• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudno ali istinito: Za zdravlje kože dalmatinca potrebna redovna i detaljna nega pega

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnik ovog crno-belog lepotana može pružiti izvanrednu negu svom ljubimcu, ali ako pas počne da se dosađuje, može da uništi pege

  • 0
Dalmatinski pas Dalmatinski pas Foto: Shutterstock/Megan Betteridge

Dalmatinski pas, poznat po neobičnoj pegavoj dlaci, rasa je srednje veličine koja je nastala u Hrvatskoj. Poznat po bezgraničnoj energiji i prijateljskom temperamentu, ovaj pas je divan kućni ljubimac vlasnicima širom sveta. Ali, ne treba zaboraviti da jedinstvena dlaka dalmatinca zahteva posebnu negu kako bi neobične mrlje upečatljivog uzorka i koža psa bile zdrave.

Redovna nega dlake dalmatinskog psa

Dalmatinski pas se linja tokom cele godine, pa se redovnim četkanjem uklanjaju mrtve dlake i potpomaže lučenje prirodnih ulja na koži.

Dalmatinski pas Dalmatinski pas Foto: Shutterstock/Natalisel

Za četkanje psa uzmite gumenu četku ili rukavicu i najmanje tri puta nedeljno ga "timarite" i češljajte da bi dlaka bila sjajna. U sezoni linjanja, možda će biti potrebno svakodnevno četkanje. Ova rutina ne samo da održava njihove lepe tufne, već i sprečava iritaciju kože.

Uravnotežena ishrana dalmatinca za zdravu kožu

Uravnotežena ishrana značajno doprinosi zdravlju kože i dlake dalmatinskog psa. Visokokvalitetna hrana sa pravom ravnotežom omega-3 i omega-6 masnih kiselina održava kožu zdravom i smanjuje rizik od kožnih problema.

Sveža voda za piće neophodna je za hidrataciju dalmatinca, ne samo iznutra, već pomaže i da njegova dlaka ostane sjajna.

Zdravlje kože dalmatinskog psa

Redovno pregledajte kožu vašeg dalmatinca, da biste na vreme primetili znake crvenila, iritacije ili infekcije, posebno oko pega. Ako uočite bilo kakve promene, odmah odvedite psa veterinaru, jer je rano otkrivanje problema ključno za sprečavanje razvoja nekih bolesti. Izbegavajte preterano kupanje dalmatinca koje može da skine prirodna ulja s njegove kože: kupanje jedanput u tri meseca je dovoljno, osim ako se pas ne isprlja preterano.

Dalmatinski pas Dalmatinski pas Foto: Shutterstock/New africa

Dosledan režim aktivnosti dalmatinskog psa

Dalmatinski pas je poznat po inteligenciji i zahteva mentalnu stimulaciju uz fizičku aktivnost. Neophodno je rano uspostaviti konzistentan režim treninga, uz fokus na poslušnost i socijalizaciju. Primena tehnika pozitivnog pojačanja - nagrađivanje poslasticama i pohvalama - efikasna je kod ove rase. Adekvatna redovna aktivnost je ključna za upravljanje visokim nivoom energije dalmatinca i sprečavanje dosade koja u suprotnom može da izazove loše navike, a jedna od njih je i samopovređivanje kože.

Zdravstvena zaštita dalmatinskog psa

Godišnji veterinarski pregledi od su vitalnog značaja za zdravlje dalmatinca, uključujući i detaljan pregled njegove kože i dlake. Veterinar može da uoči rane znake alergija ili drugih problema u vezi sa kožom koji mogu da ugroze kvalitet dlake. Osim toga, veterinar može da predloži neophodne suplemente ili prilagođavanje ishrane psa, što će osigurati i da pege vašeg dalmatinca ostanu lepe i zdrave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari