• 0
 ≫ 

Gruming kod kuće ili kod profesionalca: Da li je pametno da uzmemo šape u svoje ruke?

 ≫ 

Neke rase pasa ili mačka zahtevaju usluge gruminga redovno, kako im se krzno ne bi ućebalo, nokti postali previše dugi, ili da ne bi došlo do sličnih smetnji koje na dugi rok mogu da budu čak i fatalne

  • 0
Pas, šišanje, frizer, češljanje

Foto: Pixabay

 

Gruming ljubimaca je više od estetskog tretmana - to je i higijenska potreba većine ljubimaca, pretežno pasa.

U periodu u kojem smo trenutno, mnogi su bili prinuđeni da gruming salon zamene tretmanom u “domaćim uslovima”, gde je svako od nas siguran. Međutim, da li je to dugoročno rešenje i da li gruming kod kuće može zauvek da zameni profesionalni?

 

Zašto je gruming važan

Da se podsetimo osnovnih infromacija o grumingu. Gruming pasa predstavlja proces u kojem stručno lice (grumer) obavlja određene estetske i higijenske procese, čime unapređuje izgled, ali i opšte stanje vašeg ljubimca, piše apetit.rs.

Potrebe za grumingom, kao i učestalost istih, zavise od tipa ljubimca, rase, specifičnih smetnji i problema, godišnjeg doba i slično. Neke rase pasa ili mačka zahtevaju usluge gruminga redovno, kako im se krzno ne bi ućebalo, nokti postali previše dugi, ili da ne bi došlo do sličnih smetnji koje na dugi rok mogu da budu čak i fatalne.

Pas, šišanje, frizer, češljanje

Foto: Pixabay

 

Ali da li je za ove “sitnice” zaista potrebno plaćati određenu osobu u salonu? Zar ne možemo to u udobnosti svog doma?

 

Da li ipak prepustiti stvari profesionalcima

Iako nas situacija ponekad primorava da sami preuzmemo šape u svoje ruke, uglavnom to nije najbolje rešenje.

Neki procesi kao što je skraćivanje kandži ili skraćivanje krzna prema određenim pravilima rase zahtevaju rukovanje oštrim, profesionalnim alatima.

Mi kao vlasnici pasa ili mačaka ne spadamo u obučena lica za te radnje. Neka vam novac ne bude glavna odrednica! Mnogi misle da će značajno uštedeti ukoliko ne vode ljubimca kod grumera, ali istina može da bude upravo suprotna.

Ponekad možemo napraviti štetu koja će više koštati na dugi rok, a neke se čak i ne mogu ispraviti. Neki ljubimci ne dozvoljavaju da im stranac skraćuje kandže ili recimo ispira lice vodom, pa je u takvim slučajevima taj deo tretmana dobro odraditi kod kuće. Za sve ostalo tu je profesionalni grumer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari