• 0

Kako da pas lakše prebrodi zimu?

Najhladnije godišnje doba ljubimci će lakše podneti uz pojačanu proteinsku ishranu, svakodnevnu higijenu i utopljavanje prilikom izlaska u šetnju

  • 0
Pas i nega zimi

Foto: Pexels/Gabe

Zima može biti težak period za kućne ljubimce, posebno pse sa zdravstvenim tegobama poput artritisa ili respiratornih problema.

Zato treba preduzeti određene korake kako bi naši ljubimci uživali u snegu podjednako kao i u trčkaranju po travi u prolećnim ili jesenjim danima, kao i da bi bili zdravi tokom zimskih dana, piše Apetit.rs.

Hrana

Zima je period kad psima treba više hrane nego u drugim godišnjim dobima. To je zato što im je neophodno više energije da bi održali temperaturu tela. Tokom hladnog vremena, psu je potrebna hrana sa više proteina i masnoća u odnosu na toplije mesece.

Kupanje i higijena

Psi se zimi prljaju snegom i blatom pa im je potrebno češće kupanje. Zahvaljujući tome dlaka i koža će im uvek biti čiste i sveže. Hladno vreme isušuje kožu, a češćim kupanjem se nadoknađuje vlažnost. Vodite računa da pas ne bude izložen vetru i hladnoći dok se sasvim ne osuši.

Tokom hladnih dana psima treba redovno seći nokte, jer može doći do njihovog pucanja i fizičkih povreda. Ovu aktivnost treba prepustiti stručnom licu ukoliko nemate iskustva i pribor za bezbedno uklanjanje viška nokatne ploče, budući da se tu nalaze nervni završeci.

Garderoba

Pas i zimska nega

Foto: Pixabay

Nekim psima je tokom hladnih dana potrebna garderoba. Zato im pripremite toplu, udobnu i suvu odeću da bi nesmetano mogli da uživaju u šetnji dok su na hladnoći. Po kiši i snegu trebalo bi da nose jaknice od nepromočivog materijala, a po suvom i hladnom vremenu biće dovoljna jakna ili topao džemper. Posebnu pažnju obratite na veličinu garderobe: psa ne sme ništa da steže i on treba nesmetano da se kreće.

Po snegu i ledu najbolje bi bilo psu zaštititi šape čizmicama. Na taj način će one biti pošteđene pucanja i smrzavanja. Za razliku od garderobe na koju se psi lako naviknu, za obuću će biti potreban period privikavanja.

(Telegrar.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari