• 2
 ≫ 

Kada pas moli za hranu: Zašto ovo nije dobro i kako ga sprečiti da to radi?

 ≫ 

Ovu naviku ne treba podsticati

  • 2
Pas hrana Foto: Pixabay.com

"Vau, kakav zanimljiv trik - pas moli za hranu!"

Ovo možda može pomisliti neki laik, ali ukoliko ste imalo istraživali ponašanje pasa, znaćete da ova njihova navika nije nimalo poželjna, kao i da je ne treba podsticati.

Zašto pas moli za hranu i da li je to dobro

Postoji jedna velika istina kada je reč o ishrani pasa: pas je, ali apsolutno uvek, gladan. Noviji vlasnici se tako mogu prevariti da daju preterane količine hrane psu, što kasnije može dovesti do dijabetesa i gojaznosti.

Kako je to povezano sa time što pas moli za hranu? Pas je svestan prisustva hrane i zna da je može dobiti ako vam se umiljava. Zna koje radnje vode kakvom rezultatu, pa tako on zna da nećete moći da stavite granicu između svog tanjira i njega. Ovo pseće ponašanje postaje učestalije ukoliko je već običaj da mu vi ili vaši gosti dajete hranu sa stola, u toku jela. Tako ste vi njega zapravo nagradili za takvo njegovo ponašanje, pa on nastavlja sa njim, prenosi Apetit.rs.

Kako odvići psa od ove navike? Ključ je u samokontroli i komuniciranju granica sa svojim psom. Evo šta treba da radite.

Kako odvići psa od toga da moli za hranu

Najvažnije je da psu postavite pravila ponašanja, naučite ga kontroli, i prestanete da ga nagrađujete za takvo ponašanje. Konkretno, možete ga nagraditi kasnije ukoliko nije molio za hranu. Tada će mu postati jasnije šta treba da radi. Da se razumemo, teško da će pas sam prestati da moli.

Najpre će biti potrebno da ga možda udaljite od stola, pa čak i iz prostorije u kojoj se jede. Prestanite da mu dajete hranu sa stola, a kao što smo rekli - nagradite ga kasnije ukoliko se bude lepo ponašao. Ne bi bilo loše i da napravite neko odvraćanje pažnje, Recimo, dok traje vaš obrok, dajte psu neku igračku kako bi se zanimao.

Dobra ideja je i da tempirate da vreme vašeg obroka bude vreme kada i vaš pas može da ima svoj obrok. Tako će biti više zaokupljen jelom nego time da traži hranu od vas. S obzirom na to da je reč o vašem ljubimcu i članu vaše porodice, vi ćete najbolje znati da li je u redu ili ne da ohrabrujete vašeg psa da moli za hranu. U svakom slučaju valja imati na umu i ove preporuke stručnjaka.

Video: Najslađi lopov na svetu: Pas je hteo samo još malo hrane, pa je uradio nešto genijalno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    7. jun 2021. | 17:14

    Ja mom psu pustim "Prijatelje" da gleda dok ručamo. Kad završimo ručak gasim seriju i onda mu dam da jede. A kad on završi ručak sednemo na trem i popijemo po jedno pivo. 😀