• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deset vrsta povrća koje papagaji obožavaju: Među njima su i drške "zlatnog delikatesa"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Raznolikost je začin života, a dodavanje povrća u nutricionistički “arsenal” papagaja doprinosi zdravlju i sveukupnoj blagodeti ptica

  • 0
10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju Foto: Pixabay

Raznovsrna ishrana ptica kućnih ljubimaca od vitalnog je značaja za njihov dug i zdrav život.

Pred vama je 10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju da jedu.

Zahvaljujući raznovrsnosti povrća, ptice će uživati u namirnicama punim vitamina i drugih neophodnih hranljivih sastojaka.

Raznolikost je začin života, a dodavanje povrća u nutricionistički “arsenal” papagaja donosi značajnu korist ne samo ptici.

I vlasnici će imati veliku dobrobit ukoliko konzumiraju ovo zdravo povrće zajedno sa svojim pernatim ljubimcima.

1 Superzdravi kelj, poklon s juga

10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju Foto: Pixabay/un0jp4jlq

Sirov, blanširan ili baren, kelj je odličan obrok za papagaja i savršen dodatak vašem ručku!

Zdravstvene koristi kelja su izuzetne, a jedna od mnogih je i prevencija kancera zahvaljujući blagotvornom uticaju na sistem za detoksikaciju, antioksidativni i antiinflamatorni sistem.

2. Hrskava rimska zelena salata

10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju Foto: Pixabay/Black17bg

Ovo zeleno lisnato povrće ima u sebi solidnu količinu folne kiseline (oblik vitamina B koji je rastvorljiv u vodi). Ova vrsta zelene salate je blagog ukusa i veoma je hrskava što veoma prija papagajima. Osim toga, sadrži 17 posto proteina i sve esencijalne aminokiseline. Ona ima više vitamina A od šargarepe: u porciji ove salate sadržano je 182 posto preporučene dnevne doze vitamina A, dok šargarepa sadrži samo 40 procenata.

3. Peršun: kovrdžavi ili običan, iseckan ili kao buketić

10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju Foto: Pixabay/Kathas Photos

Nekad se verovalo da je peršun toksičan za ptice, ali se ispostavilo da je prepun vitamina K i ima respektabilnu količinu vitamina A, odličan je antioksidans i u njemu nema ničeš otrovnog za ptice. Možete ga sitno iseckati i on će se zalepiti za svaku namirnicu koju date papagaju, pa će morati da ga pojede.

4 Kristalka salata za jače kosti

10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju Foto: Pixabay/k-e-k-u-l-e

Zelena salata odgovorna je za održavanje gustine kostiju, jer je puna vitamina K. U staračkim domovima obavljena su istraživanja koja su otkrila da nekoliko šoljica kristal salate dnevno umanjuje rizik od preloma kostiju. Kad je dobra za ljude, zašto ne bi bila sjajna i za papagaje? Vlasnici žele da njihovi pernati drugari imaju jake i zdrave kosti, a kristalka je idealna kao njihov čuvar.

5 Radič, šareniš pun polifenola

10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju Foto: Pixabay/Lebensmittelfotos

Oštar gorak ukus i privlačna boja idealna su kombinacija u ovoj salati minijaturnih glavica. Ljubičasto-crveno-beli listovi radiča (cikorije) prepuni su polifenola, mikronutrijenata koji se bore protiv raznih bolesti.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari