• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog čega je papagaj jedan od najidealnijih kućnih ljubimaca za decu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi roditelji misle da su ove ptice "prljave" i neuredne, neki ih ne žele jer se boje neprestane galame i mogućih bolesti, ali su takva mišljenja posledice nedostatka informacija o ovim zabavnim i veselim pticama

  • 0
Papagaji i deca Foto: Pexels/Umut Kaya

Kada je reč o roditeljima koji žele da nabave deci kućnog ljubimca, najčešće u uži izbor ulaze samo mačke i psi, a pomisao na papagaja se odbacuje "iz prve".

Mnogi veruju da su papagaji "prljavi" i neuredni, dok neki roditelji ne žele da ih nabave zbog straha od neprestane galame, ili mogućih bolesti. Međutim, ova mišljenja posledice su nedostatka informacija o papagajima, odnosno dezinformacija koje kruže u društvu, piše Apetit.rs.

Zbog čega je papagaj idealan ljubimac za decu?

Napredak u rastu i razvoju zahvaljujući papagaju

Deca se od najranijeg uzrasta uče disciplini, nezi, odgovornosti, strpljenju i saosećajnosti. Zbog toga se mnogo roditelja odlučuje da im priušti kućnog ljubimca, jer ko će ih bolje i praktičnije naučiti svemu ovom?

Kao i većina kućnih ljubimaca, i papagaji su odlični za napredak dece.

Disciplina je najveća vrlina koja se stiče posedovanjem kućnog ljubimca. Kako je ljubimcima neophodna svakodnevna nega, dete će zahvaljujući disciplini naučiti koliko je važno biti redovan i istrajan. Dete će steći svest o potrebama drugih i razviti empatiju prema drugima.

Papagaji i deca Foto: Pexels/Los Muertos Crew

Odgovornost je slična disciplini, pa će dete koje ima ljubimca shvatiti da ne može misliti samo na sebe i svoje potrebe, već će se brinuti i o potrebama onih koje voli i koji mu znače.

Usamljenost je osećanje koje će dete zaboraviti odmah, čim pernati prijatelj uleti u njegov život. Stalno prisustvo životinje, posebno ovako vesele, podrazumeva neprestanu igru, zabavu i povezanost između nje i čoveka.

Imuni sistem, zahvaljujući druženju sa ljubimcem, prema tvrdnji raznih studija, postaje znatno snažniji.

Papagaji i deca Foto: Pexels/Una.fotografia1

Smanjenje stresa je još jedna dobrobit koju donosi druženje sa ljubimcem. Kada je dete uznemireno, ljubimac će, zahvaljujući jakoj povezanosti sa mladim vlasnikom, činiti sve što je u njegovoj moći da mu umanji stres.

Mucanje i zamuckivanje pri čitanju i govoru ne smetaju ljubimcu koji će s puno pažnje slušati vlasnika. Dete će se osećati prijatno dok govori ili naglas čita papagaju, pa će, s vremenom, poboljšati veštinu govora i čitanja.

Papagaji i deca Foto: Pexels/Los Muertos Crew

Aktivnost i igra sa papagajem

Ne možemo da ne spomenemo jednu od najfascinantnijih sposobnosti - mogućnost "govora" papagaja koja i odrasle ne ostavlja ravnodušnim, kamoli decu.

Jasno je da će dete, uz papagaja, imati neiscrpni izvor ideja i želje da mu unapredi veštine govora i to mu nikad neće dosaditi. Papagaji su izuzetno inteligentne životinje i mogu da nauče različite trikove što će dodatno stimulisati maštovitost deteta.

Vesela narav ovih veličanstvenih ptica, njihova ljubav za socijalizacijom, pamet i jednostavna nega čine ih odličnim izborom ljubimca za porodice sa decom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari