• 0
 ≫ 

Problem koji muči sve vlasnike pasa: Zašto se javljaju fleke od suza i kako ih ukloniti

 ≫ 

Fleke od suza su veoma česta pojava kod pasa, naročito ukoliko imate ljubimca sa dugim ili gušćim dlačnim pokrivačem

  • 0
Rotvajler, pas

Foto: Pixabay.com

Mnogi vlasnici pasa imaju problem da otklone tamne fleke na dlaci oko očiju kod svojih ljubimaca. Problem postaje još veći kada se pojave i krmelji koje nije tako jednostavno eliminisati. Osim što ova pojava nije estetska, ona može navesti i na pitanje: Da li je to ustvari normalno?

 

Fleke od suza kod pasa: Estetski ili zdravstveni problem?

Fleke od suza su veoma česta pojava kod pasa, naročito ukoliko imate ljubimca sa dugim ili gušćim dlačnim pokrivačem. Što je dlaka svetlija, to ove fleke još više dolaze do izražaja. Osim što estetski nije baš adekvatno, ovo inače nije ništa zabrinjavajuće, prenosi portal Apetit.rs.

Naravno, sve to imajući u vidu da suzenje oka nije pojačano. Na pojačavanje suzenja mogu uticati uslovi iz spoljašnje sredine, kao i genetika. Na dnevnoj bazi, dovoljno je da uglove kod oka čistite nekim blagim rastvorom, ili što blažim sredstvima namenjenih higijeni oka, po preporuci veterinara.

Kao sekundarna opcija postoji i skraćivanje dlake u ovom predelu. Ukoliko se na to odlučite, budite veoma pažljivi kako ne bi došlo do oštećenja oka.

 

Krmelji kod pasa

Osim fleka od suza koje boje dlaku pasa, kod očiju se može javiti određeni iscedak različite konzistencije, koji se pretvara u krmelj. Ovo je normalno u jutarnjim časovima i ne bi trebalo da se teško uklanja redovnom higijenom.

psi pas

foto: pixabay.com

Međutim, neke pojave kao što su bakterijske infekcije, povrede na oku, konjuktivitis, mogu biti uzroci pojačanog lučenja. Takođe, kod nižih pasa koji su bliže tlu, može doći do iritacije oka od prašine i prljavštine.

Ukoliko primetite promenu kod ponašanja vašeg psa u smislu da nije živahan kao ranije, odbija hranu i šapicama trlja oči i slično, znajte da je vreme za veterinara. Problemi sa očima kod pasa nikako ne bi trebalo da rešavate sami.

Video: Važno je znati kako zaštititi ljubimce u doba korone i kako virus utiče na životinje

(Telegraf.rs/Apetit.rs.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari