• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brkovi kod psa: Iako nisu neophodne, ove dlake imaju specijalnu ulogu i ne smeju se skraćivati i čupati

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brkovi psu služe kao svojevrstan kompas i mogu da prenesu emocije

  • 0
Pas i brkovi Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Mačke nisu jedini kućni ljubimci koji imaju ukras na licu u vodu brkova. Brkovi su dugačke, guste, taktilne dlake, veoma su osetljivi i igraju važnu ulogu u snalaženju u prostoru i “lovu” mirisa, a važni su i za razumevanje govora tela mačaka. Iako su mačiji "brci" dugački i luksuzni, i psi se mogu pohvaliti ovim ukrasom na licu koji kod njih imaju malo drugačiju ulogu.

Zbog čega psi imaju brkove?

Brkovi su specijalizovane dlake koje imaju ulogu receptora dodira: kad dodirnu neki predmet, brkovi šalju signal psu da ispred njih nešto stoji: to im pomaže da se lakše snalaze i kreću, jer njihov vid izbliza nije oštar.

Brkovi su najverovatnije evoluirali kako bi pomogli životinjama da pronađu hranu. Ako su se bolje kretale u svom okruženju, životinje su brže i lakše pronalazile hranu i preživljavale.

Brkovi otkrivaju šta se nalazi u neposrednoj blizini životinje i mogu da prenesu emocije. Oni šalju informacije putem Merkelovih ćelija u folikule brkova koje su povezane sa nervnim završecima.

Kad se brkovi pomeraju, pokrete preuzimaju Merkelove ćelije i šalje informacije u mozak psa. Otkrivanje okoline brkovima posebno je važno za štence, pogotovo u prvim danima nakon rođenja, dok su im oči zatvorene, a osećaji koje prenose dodiri brkovima pomažu mladuncima da lakše sisaju.

Pas diriguje repom Foto: Shutterstock

Brkovi mogu da nam kažu sve o tome kako se naš pas oseća. Brkovi psa koji je opušten i zadovoljan vise pravo uz lice, dok brkovi psa pod stresom stoje uspravno ili štrče. Stres ili uzbuđenje postavljaju pseće brkove u položaj koji koji omogućava detaljno prikupljanje informacija o okruženju.

Sve rase pasa imaju brkove koji im niču iznad očiju, na bradi i oko nosa na njušci. Boja i tekstura brkova zavise od krzna (brkovi psa kovrdžave dlake pomalo će se uvijati).

Opadanje brkova kod psa je normalna pojava, jer oni iznova rastu. Međutim, vlasnici bi trebalo da izbegavaju podrezivanje ili brijanje brkova: čak iako brkovi psu nisu potrebni, oni su deo njih i pomažu da na pravi način dožive svoje okruženje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uvredio se jer su ga okupali: Pas se "smrtno" naljutio na vlasnike

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari