• 0
 ≫ 

Problemi sa šapama: Od polomljenog nokta do zabrinjavajućih izraslina

 ≫ 

Na šapama psa gotovo po pravilu se pojavljuju posledice povreda, ekstremnih temperatura, alergija, prisustva parazita i nebrige vlasnika

  • 0
Pas i problemi sa šapama

Pas i problemi sa šapama Foto: Shutterstock

Svi kućni ljubimci, pogotovo psi, povremeno imaju probleme sa šapama.

Ove tegobe se javljaju na svakom delu šape, u svim periodima godine i mogu biti uzrokovane alergijama, infekcijama, posekotinama i ogrebotinama, cistama, nezgodama na jastučićima šapa i noktima.

Jastučići obezbeđuju izolaciju psećim stopalima, pomažu u održavanju ravnoteže, usporavaju hod i deluju poput amortizera za kosti i zglobove na prednjim i zadnjim nogama. Uprkos činjenici da su stvorene da izdrže brojne aktivnosti i habanje, šape su podložne brojnim tegobama. Bitno je da ih redovno pregledate da biste na vreme uočili probleme i preduzeli korake za njihovo saniranje.

Simptomi i uzroci

Pas koji ima tegobe sa šapama će lizati ili grickati pogođena mesta. Ponekad će hramati, usled bolova pri hodu i spuštanja šape na tvrdu podlogu. Upale i crvenilo, lezije i iscedak, opadanje dlake, čirevi, kraste i plikovi, posekotine i ogrebotine su takođe simptomi promena na šapama. Suvi i ispucali jastučići, ciste, izrasline, krvarenje i neprijatan miris su znaci promena na šapama koje se podhitno moraju lečiti. Napukli ili slomljeni nokti takođe predstavljaju problem.

Kao i ljudi, i kućni ljubimci mogu patiti od svih vrsta alergija. Zbog svraba, pas će lizati i grickati šape što će izazvati iritaciju ili povrede kroz koje prodiru gljivice ili bakterije. One normalno žive na jastučićima šapa ljubimca, ali povremeno izmiču kontroli i nabujaju. Bakterijske i gljivične infekcije kože su česte kod pasa i po pravilu zahvataju šape. Znaci infekcije su lizanje i grickanje šapa, crvenilo, otok, bol, svrab i gnoj. Koža između prstiju i drugih kožnih nabora je zahvaćena svrabom, crvenilom i masnim iscetkom. Ponekad nokti poprime smeđu obojenost.

Kućne ljubimce koji preterano ližu šape treba odvesti veterinaru. On će obaviti analize, dijagnostikovati infekciju i prepisati kreme, kupke i eventualno antibiotičke masti.

Problemi sa noktima

Pas i problemi sa šapama

Polomljeni nokat Foto: Shutterstock

Predugački nokti su uobičajeni i mogu izazvati neprijatne probleme pri hodu. Kad nokti psa dodirnu tlo, tvrda površina ih gura nazad u ležište nokta izazivajući bol, a to može da izvrši pritisak na zglobove prstiju. Predugački nokti često pucaju, ali se i lome. Nepravilno isečeni nokti mogu da urastu što psu stvara probleme i bolove. Nokti se cepaju ili lome ako pas zakači nokat na neki predmet. U ovom slučaju izvesno je i krvarenje iz povređenog nokta, pa i hramanje.

Opasne opekotine

Pas i problemi sa šapama

Opekotine na jastučiću šape Foto: Shutterstock

Ako vam je leti neprijatno kad hodate po vrelom asfaltu, zamislite kako je psu koji ne nosi obuću! Pre nego što pustite psa na ulicu, proverite temperaturu poda dlanom: ako posle 10 sekundi ne možete da izdržite vrelinu, znajte da će psu biti još gore! Nažalost, mnogi ljubimci trpe opekotine od hodanja po prevrućim površinama. Jastučići su natečeni i crveni, a mogu se pojaviti i plikovi. Opekotine na šapama su ozbiljan problem i zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju.

Suvi i ispucali jastučići

Jastučići na šapama psa moraju biti pomalo hrapavi kako bi pas bez problema hodao po glatkim površinama. Međutim, različiti faktori, uključujući vrele trotoare i ulice, zatim ekstremni zimski uslovi, hemikalije koje se posipaju, suv vazduh i izlaganje grubim površinama mogu da izazovu povrede koje se često inficiraju.

Pas i problemi sa šapama

Inficirani jastučići šapa kod pudle Foto: Shutterstock

Posekotine i ogrebotine

Razderotine, posekotine i ogrebotine mogu se pojaviti u bilo kom trenutku i uobičajene su, jer psi trče i igraju se na različitim terenima. Obratite pažnju na oštre predmete na zemlji dok šetate psa i nemojte dozvoliti da predugo trči po neravnom terenu. Prilikom povređivanja, u jastučićima šapa mogu se zadržati strani predmeti poput kamenčića, delova štapića ili grančica, pa čak i razbijeno staklo i ostaci koji prodiru u kožu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari