• 0
 ≫ 

Grudvice, kvržice i izbočine: Promene na (i u) telu žabe

 ≫ 

Na koži ovog vodozemca, u organizmu ili na skeletu ponekad se javljaju “greške” u vidu izraslina: iako joj mnoge ne smetaju, one se ipak moraju lečiti ili ukloniti

  • 0
Žaba ljubimac i izrasline na koži

Foto: Shutterstock

Kućni ljubimci žabe obično nisu zahtevne kad je reč o zdravstvenoj nezi .

Nisu bolešljive, dobro se prilagođavaju životu u akva-terarijumu i imaju poprilično dug životni vek. Međutim, s vremena na vreme i usled nekih spoljašnjih činilaca, na njihovoj koži, telu ili u organizmu pojave se promene u vidu kvržica, izbočina ili izraštaja. Ono što može izgledati kao mala kvrga može biti parazitska infestacija, gnojni apsces, ali i ozbiljna bolest.

Paraziti

Pojedine vrste parazita uvlače se u kožu žabe, a druge dospevaju u organizam, poput pantljičare ili nekih crva. Kad žaba proguta jaje parazita Spirometra ili Sparganum spp., jaje se izleže u crevnom traktu, a potom pretvara u larvu. Potom nastavlja da se kreće ka mišićima ili koži gde se zaustavlja i formira izraslinu. Ova infestacija je samo traumatična i može da naraste, pa bi trebalo da je proprati veterinar koji će odrediti način lečenja.

Žaba ljubimac i izrasline na koži

Foto: Shutterstock

Apscesi

Ako žaba zadobije ranu koja se inficira, na tom mestu može se formirati apsces. To je džep ispunjen gnojem koji se kod žabe manifestuje kao gusta, bela supstanca. Ona predstavlja mešavinu belih krvnih zrnaca i bakterija i akumulira se ispod kože.

Ponekad apsces pukne i sam obavlja drenažu ako se ispod kože nakupi dovoljno gnoja. Češće se dešava da veterinar mora da ga probuši kako bi omogućio dreniranje. Gnojni čvor se mora odstraniti i očistiti, a žabi je neophodan antibiotik.

Tumori i ciste

Kao i druge životinje, žabe mogu razviti tumore različitih vrsta. I benigni i maligni karcinomi se formirati zajedno sa drugim vrstama izraslina. Od vrste i lokacije tumora zavisi da li će izazvati probleme. Ako se na žabi pojavi cista, ona je obično ispunjena gnojnim sadržajem koji nije kancerogen. Cista može pući sama ili će je probušiti veterinar. Srećom, ona neće smetati žabi.

Deformiteti skeleta

Dok neke žabe dolaze na svet sasvim “normalne“, druge se deformišu zbog trauma, a pojedine se ne razvijaju normalno usled problema sa ishranom i uzgojem. Vaša žaba će voditi normalan život ako ima kvržicu koja je posledica deformisanog skeleta. Deformiteti nogu će uticati na kvalitet njenog života.

Strano telo

Progutana mahovina, prljavština, drveni štapići i drugi strani predmeti mogu formirati izbočine na telu žabe. Oštri predmeti, poput borovih iglica, mogu prodreti kroz creva i zid tela žabe i stvoriti kvržice. Njih će veterinar lako ukloniti tako što će napraviti rez i izvući, bez primene anestezije. Ali, ako je žaba progutala nešto drugo, osim medicinske pomoći trebalo bi da je potopite u toplu vodu. To će joj možda pomoći da “pogura” predmet iz tela.

Prisustvo bilo kakve izbočine zahteva veterinarski pregled. Rešenje problema je najverovatnije jednostavno, ali ako je u pitanju infekcija, žaba će dobiti antibiotsku terapiju.

Pogledajte video koji prikazuje kako jedna dosadna gljivica parazitira i raste na koži žabe!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari