• 0
 ≫ 

Pas i pasta: Da li je vašem kucovu neophodan ovaj italijanski obrok?

 ≫ 

Kućnom ljubimcu možete povremeno ponuditi manju količinu kuvanih špageta, rezanaca, taljatela ili druge testenine bez sosa, začina i luka

  • 0
Testenina u ishrani psa

Foto: Shutterstock

Sećate li se romantične scene iz crtaća “Maza i Lunja”, kada šarmantni ulični pas i njegova devojka dele porciju špageta?

No, crtani film je jedno, a stvarni obrok iz italijanske kuhinje u stomaku ljubimca je nešto sasvim drugo, prenosi Thesprucepets.

Mogu li psi da jedu testeninu?

Testenina u ishrani psa

Foto: Shutterstock

Mišljenja veterinara su podeljena: neki nemaju ništa protiv toga da kućni ljubimci psi povremeno pojedu porciju kuvane testenine. Drugi se pak ne slažu sa ovom idejom, pravdajućí svoje obrazloženje činjenicom da psu testo nije neophodno u ishrani.

Šta onda treba da radite?

Pre nego što psu ponudite njoke, špagete, rezance i slične proizvode, treba da budete sigurni da pas nije alergičan na namirnice koje su sastavni deo ovih obroka.

Testenina se pravi od jaja, brašna i vode: ovi sastojci su bezbedni za pse.

Šta izaziva tegobe?

Kuvana testenina obično ne izaziva stomačne probleme, pogotovo ako se psu daje mala količina. Ali, uz pastu obično “ide” beli luk ili njegov prah, crni luk, paradajz sos i začini koji nisu preporučljivi za pse. Beli i crni luk sadrže toksine koji mogu izazvati ozbiljne stomačne tegobe. Osim toga, pas ne treba da jede ni druge sorte luka, kao što su vlašac i praziluk: oni loše deluju na stanje crvenih krvnih zrnaca i uništavaju ih, što dovodi do anemije.

Beli i crni luk su uobičajeni sastojci bolonjez sosa kojim se prelivaju špagete, izbegavajte ga kao dodatak testeninama koje dajete psu.

Psi su osetljivi i na neke začine bez kojih je sos za testeninu nezamisliv. Velike količine soli će izazvati vrtoglavicu, glavobolju i napade. Origano se takođe smatra nepoželjnim, kao i biber, a sa bosiljkom nemojte preterivati. Sir je još jedan popularan dodatak testenini, ali u velikim količinama utiče na povećanje telesne težine ljubimca, a loš je i za srce i gastrointestinalni trakt.

Testenina u ishrani psa

Foto: Shutterstock

Da li je testenina zdrava?

Ishrana psa malim količinama testenine bez začina i sosa nije škodljiva. Mnogi vlasnici se ne obaziru na upozorernja o štetnosti dodataka i psu dozvoljavaju da se najede ostacima testenine sa stola. Ako se više puta posluži obrokom, testo će mu se “zalepiti” i on će se lagano ali sigurno debljati. Veterinari preporučuju male količine kuvane testenine do dva puta nedeljno: više od toga može naškoditi psu.

Hrana sa malo ugljenih hidrata veoma je popularna u ljudskoj ishrani, a postoje i alternative za testeninu. Pirinač je jedna od namirnica od koje se pravi izvanredna niskokalorična testenina. Pirinač se daje psima radi ublažavanja gastrointestinalnih problema. Beli pirinač je lako svarljiv i ima malo vlakana, pa je idealan za ljubimce koji imaju “nemiran” stomak. Smeđi pirinač je još bolja opcija: dobar je izvor esencijalnih ulja i vitamina, a naročito je omiljen u domaćim obrocima koji se daju štencima.

Kako se ponašaju psi kad ih ostavite same sa tanjirom punim špageta, ali ih krišom snimate?

Pogledajte video i saznajte koliko dugo je jedan zlatni retriver odolevao slasnoj testenini dok nije navalio na nju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari