• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zmije sa plavim očima: U prirodi se ne viđaju često, a među njima je nekoliko smrtonosnih vrsta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prirodno plave oči kod zmija su retkost, ali u "plavoj fazi" presvlačenja košuljice njihovi organi čula vida poprimaju plavičastu nijansu

  • 0
Zmije sa plavim očima Foto: Shutterstock/Rikkiebel

Većina zmija koje žive u divljini imaju crne, smeđe ili žute oči.

Plave oči kod ovih gmizavaca su retke i rezultat su smanjene količine melanina (tamnog pigmenta). Većina plavookih zmija je rezultat selektivnog uzgoja.

Oči svih zmija povremeno izgledaju plave, bez obzira na njihovu prirodnu boju. Ovo se dešava tokom "plave faze" procesa presvlačenja kože, a plava boja očiju je iluzija koju stvara mlečna tečnost ispod očnih “kapaka”.

Koje zmije mogu da imaju plave oči?

Boja zmijskih očiju je određena pigmentima koji se nazivaju hromatofori. Oni su povezani sa šarenicom koja u zavisnosti od vrste ćelija određuje boju očiju. U zavisnosti od doba dana u kome je ona najaktivnija, formira se i boja očiju. Zanimljivo je da oči noćnih zmija propuštaju više UV svetlosti nego čulo vida koja dnevne zmije.

Da bi oči zmije bile plave, mora postojati nizak nivo melanina u šarenici. Ako u njoj uopšte nema melanina, kao što je kod albino zmija, oči će biti ružičaste ili crvene.

Koristeći znanje o nasumičnim genetskim mutacijama, uzgajivači su stvorili zmije sa plavim očima. Najpopularnija je plavooki loptasti piton.

@venomman20 white ball python #blueeyes #whitesnake #reptiles #animals #cuteanimails #pets #snakefacts #animalfacts ♬ The Way Life Goes - Cronicbeats

Boja njegovih očiju je rezultat leukizma, mutacije koja uklanja skoro sav melanin i stvara čisto belu zmiju sa plavim očima. Osim loptastog pitona, plavooke zmije su i smaragdna boa i morski krait sa žutim usnama.

Zmije sa plavim očima Foto: Shutterstock/Kurit Afshen

Loptasti piton, kukuruzna zmija, smaragdna boa...

Leukizam kod nekih zmija ne utiče sasvim na boju njihovih očiju, pa one mogu da budu crne, ali i plave, u zavisnosti od genetike. Vrste zmija koje stižu na svet plavooke su: loptasti piton, mrežasti i burmanski pitoni, teksaške pacovske zmije, palmeto (kukuruzna zmija sa leukizmom), smaragdna boa, zeleni drveni piton, boa duginih boja, buš viper, zvečarka... i vrste koje najčešće love noću.

Smaragdna drvena boa

Zmije sa plavim očima Foto: Shutterstock/Reptiles4all

Smaragdna boa je noćna zmija iz južnoameričkih prašuma. Njeno telo je svetlozeleno, a oči žute, plave ili bledozelene, u zavisnosti od količine žutog pigmenta u irisu. Žutooke boe obično imaju žućkastu kožu, dok su plavooke boe plavo-zelene. Sve smaragdne boe imaju tanke, vertikalne zenice koje se mogu proširiti i suziti u zavisnosti od količine svetlosti. Smaragdne boe su dobri kućni ljubimci, mada se ne preporučuju teraristima početnicima. Iako nisu otrovne, one imaju duge zube nalik očnjacima, čiji je ugriz veoma bolan.

Zeleni piton

Zmija sa plavim očima Foto: Pixabay/Ponypaparazzi

Zeleni piton liči na smaragdnu bou, ali genetski nisu bliske vrste. Oni su primeri konvergentne evolucije, kad se dve vrste sa sličnim osobinama razvijaju nezavisno jedna od druge. Zeleni piton je noćna i arborealna zmija, što znači da veći deo života provede na drveću. Oči su mu žute, zelene ili sive, a plavičaste se pojavljuju kod retkih zeleno-plavih pitona.

Boa duginih boja

Zmije koje gotovo nikad ne ujedaju Zmija duginih boja Foto: Shutterstock

Ova kopnena zmija, poreklom iz Centralne i Južne Amerike, u osnovi je narandžasta, sa leđnim mrljama uokvirenim crnim. Njena koža se preliva u bojama naftne mrlje, a oči su joj crne ili sive. Svetlije dugine boe imaju bleđe plavičaste oči. One mogu da budu kućni ljubimci, ali su veoma zahtevne: u kućnim uslovima nivo vlažnosti mora biti preko 70 posto.

Afrički buš viper

Zmija sa plavim očima Foto: Shutterstock/reptiles4all

Buš zmije, poreklom iz podsaharske Afrike su zapanjujuće lepe i otrovne. Trenutno je poznato 16 vrsta. One imaju neobičnu krljušt i mogu biti crvene, crne, narandžaste, žute, zelene ili čak tirkizne. Njihove velike oči, sa tankim prorezanim zenicama su plave, zelene ili žute, prošarane crnom bojom. Ova zmija živi u gustim prašumama. Ne postoji protivotrov za njen ugriz, pa iako je lepa, ona je smrtonosna: otrov joj je hemotoksičan, izaziva zgrušavanje krvi i obilno krvarenje u telu.

Zvečarka

Postoji preko 50 različitih vrsta zvečarki, koje žive širom Severne i Južne Amerike. Većina vrsta ima maslinastozelene, smeđe ili bakarne oči, ali neke imaju sive i plave oči. Mnoge zvečarke imaju nekoliko boja u jednom oku, a neke zapadne dijamantske zvečarke imaju svetlosivkasto-plave oči. Albino i leukistične zvečarke su retke, ali su dokumentovane i u divljini i u zatočeništvu. Obično imaju oči svetle boje (ružičaste, narandžaste ili plave).

Žutousni morski krait

Morska zmija Foto: Pexels/Emma Li

Ova otrovna zmija plavičasto-sive boje, sa crnim trakama i bledožutim usnama, ima nebesko plave ili safirno plave oči. Potiče iz istočnog Indijskog okeana i zapadnog Pacifika, uključujući većinu jugoistočne Azije i Okeanije. Poluvodena je i većinu vremena provede u vodi. Njegov ujed je veoma opasan, jer otrov izaziva paralizu, konvulzije i fatalnu hipertenziju. Otrov morskog kraita sadrži neurotoksine i citotoksine, pa je najbolje diviti se njegovim lepim očima iz daljine.

Zmije sa plavim očima Foto: Shutterstock/Kurit Afshen

Oči svih zmija povremeno poprime plavičastu boju. To se zove "plava faza" i deo je procesa presvlačenja košuljice. Mlečna tečnost se nakuplja ispod stare kože, podmazuje je i omogućava odvajanje starog sloja kože od novog.

@soulexotics Have you’ve ever seen a white snake? #fyp #snakesoftiktok #pets #ballpython #blueeyedlucy #blueeyedlucyballpython #reptilesoftiktok #learnontiktok ♬ Hey Lover! - Wabie

Zmije imaju krljušt po celom telu, uključujući i oči. Opne koje pokrivaju zmijske oči nisu pravi kapci, ali imaju sličnu ulogu, jer štite od povreda. One su providne, pa se ispod njih, u "plavoj fazi", može uočiti tečnost. Zbog toga su oči zmije plave i mutne. Nakon 3-5 dana od početka presvlačenja, "plava faza" se završava i zmija ponovo poprima normalan izgled.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako se mužjaci bore za naklonost ženke: Smrtonosni ples zmija otrovnica

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari