• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Deset najveličanstvenijih i najčudnijih zmija na svetu: Iako su na listi lepotica, ipak su jezive!

Vreme čitanja: oko 6 min.

Među njima ima neobičnih "ptičica", od onih koje se mogu pohvaliti rogovima, pipcima, obrnutim nosevima, repovima koji zveče, zmajevim krljuštima pa do onih koje imaju čudne oči ili ih uopšte nemaju

  • 0
10 najčudnijih zmija na svetu Foto: Shutterstock/Mark Kostich

Zmije su veličanstvene i neobične životinje, ali imaju reputaciju najjezivijih bića na svetu.

Ljudi ih se plaše i izbegavaju susrete s njima, bez obzira na to da li su otrovnice ili bezopasne. Među zmijama ima i čudnih "ptičica", od onih koje se mogu pohvaliti rogovima, pipcima, obrnutim nosevima, repovima koji zveče, zmajevim krljuštima pa čak i čudnim očima ili njihovim nedostatkom.

Koje su najneobičnije i najčudnije zmije na svetu?

Kakve fascinantne i jedinstvene one mogu da budu kad zauzimaju mesta na vrhu ove liste?

Suziti izbor ovih lepih bića je izazov, ali vrste koje predstavljamo zaista su najčudnije od svih. Sve ove zmije su podjednako neobične po izgledu, ponašanju i prilagođavanju, samo na različite načine!

1. Zmija sa pipcima

Ova dugačka dama ima dva mala pipka koji vire iz vrha njuške. Pipci su zapravo veoma osetljivi mehanoreceptori koje zmija koristi u lovu. Ova vodena zmija skoro ceo život provodi pod vodom. Pošto je reptil, nema škrge, ali je evoluirala tako da može da zadrži dah do 30 minuta! Ona se tehnički može kretati (iako veoma sporo) na kopnu, ali to retko radi osim da sebi iskopa jamu u blatnjavim oblastima.

Poreklom iz jugoistočne Azije, ove zmije žive u močvarama i močvarama ili u blizini pirinčanih polja, preferiraju slatku vodu, ali su se dobro prilagodile i životu u slanoj vodi. Iako su otrovne, njihov otrov nije smrtonosan niti posebno opasan za ljude.

2. Leteća zmija

Ako vas ideja o letećoj zmiji plaši, niste sami! Ipak, ona nema krila, niti se može ustremiti na plen kao ptica grabljivica. Umesto toga, ova zmija koja provodi vreme visoko na drveću, u stanju je da spljošti svoje lagano i mišićavo telo koje klizi sa drveta na drvo.

Ona se popne na drvo pomoću jakih trbušnih mišića, a kada treba da skoči na obližnju granu (ili čak na drugo drvo!), ona gurne telo u vazduh dalje od grane i napravi ogroman skok. Dok je u vazduhu, leteća zmija se ispruži i spljošti rebra i brzo talasa telom. Kombinovani pokreti pretvaraju je u neku vrstu improvizovanog krila, omogućavajući joj da se prebaci na veću udaljenost.

Postoji pet vrsta letećih zmija u rodu Chrisopelea, a sve su poreklom iz jugoistočne Azije. Većinu života provode visoko u krošnjama drveća u vlažnim, gustim džunglama i šumama.

3. Zmija zmaj

10 najčudnijih zmija na svetu Foto: Shutterstock/reptiles4all

Većinu života ona provodi pod zemljom. Ova čudna zmija ima nekoliko uobičajenih imena, a jedno od njih je javanska blatna zmija, međutim najpopularniji nadimak joj je zmija zmaj. Jedini je član roda Xenodermus.

Ime zmajeve zmije potiče od njene neobičnog izgleda. Telo joj je uglavnom crne boje sa tri podignuta reda ljuspi koje se protežu celom njegovom dužinom. Zmajeve zmije su prilično male i vitke.

Nažalost, ove životinje se viđaju noću i veoma su povučene. Dosta vrrmena provode kopajući po blatu, prašini i gomilama lišća u niskim močvarama i šumama širom Malajskog poluostrva u jugoistočnoj Aziji.

4. "Dlakava" žbunasta zmija

10 najčudnijih zmija na svetu Foto: Shutterstock/Mark Kostich

Žbunasti poskok je čudna i lepa zmija, ali je najneobičniji član roda Atheris dlakava žbunasta zmija. Ona je prepoznatljiva po krljuštima jarkih boja, okrenutih spolja koje daju zmiji bodljikav ili "dlakav" izgled.

Kao i sve druge žbunaste zmije, i "dlakava" potiče iz centralne i istočne Afrike. On je noćni stanovnik gustih tropskih šuma i retko se sreće sa ljudima.

5. Zmije sa zvečkom na repu

Postoji mnogo različitih vrsta zvečarki, 36 vrsta i oko 65 podvrsta. Ove zmije koriste "zvečku" kao odbrambeni mehanizam. Brzim vibriranjem repa, zmija proizvodi tipičan zvuk koji treba da odbije potencijalne predatore.

Zvečka ovoj zmiji ne stiže sa rođenjem! kako zmija raste, zvečka "sazreva". Bebe zvečarke se rađaju sa samo jednim segmentom "zvečke"  koji se obnavljaju kako zmije rastu i menjaju košuljicu. Ovi segmenti se međusobno spajaju i pričvršćuju jedan za drugi, formirajući "zvečku". tako je moguće odrediti starost zmije na osnovu broja krugova na zvečki.

Zvečarke se mogu naći širom sveta, u zavisnosti od vrste. Klasifikovane su u tri podfamilije i žive u jugoistočnoj Aziji, tropskim/suptropskim delovima Afrike i Azije i delovima Evrope i u Evroaziji i Americi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari