• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tarantula, nedužan i nepravedno anatemisan pauk: Holivud najveći krivac za njegovu lošu reputaciju

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mit o tome da su tarantule opasne, pa čak i smrtonosne, nije nastao zbog toga što su napadale i ujedale ljude kad god su imale priliku, već zato što je njihov izgled bio "zgodan" za čudovišne filmske uloge i "sejanje straha"

  • 0
Tarantula Tarantula Foto: Shutterstock/Fotos593

Mit o tome da su tarantule opasne, pa čak i smrtonosne, nije nastao zbog toga što su ovi zglavkari napadali i ujedali ljude kad god bi imali priliku: Holivud je jedan od najvećih krivaca za lošu reputaciju tarantula, jer su se one pokazale kao odlični kućni ljubimci.

Tarantule su velike i fotogenične i sa njima se lako rukuje, pa ne čudi da su veoma široko korišćene u horor i akciono-avanturističkim filmovima.

Kada je bilo potrebno da neko "otrovno" i opasno stvorenje ugrozi Džejmsa Bonda ili Indijanu Džonsa, da u ogromnom broju napadne mali grad ili da naraste do gigantske veličine i prošeta tragajući za ljudskim plenom, timovi za specijalne efekte odmah bi "angažovali" tarantule!

U stvarnosti, otrov ovih paukova, koji se smatraju najvećim na svetu, generalno ima veoma nisku stopu toksičnosti za ljude, piše Burkemuseum.

Smatra se da nijedna vrsta tarantula koje se čuvaju kao kućni ljubimci nije čak ni blago opasna kad je reč o ujedima.

Iako postoje izveštaji o umerenim reakcijama zbog ujeda afričkih i azijskih tarantula iz divljine, mnogi vlasnici ovih životinja kao i drugi ljudi koji su dolazili u dodir sa njima, svedoče o tome da su ugrize osetili, ali osim blagih grčeva u mišićima nisu imali ozbiljnije posledice.

Tarantula Tarantula Foto: Shutterstock/Leena Robinson

Jedina opasnost po zdravlje koja proizilazi iz držanja običnih tarantula u domu dolazi od iritantnih dlačica na njihovom stomaku koje mogu da izazovu osip na koži, iritaciju očiju i tegobe u nosu.

Ukoliko u domu držite tarantulu kao ljubimca, ovakve probleme možete da sprečite tako što pauka nećete prinositi licu i obaveznim pranjem ruku.

U poređenju sa uobičajenim kućnim ljubimcima, poput pasa, tarantule uopšte nisu opasne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari