• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubavne ptice: Ako ih poželite u domu, pripremite se za buđenje u zoru!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovi afrički papagajčići verno oponašaju zvuke kućnih aparata, pevaju i zvižde do iznemoglosti, a iako navodno pate zbog samoće, začas mogu da stvore brojnu porodicu, pa dobro razmislite da li ćete ih držati u paru

  • 0
Ljubavne ptice Foto: Shutterstock

Ljubavna ptica je popularno ime malog papagaja, jednog od omiljenih pernatih kućnih ljubimaca.

Radoznao i uvek u pokretu, ovaj papagajčić je poznat po pažnji i nežnostima i izuzetnoj emotivnoj vezi koju razmenjuje samo sa jednim životnim partnerom.

Ljubavne ptice su male, ali neustrašive i radoznale. Njihova veličina je od 12 do 16 cm, što ih svrstava među najmanje papagaje.

Imaju kratko repno perje, za razliku od drugih papagaja sa dugim šiljatim repovima.

Lepi i inteligentni, mali afrički papagaji gaje se u kućnim uslovima više od 100 godina. Postoji mnogo mitova o njima, njihovom ponašanju i iskustvima vlasnika koji su ih držali kao kućne ljubimce.

Mnogo pevaju, malo pričaju

Ljubavne ptice Foto: Pixabay

Iako imaju sposobnost da oponašaju ljudski govor, zaljubljene ptice se vrlo retko odlučuju da pričaju. Ako požele da imitiraju zvuk, ponavljaju zvižduke ili zvuke kao što su tonovi zvona na vratima, oglašavanje nekih aparata i slično. Nije poznato zašto neke ptice oponašanju govor češće od drugih, ali je široko rasprostranjeno mišljenje da se papagaji koji nauče da govore tome podučavaju od najranijeg uzrasta.

Inače su ovo brbljive ptice koje pevaju i zvižde po ceo dan, a posebno su glasne u zoru i sumrak.

Vrste zaljubljenih ptica

Postoji devet odvojenih vrsta ovih papagaja i svaka ima posebne osobine i karakteristike. Među njima su: maskirani, ptice crnih obraza, Fišerovi, sivoglavi, papagaji rumenih obraza, ptice crvenog lica, crnokrili, lilijana i vrsta sa narandžastim okovratnikom.

Ljubavna ptica rumenih obraza je najpopularnija za držanje u domu. Telo joj je svetlozeleno, osim na zadnjem delu gdedominira plava boja. Karakterističan je nežan prelaz od roze grla do crvene boje na čelu. Mužjaci su manji i svetliji od ženki.

Jedna ptica ili dve?

Ljubavne ptice Foto: Shutterstock

Široko je rasprostranjen mit da nikada ne bi trebalo da imate samo jednu ljubavnu pticu, jer će biti usamljena, patiti i uginuti zbog depresije. Iako su ovo zaista društvene ptice, povedite računa o njihovoj bliskosti: vrlo lako se razmnožavaju, pa možda nećete biti u stanju da brinete o čitavoj porodici papagaja. Uz to, ženka ponekad pokazuje izrazite znake teritorijalnosti i može postati veoma agresivna.

Ptice u paru imaju tendenciju da se vežu jedna za drugu i izbegavaju interakciju s ljudima. Vlasnici koji žele da se zbliže sa ljubavnom pticom slobodno mogu imati samo jednog papagaja, kome će posvetiti mnogo vremena za igru, druženje i učenje. Potrebno im je mnogo zanimacija, posebno igračaka od najčvršćeg materijala, jer imaju jake kljunove kojima očas posla mogu da “rasture” sve što im se nađe na putu.

Vežbanje, zdravlje i ishrana

Kao i svi papagaji, zaljubljene ptice su veoma aktivne i potrebno im je dosta vežbe da bi ostale u vrhunskoj fizičkoj kondiciji. One vole igru i van kaveza, po nekoliko sati dnevno, što će im obezbediti angažovanje svih grupa mišića, kao i mentalnu stimulaciju koje su potrebne da ostane zdrava. Ljubavne ptice su podložne hlamidiozi, samopovređivanju i oboljenjima povezanim sa neadekvatnom ishranom.

U divljini, ljubavne ptice žive u malim jatima i jedu voće, povrće, travu i semenke. Crnokrili papagaj čak jede domaće smokve, pa se ne gaji često u zarobljeništvu.

Uravnotežena ishrana obezbeđuje osnovne hranljive materije: vodu, proteine, ugljene hidrate i vlakna, lipide, minerale i vitamine. Ishrana bazirana samo na semenu vodi ka neuhranjenosti i mnogim bolestima. Najbolja opcija za ishranu je raznolikost: izbalansirano hranivo dopunite povrćem i voćem. Konsultujte se sa veterinarom pre nego što ponudite ptici bilo koju novu namirnicu.

Kako izgleda zajednički život sa malom ljubavnom pticom? Pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari