• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li treba da držite bogomoljku kao kućnog ljubimca: Njen životni vek u zatočeništvu je samo jedna godina

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kod bogomoljki je parenje opasno po njihovo zdravlje: mužjak nakon ljubavnog susreta sa ženkom bukvalno može da ostane bez glave

  • 0
Bogomoljka Foto: Pixabay//ivoxis

Bogomoljka je zabavan insekt i njeni vlasnici, kojih je (razumljivo) veoma malo, tvrde da je jednostavan kućni ljubimac. Postoje brojne vrste bogomoljki (preko 2.000 i više), ali je najpoznatija evropska (Mantis religiosa). čiji latinski naziv ima inspiraciju u načinu na koji ovaj insekt drži prednje noge koje deluju kao da se mole. Ljubitelji egzotičnih životinja, posebno insekata, najčešće biraju neku afričku bogomoljku koja je pogodna za vlasnike početnike.

Bogomoljka je dugačka od 2, 5 do 15 cm, iako većina naraste od 5 do 8 centimetra.

Životni vek bogomoljke u zarobljeništvu je maksimalno do jedne godine.

Pre nego što odlučite da uzmete bilo kog egzotičnog ljubimca, pa i insekta, proverite šta o njenom držanju kaže zakon, predlaže Thesprucepets.

Osobine i ponašanje bogomoljke

Evropska bogomoljka pojavljuje se u velikom rasponu veličina, oblika i boja. Neke izgledaju kao grančice (i koriste ovo kao kamuflažu), neke podsećaju na zgužvano osušeno lišće, a druge imaju jarke boje i delikatne karakteristike zbog kojih izgledaju kao cvetovi. Oni takođe dolaze iz raznih, pretežno tropskih klima i sve su mesojedi: hrane se insektima i paucima, a pojedine vrste jedu male vodozemce i gmizavce.

Svaka vrsta bogomoljke se razlikuje po obliku, veličini, ponašanju i specifičnim potrebama. U zavisnosti od vrste, bogomoljka može biti poslušna i mirna ili agresivnija i čak bučna. Neke bogomoljke uhode svoj plen, a druge to čine manje agresivno. Kada osete pretnju, one zauzimaju odbrambenu pozu. Glasine da vas štipanjem mogu povrediti su navodno neistinite.

Bogomoljka Foto: Pixabay/Claudia Wollesen

Smeštaj bogomoljke

Bogomoljke treba da budu smeštene pojedinačno i svakoj je potreban terarijum koji je najmanje dva puta širi i tri puta viši od nje. Ako je prostor preveliki, bogomoljka će teško pronaći svoj plen. Prostor od 1 kvadratnog metra je dobre veličine za većinu bogomoljki. Visina od 30 cm je važna da bi se obezbedio prostor za odbacivanje kutikule. Mrežasti "prekrivač" je veoma poželjan, u suprotnom ćete svoju bogomoljku stalno tražiti po stanu.

Temperatura je jedan od najvažnijih aspekata uzgoja bogomoljke i ona može varirati kod različitih vrsta. Neke vrste su tolerantne na varijacije, ali neke imaju vrlo specifične potrebe, pa proverite zahteve vrste. Obično čuvana afrička bogomoljka treba da se drži na temperaturi od 21 do 30 stepeni Celzijusa. Ako je potrebna dodatna toplota, koristite malu grejnu prostirku ispod smeštaja (kakva može da se kupi za gmizavce).

Potrebna vlažnost takođe varira u zavisnosti od vrste bogomoljke (afričkoj bogomoljki je potrebna vlažnost od 60 procenata). Redovno lagano orošavanje prostora će pomoći ovlaživanju, a izvor vlage može da bude i voda za piće.

Na dno prostora u kome boravi bogomoljka stavite supstrat od zemlje, treseta, ili zemlje pomešane sa peskom koji će zadržati vlagu. Obezbedite nekoliko grančica koje dosežu skoro do vrha prostora, jer bogomoljka voli da se penje i visi sa grančica radi presvlačenja. Možete postaviti i žive biljke u saksijama ili veštačke biljke, ali nemojte da pretrpate prostor.

Bogomoljka Foto: Shutterstock/Valentin Baciu

Šta bogomoljka jede i pije

Obezbedite razne insekte za bogomoljku, u vidu voćnih mušica i lisne vaši, razne leteće insekte kao što su moljci i kućne mušice. uz ponekog cvrčka ili brašnenog crva.

Voda za piće treba da stoji u maloj plitkoj posudi sa šljunkom ili komadom morskog sunđera da biste sprečili utapanje bogomoljke. Većina ovih buba pije kapljice vode sa vegetacije, posle orošavanja ili zamagljivanja.

Bogomoljka Foto: Pixabay/josch13

Zdravstveni problemi i nega bogomoljke

Trovanje hranom je čest razlog obolevanja bogomoljke, zbog nehigijenskih insekata, stoga nabavite hranivo od renomiranog prodavca. Ako bogomoljka prestane da jede, možda se sprema da odbaci kutikulu: ovi insekti gladuju nekoliko dana pre presvlačenja. Bogomoljke odbacuju telesne opne i do deset puta tokom života, jer im telo raste, pa postaje tsno u starom "oklopu". Ponekad u toku odbacivanja izgube neki ud, što je posledica nedovoljne vlažnosti. Bogomoljku ne treba uzimati u ruke dok se presvlači.

Parenje takođe može dovesti u opasnost zdravlje bogomoljke, pogotovo mužjaka koji bukvalno može izgubiti glavu posle ljubavog susreta.

Bogomoljke se čiste same, a vlasnik im može nauditi pokušajem da održava njihovu higijenu. Ponekad će bogomoljka pojesti svoju kutikulu dok se presvlači, jer je prepuna hranljivih materija.

Bogomoljke žive najviše do godinu dana, a većina živi samo četiri do osam nedelja nakon poslednjeg presvlačenja.

Zato želja ekscentričnih vlasnika da imaju bogomoljku kao ljubimca treba ipak da ostane samo - želja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nisu ljubimci samo kuce i mace: Ova devojka se mazi sa stonogama, paukovima i bogomoljkama

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari