• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šest razloga zašto ptice ujedaju i isto toliko načina da ih odvratite od ove loše navike

Vreme čitanja: oko 4 min.

U najvećem broju slučajeva, vaš pernati ljubimac “grickanjem” ne želi da vas povredi, već da saopšti kako ga nešto muči ili ima neke potrebe, a ponekad time izražava uzbuđenje i radost zbog vašeg druženja

  • 0
Ptica i ujedanje vlasnika Foto: Pixabay

Ptičiji kljun je moćno oruđe.

Iako ne grizu sve ptice koje žive u kućnim uslovima, postoji razlika između bezazlenog grickanja i agresivnog ujedanja.

Ptice su oralna bića koja koriste kljunove da žvaću hranu, penju se po kavezima i barataju tvrdim predmetima. Obeshrabrujuće je kada pernati ljubimci postanu agresivni, a ne znamo šta je uzrok takvom ponašanju.

Bez obzira na to, držanje ptice u domu uvek nosi rizik da ćete u nekom trenutku pretrpeti ujed. Zato treba da budete spremni na ovo, da shvatite zašto to rade i naučite kako da se nosite s tim.

Ako vas ptica ugrize, ne znači da pokušava da vas povredi. Ptica koristi kljun iz raznih razloga, ali treba da se zabrinete samo kada grize zbog nasilja.

Ako mislite da je ponašanje vaše ptice postalo loše, evo nekoliko razloga zašto vas ujeda.

1 Strah od čoveka

Najčešći razlog ujeda ptice je njen strah.

Mladunci se ponekad plaše nepoznatih ljudi, pa čak i vlasnika koga nisu dobro upoznali. Ako ste dobili odraslu pticu kao ljubimca, i ona vas ujeda, možda je imala problematičnu prošlost iz koje je naučila da ljudske ruke nisu bezbedne. Čak i dobro socijalizovane ptice se ponekad uplaše čoveka.

Ključno je da steknete poverenje svoje ptice i ubedite ih da vas se ne plaše.

2 Ponašanje mlade ptice

Ptica i ujedanje vlasnika Foto: Pixabay

Ako imate mladu pticu i ona vas gricne, verovatno ne pokušava da vas povredi.

Ptičice su slične deci ili štencima i ustima istražuju svet oko sebe. Ipak, mlade ptice se moraju naučiti pravilima ponašanja.

Ponekad mlade ptice koriste kljunove da se penju na vlasnike. Ako prebrzo povučete ruku, upamtiće da sledeći put moraju biti brže, pa će vas jače zagristi. Zato je bolje da se krećete polako i ostanite mirni kada se s njima igrate ili ih nečemu podučavate.

3 Kontrola

Ptice kljunom brane teritoriju i svoj status. Teritorija kućnih ljubimaca je njihov kavez ili osoba sa kojom žive. Neke ptice grizu kad požele nešto da dobiju ili da bi izbegle nešto što ne vole.

4 Hormoni

Mnoge polno zrele ptice postaju agresivne u periodu razmnožavanja.

One se ponašaju više zaštitnički prema partnerima i veća je verovatnoća da će braniti svoju teritoriju. Ovakvo ponašanje ispoljava se u fazama kojima “diriguju” hormoni.

Ptica i ujedanje vlasnika Foto: Pixabay

5 Zdravstveni razlozi

Ptica koja se ne oseća dobro može da vas gricne kako bi vam dala do znanja da ne želi da bude sama.

Ipak, sve promene u njenom ponašanju mora da proceni veterinar koji će isključiti ili potvrditi bolest.

6 Način igranja

Nije neuobičajeno da vas ptica gricne tokom igre.

To je znak da je pozitivno raspoložena i uzbuđena zbog interakcije, ali ne želi da vas povredi. Pokušajte da “pročitate” govor ptičijeg tela i skratite vreme igranja ako procenite da je preopterećena ili razdražena.

Šta možete da učinite kako biste sprečili ovakvo ponašanje kućne ptice?

1 Utvrdite razloge ujedanja

Ptica i ujedanje vlasnika Foto: Pixabay

Prvi korak u ispravljanju problema sa grickanjem je otkrivanje razloga.

Počnite tako što ćete isključiti eventualnu bolest. Razmislite o tome gde i kad je počelo i šta je neposredno prethodilo ujedu. Ako ptica ujede, iza toga sasvim sigurno stoji neka “ravnoteža”.

2 Alternativno ponašanje

Uverite se da su sve potrebe vaše ptice zadovoljene.

Ona mora da ima dobar san, zdravu ishranu i mentalnu stimulaciju da bi bila srećna. Vlasnik će imati izazovan zadatak da zaustavi ujedanje ako sve ove potrebe nisu zadovoljene. Obezbedite nagradu za dobro ponašanje, ali i negativnu za loše postupanje ptice. Kazna ne treba da povredi pticu niti da joj na bilo koji način naškodi. Umesto toga, oduzmite ptici nešto što voli kad pokuša da vas ujede.

3 Uspostavite hijerarhiju

Ptica i ujedanje vlasnika Foto: Pixabay

Ptice su inteligentne i sposobne su da nauče komande, što znači da će shvatiti da ste iznad njih.

Da biste započeli ovaj proces, naučite pticu osnovnim komandama kao što su „gore“ i „dole“ kada pređe sa svog mesta na vašu ruku.

4 Kratke dnevne vežbe

Kad pticu učite novim komandama najbolje je da ih njima nakratko okupirate.

Obučavajte je dalje od uobičajenog okruženja. Manja je verovatnoća da će vas ugristi kad je u nepoznatom okruženju. Ptica reaguje na pohvale i izraze lica, pa to primenjujte tokom treninga.

Kada se loše ponaša, normalnim tonom recite „ne“. Nemojte vikati i biti glasni, jer će to protumačiti kao “kreštanje” i uživati u tome, pa se čak može i pridružiti!

Zaboravite na bilo koji vid agresije kad obučavate pticu!

5 Budite uporni

Svakodnevne lekcije mogu da zaustave loše ponašanje ptice.

Obratite pažnju na njene reakcije i prekinite obuku, ali nastavite da koristite komande u svakodnevnom životu i okruženju.

6 Ukorite je odmah!

Ako vas ptica opet ugrize, odmah je izgrdite, kako bi vaša reakcija bila efikasna.

Spustite ruku nakratko ili premestite pticu, vodeći računa da ne padne. Nemojte vikati na nju! Vratite je nakratko u kavez, ali samo u slučaju da to nije njena želja.

Bilo koja kućna ptica će ujesti vlasnika pre ili kasnije. Držite stvari pod kontrolom tako što ćete izgraditi poverenje i stvoriti zdravu međusobnu vezu.

Ako počne da vas ujeda tek tako, sigurno je da postoji razlog koji morate da otkrijete.

Budite strpljivi i nežni prilikom “prevaspitavanja” svoje ptice, jer ona najverovatnije samo pokušava da komunicira s vama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari