• 0
 ≫ 

Mini vodič za skraćivanje noktiju pasa: Svi vlasnici treba da znaju kako se održava higijena šapa

 ≫ 

S obzirom na to da pas može imati urođen, ili pak stečen otpor prema ovom činu, trebalo bi sa skraćivanjem noktiju početi što ranije, kako bi se životinja navikla

  • 0
Skraćivanje nokti kandže pas

Foto: Shutterstock

Skraćivanje noktiju pasa spada u obavezan deo higijene šapa naših najboljih četvoronožnih prijatelja. U ovom tekstu možete pročitati na šta je važno da obratite pažnju ukoliko ovo radite sami, kod kuće.

 

Zašto se psu skraćuju nokti

Najpre da se podsetimo zvanične definicije. Nokti su rožnate tvorevine na krajevima prstiju na šapama psa. Kod štenaca oni su mekši, a što je pas stariji uglavnom su čvršći. Iako nokti imaju zaštitnu i praktičnu funkciju, njihova dužina se mora održavati, naročito kod pasa koji žive unutra i ne dolaze u priliku da ih "troše".To praktično znači da se nokti moraju skraćivati.

Ukoliko nokti psa previše porastu, oni otežavaju svakodnevne radnje, kretanje, ali i neke ozbiljnije probleme kao što su smetnje u hodu, ortopedske smetnje ili posekotine u igri sa vlasnikom ili drugim psom, prenosi Apetit.rs.

Ukoliko dođe do lomljenja kandže, to može dovesti do pojave infekcije i naravno - pratećih bolova. Zbog toga je izuzetno važno da se nokti skraćuju, i to alatom posebno namenjenim za to.

S obzirom na to da pas može imati urođen, ili pak stečen otpor prema ovom činu, trebalo bi sa skraćivanjem noktiju početi što ranije, kako bi se životinja navikla. Stručnjaci preporučuju da se sa ovim privikavanjem krene već od starosti dva meseca. Kako neki psi nikako ne vole da ima se diraju šape, moguće je da ćete proces skraćivanja morati da obavite iz više etapa, pa nokti neće biti baš identične dužine.

 

Svetli i tamni nokti - šta treba da znate

U zavisnosti od rase i boje psa, nokti pasa mogu biti tamniji ili svetliji. Svetliji se lakše skraćuju jer možete videti gde počinje krvni sud, a kod tamnih se ne možete osloniti na ovu tehiku, pa je potrebno posebno obratiti pažnju.

Skraćivanje noktiju pasa po koracima:

 

    1. Upoznajte psa sa alatom - pustite psa da onjuši makaze/grickalicu.

 

    1. Vežbajte dodirivanje šapa - neka se pas navikne na dodirivanje šapa, pritisak i interakciju.

 

    1. Uzmite šapu  - podignite šapu i pogledajte ispod noktiju da biste utvrdili gde počinje krvni sud.

 

    1. Pripremite alat - postavite grickalicu / klješta za nokte uz ivicu nokta ako ne vidite krvni sud.

 

    1. Secite - držite se ugla od 45 stepeni.

 

    1. Idite postepeno - svaki put pre nego što odsečete mali deo nokta proverite gde je krvni sud. Ne bi bilo loše da sve ovo radite u prostoriji koja je dobro osvetljena, naročito ako vaš pas ima tamne nokte.

 

  1. Finalizujte "pedikir" - turpijom isturpijajte nokte kako biste eliminisali oštrinu.

U svakom slučaju, ukoliko se i dalje osećate nesigurno prilikom ovog procesa, najbolje je da odete kod profesionalnog grumera. Najvažnije je da se noki redovno skraćuju, pa bilo da to radite vi ili grumer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari