• 2
 ≫ 

I kuca treba da bude ponosna na svoju frizuru: Koliko često treba da češljate svog psa

 ≫ 

Zamršena dlaka može da predstavlja velike muke za vašeg ljubimca, zato je važno da ga redovno češljate

  • 2
Pas, pudla, češljanje

Foto: Pixabay.com

Češljanje pasa možda nije najzabavniji deo odgajanja ljubimaca, ali je svakako ključan za njegov zdrav život i odrastanje. Ukoliko želite da se vaš pas oseća najbolje moguće, on mora i da izgleda najbolje moguće.

Ono što morate da znate jeste da ućebana i umršena dlaka kod psa može njima da izazove brojne probleme, prvenstveno bol. Svaki put kada se počešaju ili zakače dlaku za nešto, ukoliko je ona zamršena, to ih čupa i veoma je neprijatno. Takođe, zamršena dlaka je savršena podloga za skupljanje bakterija i parazita, što može dovesti do brojnih infekcija.

Zbog svega ovoga je veoma važno vaša kuca bude lepo očešljana, čista i uredna.

 

Kako psa da nateram da se češlja?

Činjenica je da neće svaki pas olako pristati da ga češljate, zbog čega ćete morati da se dovijate na različite načine da ga naterate da se preda i vama i četki.

Ključno je da procenite svog psa... Možda će on najbolje reagovati na poslasticu. Možda će mu prijati ako mu tepate dok ga češljate. Neki će tražiti da mu bacite lopticu ili da se pošteno izmazite sa njim nakon što tri puta provučete četku kroz dlaku, ali, svaki trud je vredan jer će vas pas biti lep i srećan.

 

Koliko često treba da češljam svog psa?

Što češće to bolje! Naravno, svaki pas je slučaj za sebe i sve zavisi od dužine njegove dlake, ali i svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko vaš pas obožava da se šeta po kiši ili imate dvorište gde se on svakodnevno valja i trči, verovatnoća je da će mu se dlaka češće mrsiti nego psima koji su po čitav dan u stanu i imaju malo aktivnosti.

Savet je da bar jednom nedeljno dobro iščetkate svog psa i pregledate njegovu dlaku kako vam se slučajno ne bi potrkalo neko popino prase, krpelj ili buva.

Trudite se da od malih nogu svog psa navikavate na ovaj ritual. Što se pre navikne na četkanje biće lakše i njemu, ali i vama.

 

Malo smo se zapustili

Niko vam neće oduzeti psa ako tu i tamo nekad preskočite češljanje, ali, to će vam sa kamatom biti naplaćeno. Naime, što duže ne češljate psa to se njegova dlaka više mrsi. Naravno, ne treba da čekate da vaš pas izgleda kao da ima dredove, već čim primetite da mu se dlaka negde ućebala, odmah treba da reagujete.

Najčešće se to događati na području oko ušiju, vilice, sedalnom delu, ali i zadnjim i prednjima šapama. U tom slučaju treba da pristupite raščešljavanju kao što biste raščešljavali kosu malom detetu. Dakle da, računajte na to da će pas da se buni, jer ga boli i treba da budete maksimalno nežni i strpljivi, dokle god ne raščešljate sve čvoriće koji su se napravili. Pogledajte sledeći tutorijal, možda pomogne:

 

Zona oko ušiju

Psi najviše mrze da im prčkate oko ušiju, tako da će i češljanje ove zone teško podnositi. Preporuka je da prvo prstima nežno pokušate da razmrsite dlaku ukoliko se umrsila, a potom četkom lagano da raščešljvate.

Poslednja opcija vam je mašinica i nežno skidanje ućebanih delova u zoni oko ušiju.

 

Frizer kao sigurno rešenje

Ukoliko nemate vremena i strpljenja da se redovno posvećujete četkanju pasa, preporuka je da kao ljubimca uzmete kratkodlako kuče. Ukoliko vam je pak neka krznata pufna srcu draža, onda budite spremni da je redovno vodite kod frizera koji će održavati njegovu dlaku blistavom i zdravom.

Naravno, to ne znači da ćete moći da prođete bez češljanja između poseta profesionalcu. Naprotiv, samo možda možete da se dogovorite oko frizure koja će biti najmanje zahtevna. Nekoliko češljanja vas sigurno neće zaobići.

Video: Hajde da vidimo vas: Australijska ovčarka Tajna svakodnevno radi jogu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    7. decembar 2020. | 10:54

    Najpoznatiji nas grumer Sasa je skoro pricao o ovome! Pse ne treba cesljati stalno! Vec ih treba cesce kupati. U zavisnosti gde zivi. Ako vas pas zivi u stanu i spava vam na krevetu, morate ga kupati na 10 dana