• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je bezbedno farbati dlaku psa?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako osećate da iz nekog razloga morate da ofarbate svog ljubimca, razmislite o tome bar još deset puta!

  • 1
Farbanje pasa

Foto: Shutterstock

Svedoci smo inovacija, modernih trendova, pa čak i ludosti nekih vlasnika kućnih ljubimaca.

Njima su posebno izloženi psi: zbog hirova svoje ljudske porodice ili nekih njenih članova, naši četvoronošci nose cipele, nakit, strpljivo podnose manikir, ne bune se zbog toga što im se oblače haljine, majice, pantalone… Ipak, neki postupci vlasnika ne mogu se nazvati opravdanim, a još manje razumnim.

Mere opreza

Internet vrvi od mode farbanja pasa!

Neki vlasnici samo žele da ljubimcima “zašarene” pramen-dva dlake, dok se pojedinci ne smiruju dok im sasvim ne promene izgled.

Pritom ne prezaju od najekstremnijih poteza, a jedan od njih je farbanje pseće dlake.

Pre nego što poželite da promenite “dosadan” izgled svog ljubimca, odvojite vreme da pročitate sve o manama takvog postupka.

O prednostima ekstremnih izmena izgleda psa nema mnogo objava.

Ukoliko ste u grupi vlasnika koji odobravaju ovakve radnje, preduzmite sve mere opreza. Obavestite se o tome kako hemijske supstance utiču na zdravlje psa. Farbe i dodaci sadrže mnoge štetnih sastojaka koji su pogubni.

Farbanje pasa

Foto: Shutterstock

Nipošto nemojte koristiti boju za farbanje ljudske kose! Ona sadrži iritante koji mogu da spale kožu vašeg psa i mogu biti toksični ako ih pas proguta. A to je izvesno, jer pas često liže svoju dlaku.

Ako pas ima osetljivu kožu, čak i boje koje se smatraju bezbednim i netoksičnim mogu mu napraviti problem. Boju nikad nemojte nanositi preko rane koja zaceljuje!

Koje su boje bezbedne?

Polutrajna boja jedno je od najbezbednijih rešenja. Osim toga, svoje trenutne hirove možete zadovoljiti i sokovima od voća i povrća koji provereno farbaju!

Sok od cvekle, višnje, kupine, borovnice, maline, dodatak kurkume i druge prirodne “farbe” izvanredno će obojiti dlaku vašeg kucova, a pritom vas neće boleti glava da slučajno ne naškodite psu!

U svakom trenutku možete se konsultovati sa profesionalnim grumerom koji ima znanje potrebno za bezbedno farbanje dlake.

Ne postoji nijedan zdravstveni razlog ili opravdanje za farbanje psa osim vlasnikove želje.

Jednim od najinteresantnijih zahteva za farbanjem smatra se želja vlasnika za odvraćanjem kradljivaca pasa, jer ne mogu lako prodati “ofarbane”.

Iako su krađe pasa u porastu, pitanje je da li je njihova kolorizacija vredna neželjenih efekata.

Evo i nekih modnih video “ludosti” koje slede pojedini vlasnici pasa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гоца

    13. februar 2023. | 10:30

    Само ако пре фарбања добијете потврду од психијатра да сте нормални.