• 0
 ≫ 

Igračke za pigmejskog afričkog ježa: Predlozi “hand made” zanimacija za bodljikavog ljubimca

 ≫ 

Drvo, vuna i filc samo su deo materijala od kojih možete napraviti simpatične predmete za ježića, ali ako vas ne interesuje ručni rad, pet šopovi su prepuni gotovih sitnica

  • 0
Igračke za ježa

Foto: Shutterstock

Iako su afrički pigmejski ježevi zanimljivi i dobri kućni ljubimci, oni se mnogo razlikuju od ostalih životinja koje obično čuvamo u domu.

Ježa ne biramo često za mezimca, pa je izbor igračaka pogodnih za njegovu zabavu pravi izazov. Postoje interesantne komercijalne igračke za zabavu ježeva, ali maštoviti i kreativni vlasnici mogu ih napraviti i sami.

Igračke od drveta i filc tkanina

Igračke za ježa napravite od drveta ili filca koji je mekan i potpuno bezbedan. Izbockajte iglicom filc u mekanu loptu željene veličine. U zavisnosti od vaše kreativnosti, igračke, pogotovo drvene, mogu biti sastavljene od nekoliko delova koje ćete napuniti hranom ili komadićima voća i povrća. Jež će sa zadovoljstvom njuškati i tražiti omiljene zalogaje.

Igračke za ježa

Foto: Shutterstock

 

Točak za istrčavanje

Jež voli zabavu na točku za trčanje, iako nije preterano “lud” za njim kao hrčak. U pet šopovima se uglavnom prodaju točkovi za hrčke koji su nažalost premali za ježeve. Zato potražite širi model kako bi se jež bez problema “uglavio”, ili zamolite nekoga ko je vičan izradi predmeta od drveta da napravi. Ako na tržištu nema točkova pogodnih dimenzija, napravite ga sami.

Kartonske rolne kao igračke

Od kartonskih valjaka koji se koriste kao podloga za uvijanje toalet papira mogu se napraviti sjajne igračke za ježa. Obložite ih filcom i okačite raznobojne loptice ili igračke od istog materijala.

Kutija za “kopanje”

Ježevi vole da kopaju i njuškaju, ali u zarobljeništvu nemaju mnogo uslova za ovu aktivnost, osim ako nemate baštu. I u stanu možete napraviti kutiju za zabavu ježa. Osmislite je kao lavirint, sa skrivenim “magacinima” u kojima će biti njegova omiljena hrana ili poslastice. Ovakve kutije se lako prave: umesto zemlje i kamenja ubacite komade obrađenog drveta, filc, veštačku vunu i druge materijale koji su mekani i ne mogu da povrede ježa. Preporučujemo i trake od filca sa kojima će se jež najradije igrati, jer su meke i bezbedne, i ne skupljaju prljavštinu.

Vreće za sakrivanje

Iako ne liče na igračke, vrećice od filca ili flanela su omiljena sakrivališta ježeva, u kojima se sa uživanjem valjaju. I njih je lako napraviti: potreban je samo veći komad filca koji ćete prošiti sa svih strana i ostaviti otvor.

Kartonske kućice

Obezbedite ježu kutiju za skrivanje: možete je nabaviti kao gotov proizvod, ali će i čvrsta kutija dobro poslužiti za izradu udobnog skrovišta. Pustite mašti na volju: kućicu oblepite šarenim komadima filca ili je oslikajte, a unutrašnjost ukrasite ili napunite igračkicama, komadima veštačke vune i drugim zanimacijama.

Kakve igračke vole ježevi?

Ježevi vole sve što deluje prirodno. Oni u divljini mnogo kopaju i njuškaju tražeći hranu, pa će se isto ponašati i u domu. Zato im obezbedite igračke koje će ih podsećati na prirodno okruženje. Filc je zvezda ježeve kućice: što više filcanih traka i tračica, krpica i loptica, razbacanih po ježevom boravištu, to više radosti za vašeg bodljikavog mališana!

Gde možete kupiti igračke za ježa?

Ovi kućni ljubimci su retki na našem podneblju, pa sitnice i zanimacije za njih možete nabaviti na inostranim sajtovima koji se bave prodajom opreme za egzotične mezimce. Međutim, većinu igračaka za ježa možete napraviti sami. Gotovo sve igračke prave se od mekanih materijala koji se odlično održavaju i peru u veš mašini.

Da li su ježevima potrebne igračke?

Igračke su korisne za ježeve, jer jačaju njihove mentalne i fizičke sposobnosti. Igračke im pomažu da ostanu zdravi i da se zabavljaju. U divljini bi sve vreme provodili tražeći hranu, a u zarobljeništvu o tome ne moraju brinuti. Ipak, ostaje im dosta nagomilane energije, pa ne bi bilo dobro da se ugoje i ulenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari