• 3
 ≫ 

Šta treba da znate o krznu vašeg psa i adekvatnoj nezi

 ≫ 

Najvažnije je da utvrdite koji tip dlake ima vaš pas, kako biste znali šta dalje

  • 3
Pudlica Foto: Pixabay.com

Kada kažemo “krzno” najpre pomislimo na pufnastu mačku, pa tek onda možda na neku od veličanstvenih, dugodlakih rasa pasa. Međutim, krzno pasa može imati različite oblike i teksture, i veoma je važno pravilno voditi računa o njemu.

Evo nekih osnovnih stvari koje treba da znate o krznu pasa.

Krzno pasa: vrste i karakteristike

Koliko pasa, toliko vrsti krzna. Dobro, ne baš sasvim, ali pseći svet zaista se može pohvaliti različitim tipovima krzna, piše Apetit.rs. Evo osnovnih tipova dlake:

- Psi sa glatkim krznom - ne zahtevaju mnogo posla oko uređenja "fizure”, ali količina dlake koja im opada je veća nego kod drugih pasa - više se linjaju.

- Psi sa duplim krznom - zahtevaju malo više brige oko krzna. Mogu biti kratkodlaki i dugodlaki. Specifični su zbog podlake o kojoj se mora voditi računa.

- Oštrodlaki psi - potrebno je iščešljavati ih sliker četkom, a za potrebe izložbe i trimovati dlačni pokrivač.

- Psi kovrdžave dlake - kao što im i samo ime kaže, ovi psi imaju guste i meke kovrdže koje se šire. Zahtevaju iščešljavanje mekom sliker četkom. Dlaka im raste neprestano, pa je važno prepustiti njihovu “frizuru” rukama profesionalnog grumera.

- Dugodlaki psi - veličanstveni, ali pomalo problematični za održavanje! Preporučuje se pažljivo četkanje sliker četkom ili četkom sa kuglicama na vrhu.

- Bezdlaki psi - iako ovi psi imaju malo dlake ili je uopšte nemaju, zahtevaju održavanje redovnim kupanjem - češće nego ostale rase. Ne zaboravite da im namažete kremu sa zaštitnim SPF faktorom, kao zaštitu od sunca.

Kako održavati krzno pasa

Već smo započeli ovu temu u prethodnom odeljku, ali evo još nekoliko reči o održavanju krzna pasa. Najvažnije je da utvrdite koji tip dlake ima vaš pas, kako biste znali šta dalje.

Razmotrite faktore kao što su: potrebna učestalost kupanja, češljanja, šišanja i trimovanja. Četkanje je važno jer se na taj način ljubimac oslobađa tragova nečistoće sa dlake i kože, a naročito je potrebno tokom sezone linjanja. Prema tipu dlake odaberite četku, furminator, ili neki drugi “alat” koji će vam pomoći u ovom procesu.

Lady Gaga, Lejdi Gaga buldog Foto: Tanjug/AP

Podjednako je važno i kupanje. Prema tipu dlake odredite koja je najbolja učestalost kupanja, jer prečesto kupanje nije preporučljivo. Izuzetak je naravno kada dođe do velike uprljanosti.

U nezi krzna od velike pomoći su razna kozmetička sredstva namenjena posebno psima, a ne sme se zaboraviti i značaj pravilne ishrane. Naime, stanje krzna i kože psa je pokazatelj opšteg zdravlja organizma i potrebno je na to obratiti pažnju.

Odlazak kod grumera ili “SPA” u domaćim uslovima?

Nemogućnost odlaska kod profesionalnog grumera za pse ili hitni slučajevi koji se povremeno dešavaju (krzno se ućeba, pas se uvalja u neku lepljivu supstancu ili slično), primorali su vlasnike da preuzmu brigu o dlačnom pokrivaču svog ljubimca. Sa razlogom se postavlja pitanje da li je bolji gruming kod kuće ili kod prefesionalca.

Međutim, imajući u vidu da krzno psa ne služi samo za estetiku, već ima i veliku termoregulacionu i zaštitnu funkciju, i postoje određena pravila i tehnike za brigu o krznu pasa, preporučujemo ipak da se obratite stručnom grumeru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    17. maj 2021. | 18:28

    Ja bih ovog osisao na celavo kao ovcu. Ne volim pse ... Volim sve druge zivotinje, a od pasa vise volim i gustere, paukove i zmije, zato sto su divlje i slobodne, a psi su cunjavci koji se samo slihtraju i glume lojalnost