• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi odgajivači: Priča o Darku Paunovskom iz Jabuke, strastvenom ljubitelju pernatih ljubimaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ima više od 60 parova papagaja, među kojima su tigrice, nimfe, kozice, rozele, aleksandri.., ovaj mladić stremi ka formiranju "čarobnog dvorišta" u kome će živeti najeminentnija ručno othranjena papagajska družina

  • 0
Darko Paunovski odgajivač papagaja Foto: Darko Paunovski

Ljubav prema životinjama neguje se celog života, što dokazuje Darko Paunovski, strastveni ljubitelj i odgajivač papagaja.

Darko je imao 12 godina kada je dobio prvi par tigrica.

Danas, sedam godina kasnije, ima više od 60 parova ovih ptica, ali su mu prvenci i dalje najomiljeniji, jer su s njim od samog početka, piše 013info.rs.

Devetnaestogodišnji Darko živi u Jabuci i nedavno je završio Poljoprivrednu školu "Josif Pančić". Kako kaže, mnogo je naučio o pticama i brizi o njima, pogotovo o pružanju zdravstvene pomoći.

Sada, po završetku škole, ovaj pasionirani ljubitelj ptica ima dosta vremena da se posveti papagajima kojima pruža izuzetnu pažnju, negu i brigu.

Kako kaže, zavoleo ih je zbog prelepih boja i glasova koji ga opuštaju i smiruju. Zbog toga su njegovi roditelji sredili omanji prostor za ptice.

Papagaji su se razmnožavali, a on je skupljao novac da bi kupio materijal za nove kaveze koje je malo-pomalo sređivao i kupovao nove ptice.

Darko kaže da je svaka vrsta papagaja na svoj način lepa i posebna.

Trenutno ima dvadesetak vrsta papagaja: tigrice, nimfe, tigrice lutino, albino, standard, pevajuće, kozice, rozele i male aleksandre.

Sve više mladunaca othranjuje ručno, na špric, tako ih i prodaje i širi svoju "papagajsku" družinu.

Jednog od prvih papagaja on voli da vozi na motoru, ali nije zainteresovan da ga proda, bez obzira na novac koji mu nude.

Isprva je želeo da svakog papagaja koji se ispili iz jajeta ostavi za sebe. To je u početku i činio, ali je poželeo nove vrste, zbog čega je svoje papagaje davao u zamenu ili ih je prodavao.

Novac koji dobija uvek ulaže u dobrobit svojih veselih pernatih prijatelja.

Ovaj mladić planira da mu dvorište bude puno ptica. Želi da ima mnogo različitih vrsta koje će biti smeštene u prelepim velikim kavezima i imaće sve što je potrebno za obostrano uživanje.

Ptice su, kako kaže, mirne, nežne i osetljive, a ako im se pruže dobra nega, hrana, vitamini, voće i povrće, uzvratiće više nego što vlasnik očekuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari