• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ankona živina: Lako se pripitomljava, nije za početnike

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova retka mediteranska rasa precizno definisanog i obrubljenog perja je izdržljiva, ali njena kresta trpi drastične promene na velikoj hladnoći

  • 0
Živina ankona Foto: Shutterstock/Christian Buch

Ankona živina dobila je ime po italijanskom gradu Ankoni, na istoku Pirinejskog poluostrva. Smatra se da je prvi put stigla do obala Engleske 1851. godine. Postoji nekoliko pretpostavki o poreklu ankone, a pojedinci vide njenu sličnost sa leghorn živinom, posebno rasom "black motted", što aludira na njeno mediteransko poreklo.

Ankona živina je izvezena u Ameriku 1888. godine, a dalji uvoz iz SAD i Italije pomogao je da se usavrši tip rase i šare na današnjoj ankona živini.

Plava pegava ankona razvila se u Nemačkoj i Holandiji, a rasa ankobar nastala je u SAD od ankona živine, zahvaljujući prof. Lamureuku, 1941. godine, a kasnije i u Engleskoj. Nažalost, nikad nije postala popularna i tražena i smatra se da je izumrla u Velikoj Britaniji.

Perje ankone je precizno definisano i obrubljeno. Bele šljokice u obliku slova V na kraju svakog crnog pera su specifične i teško je ne uočiti ovu koku na izložbama živine. Standard ankone zahteva da svako pero bude "nagnuto" i dimenziono proporcionalno, pa su savršeni primerci veoma retki. Dejvid Spik, poznati odgajivač ankone, izjavio je da morate uzgojiti 10 ankona da bi jedna od njih bila po standardu.

Ankona je prepoznatljiva po crnom perju žuto-zelenog sjaja i ima bele ušne školjke, što je tipično za mediteranske rase. Njihova koža i noge su žuti, neoperjani i prošaranie crnom bojom. Kljun im je takođe tamnožute boje.

Živina ankona je živahna, dobro jede i odlična je nosilja belih jaja dobre veličine. Ovo je prilično izdržljiva rasa, nije rapoložena za letenje, ali se lako pripitomljava.

Živina ankona Foto: Shutterstock/jenngarcia

Ankona je jedna od retkih rasa čija kresta može da bude različitog oblika. Najtraženija je ankona sa krestom iz jednog dela, ali postoji i ankona sa "ružom". Mnogi odgajivači uglavnom gaje kokoš sa jednom vrstom kreste, pa su neki klubovi odgajivača ove živine promenili standarde i odredili jedan oblik kreste. Odgajivači treba da pripaze na krestu ankone koja je sklona promrzlinama.

Perje mlade živine se menja posle prvog mitarenja: beli vrhovi perja se proširuju, što se odvija nakon svakog mitarenja.

Težina petla je od 2,7 do 2,95 kg, a koke od 2,25 do 2,5 kg. Ankona je dobar i aktivan sakupljač hrane, ali nije rasa za odgajivače početnike.

Ankona je bučna živina, ima prijateljski temperament, ali ne uživa u interakciji sa ljudima koje obično ignoriše, osim kad dođe vreme za obrok.

Ankona živina je relativno zdrava rasa: ima malo zdravstvenih problema i ne zahteva posebnu negu, osim prevencije grinja i vaški. Ne voli zatvoren kokošinjac i biće srećnija ako im se dozvoli da se slobodno kreće u velikom, otvorenom prostoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U dvorištu šeta živina, pevačica presrećna zbog prizor: Seka Aleksić pokazala kokošinjac

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari