uzrok ovog mirisa u višem stadijumu prisustva i "rada" određenih vrsta bakterija koje napadaju kožu.

"Ljudska stopala obično ne smrde, osim ako smo isprljali noge ili smo znojavi", kaže Klajn i dodaje da ljudska stopala ne treba loše da mirišu u normalnim okolnostima. Ali, kada se promeni pH vrednost kože, stopala mogu da poprime drugačiji miris. Tako je i kod životinja.

Svaka životinja ima normalnu floru kože sa određenim balansom različitih bakterija, a kad se to poremeti, menja se sve, pa i miris stopala, odnosno šapa. Međutim, "smrdljive" šape ne znače nužno da je pas bolestan, pogotovo ako ne pokazuje druge znake zdravstvenih tegoba.

Za razliku od ljudi, koji štite svoja stopala obućom pre nego što izađu napolje, gole pseće šape redovno su izložene različitim površinama koje mogu da sadrže čitavu vojsku bakterija i gljivica.

Pas šape Foto: Shutterstock/oksana2010

"Kukuruzne" ili "kornfleks" šape su rezultat delovanja dve vrste bakterija, Pseudomonas i Proteus: obe ispuštaju miris kvasca, sličan kukuruznom čipsu.

"Popravka" šapa koje mirišu kao kukuruzni čips je jednostavna: ili ćete jednostavno prihvatiti da šape vašeg ljubimca mirišu na kukuruzni čips, ili ćete takve šape oprati sapunom ili razblaženom tečnošću za sudove, a potom ih dobro isprati i detaljno osušiti. Potom treba pregledati šape i uveriti se da na njima nema lezija, čireva ili infekcija što bi moglo da bude znak nečeg ozbiljnijeg. U slučaju da pas stalno liže ili grize šape, odvedite ga na pregled.

Ukoliko osetite da i drugi delovi tela vašeg ljubimca mirišu kao i njegove šape, to bi bio definitivno posao za veterinarskog stručnjaka. To nije nužno hitan slučaj, ali ne treba dozvoliti da se razvije u nešto veće i problematičnije.

(Livescience/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šape kratke, a oči gladne: Kako je jedan smešni pas ostao bez grickalice

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari