• 0
 ≫ 

Maslinovo ulje u ishrani psa: Poboljšava apetit i varenje, ali ne preterujte u davanju!

 ≫ 

U svakodnevnu ishranu ljubimca dodajte malu dozu ove namirnice koja neguje kožu, čini dlaku sjajnom i blagotvorno utiče na ceo organizam

  • 0
Pas i maslinovo ulje Foto: Pixabay

Maslinovo ulje ima niz zdravstvenih prednosti za naše kućne ljubimce.

Ono jača imunološki sistem i poboljšava stanje dlake i kože, pod uslovom da se daje u razumnoj količini. Propratite kalorijske vrednosti namirnica koje kroz obroke dajete psu, a maslinovo ulje će biti odličan dodatak njegovoj ishrani, navodi portal Thesprucepets.

Maslinovo ulje je bogato fitonutrijentima, vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama. Ono će održavati kožu psa vlažnom i dlaku sjajnom, a evo i drugih njegovih prednosti za vašeg psa.

Pas Foto: Shutterstock

Jača apetit

Ako pas nerado jede uobičajenu hranu, manja količina maslinovog ulja gotovo sigurno će mu pojačati apetit. Hrana će promeniti ukus i konzistenciju, pa će mu to biti novo i interesantno.

Prevenira bolesti

Svakodnevne umerene količine maslinovog ulja produžiće život psu. Ono sprečava oštećenje tkiva i ozbiljnije bolesti, poput demencije i kardiovaskularnih oboljenja. Maslinovo ulje održava povoljan nivo holesterola, poboljšava cirkulaciju i disanje i sprečava respiratorne probleme, poput astme. Ovo se naročito odnosi na brahiocefalne rase, poput francuskog buldoga, mopsa, pekinezera i drugih.

Poboljšava varenje

Mala količina maslinovog ulja deluje laksativno i pomaže stimulaciju sistema za varenje psa koji pati od zatvora ili lošeg varenja. Ukoliko pas dobije dijareju, povraća ili pokaže druge loše reakcije posle konzumiranja maslinovog ulja, nemojte mu više davati.

Neželjeno delovanje

Maslinovo ulje je veoma bogato mastima i može uticati na povećanje telesne težine, ukoliko se pretera sa unosom. Zbog toga se pre uvođenja maslinovog ulja u ishranu psa konsultujte sa veterinarom.

Preporučena količina

Jedna do dve kafene kašičice dnevno treba da bude optimalna doza maslinovog ulja u obroku psa, pod uslovom da veterinar odobri. Veće rase mogu dobiti i supenu kašiku dnevno. Psu uvek prvo dajte malu količinu za probu, kako biste videli reakciju na namirnicu. Kada birate maslinovo ulje za psa, odaberite ekstra devičansko, jer je manje kiselo od drugih vrsta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari