• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Parfemi za pse: Da li je pametno prskati kućne ljubimce mirišljavim vodicama?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Toaletne vode i mirisna sredstva nisu zamena za kupanje i održavanje higijene psa, niti su potreba mezimca, već predstavljaju "modni detalj" koji pas "nosi" jer vlasnik tako želi

  • 0
Parfemi za pse Foto: Shutterstock

Sve što svakodnevno radimo, trudimo se da prenesemo i na naše pse.

Sa njima delimo hranu koju jedemo, oblačimo ih i obuvamo, pa i parfemišemo toaletnim vodama i parfemima.

Svako voli prijatne mirise i da, posle kupanja, miriše na ”sveže i čisto“. Međutim, da li je pametno prskati pse raznoraznim parfemima, posebno ako znamo da je njima čulo mirisa izuzetno važno? pita se Apetit.rs.

Šta je parfem za pse?

Ova mirisna sredstva koriste se slično dezodoransima, najčešće kako bi se miris "sveže okupanog“ psa zadržao što duže.

Međutim, oni ne mogu da zamene kupanje i ne održavaju higijenu pasa, već služe više kao "modni detalj“. Najvažnije je da parfem ne sadrži alkohol kako ne bi došlo do iritacije kože.

Da li su parfemi za pse bezbedni?

Kao i ljudi, i psi mogu imati alergijsku reakciju na razne arome i sastojke parfema. Zbog toga treba proveriti da li je pas alergičan, pa tek onda da početi sa korišćenjem.

Preterano prskanje psa mirisnom vodom nije dobro. Postoje bolesti koje su specifične po svojim mirisima i može da se desi da, ukoliko preterano prskamo našeg ljubimca, ne primetimo simptome na vreme. Uz to, i našem ljubimcu neće biti prijatno da stalno "nosi" njemu nepoznat miris.

Izbegavajte da parfemišete kritične delova tela, poput očiju, ušiju, njuške i ostalih mesta na kojima lako dolazi do iritacije.

Ukoliko su ispunjeni ovi uslovi, parfemi za pse su, po mišljenju stručnjaka, bezbedni i spremni da našeg mezimca dodatno "doteraju“.

Koliko često sme da se koristi parfem za psa?

Pseće parfeme i kolonjske vode ne treba upotrebljavati svakodnevno.

Preporuka je da ih na psa nanosite najviše jednom nedeljno, a najidealnije bi bilo posle kupanja, jer je tada miris najintenzivniji i dugotrajniji.

Da li su ljudski parfemi dobri za pse?

Ljudski parfemi nisu dobri po pse! Alkohol u dodiru sa njihovom kožom izaziva iritaciju, a parfemi za ljude su intenzivniji i imaju više hemikalija, što može dovesti do komplikacija i alergijskih reakcija.

Parfemi za pse su tu samo radi našeg dodatnog zadovoljstva, a ne radi potreba našeg ljubimca.

Budite pažljivi pri odabiru ovog mirisnog aksesoara, kako bi se vaš pas prijatno osećao dok se šepuri po gradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari