• 0
 ≫ 

Med u ishrani pasa: Budite oprezni, dovoljna je samo kašičica dnevno!

 ≫ 

Iako bogat vitaminima, mineralima i enzimima, podiže energiju, leči upale, alergije i ubrzava zarastanje rana, odgovoran je za propadanje zuba, gojenje i stomačne “nemire”

  • 0
Pas i med Foto: Shutterstock

Bogat prirodnim šećerima, vitaminima i mineralima sa nizom lekovitih svojstava, med se koristi u ljudskoj ishrani zbog antimikrobnih i antigljivičnih svojstava.

Med je odličan saveznik u borbi protiv bakterija, koristi se za ublažavanje upala grla, smanjenje posledica nekih vrsta alergija… Da li i naši četvoronožni prijatelji mogu imati korist od meda?

Mogu li psi jesti med?

Med je bezbedan za pse, ali - samo u malim količinama. Kad birate med koji ćete ponuditi psu, odlučite se za sirov. Tada je med u najčistijem obliku i nije pasterizovan, zagrejan ili prerađen. Med koji je visokopasterizovan ima manje zdravstvenih koristi i nemojte ga davati psu!

Opasnosti od meda

Sirovi med bezbedan je u ishrani odraslih pasa, ali ga ne treba ga nuditi štencima, psima sa kompromitovanim imunološkim sistemom, psima koji pate od dijabetesa i gojaznim psima. Sirovi med može sadržati spore bakterije Clostridum botulinum koje izazivaju botulizam kod mladih pasa ili jedinki sa narušenim zdravljem. Mnogi psi vole sladak ukus meda, ali visok sadržaj šećera u njemu glavni je krivac gojaznosti i drugih problema povezanih sa težinom. Med je i jedan od krivaca propadanja zuba, pa svaki put kad se pas zasladi medom, naviknite ga da nakon toga sledi - pranje zuba.

Koliko meda pas može da pojede?

Iako med nije toksičan za pse i sadrži neke esencijalne hranljive materije i vitamine, zadržite se na jednoj kašičici dnevno. Psi lako vare med: zbog toga je ova namirnica uobičajeni sastojak domaćih poslastica za kućne ljubimce, jer je prirodan zaslađivač. O dodavanju meda u ishranu psa razgovarajte sa veterinarom koji će vam dati savete na osnovu rase i medicinske istorije ljubimca. Ako pas jede više meda nego što je potrebno, propratite njegovo varenje: u slučaju povraćanja ili dijareje, obustavite davanje meda.

Prednosti meda u ishrani pasa

Med se smatra prirodnim lekom za sve tegobe, od upale do alergija. Bogat je vitaminima B i C i sadrži hranljive materije uključujući proteine, polen, prirodne šećere, enzime, minerale, magnezijum, natrijum hlorid, kalijum, gvožđe, sumpor i fosfat. Postoje tvrdnje da med ublažava i leči neke sezonske alergije kod ljudi i pasa. Sirovi med sadrži tragove polena, pa će pas koji često boravi u prirodi lakše podneti vazduh pun ove supstance. Ako je pas nekad imao alergijsku reakciju na ubod pčele, nemojte mu davati med, jer može izazvati pojavu oralnih čireva, lezija na koži i druge alergijske reakcije. Konsultujte se sa veterinarom da li psu možete ponuditi malu količinu meda radi smanjenja upale i ublažavanja kašlja, kao i u sprečavanju pojave loših bakterija u njegovom digestivnom traktu.

Mala količina meda može poboljšati nivo energije vašeg ljubimca: sirovi med sadrži prirodne šećere koji se lako razgrađuju i podižu energiju. Med je i hidrirajuća namirnica, pa će poboljšati kvalitet kože i dlake psa. On se koristi i kao sastojak u šamponima koji hrane kožu i leče infekcije.

Čudesan manuka med

Jedna od najkorisnijih vrsta meda za vlasnike i njihove ljubimce je manuka med sa Novog Zelanda koji se pravi od lekovitog grma manuke. Njegov nutritivni sadržaj je do četiri puta veći od cvetnog meda i ima više enzima od drugih vrsta ove namirnice. Ovi enzimi proizvode prirodni vodonik peroksid, koji može poslužiti kao antibakterijski agens. Pojedini vlasnici kućnih ljubimaca nanose ovaj med na posekotine ili rane: osim što štiti od spoljašnjih zagađivača, on ubrzava zarastanje rana i ubija bakterije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari