• 0

Lori duginih boja: Pričalica koja doživi i 30 godina

Ptica komičnog karaktera, uvek raspoložena za igru, voli da jede iz ruke i uživa u vlasnikovoj pažnji. Nabavite joj mnogo igračaka i obezbedite veliki kavez, ali se pripremite za njene izlive teritorijalnosti i povremeno neprijatno oglašavanje

  • 0
Lori duginih boja Foto: Pixabay

Lori duginih boja (Trichoglossus haematodus) je australijsko-azijski papagaj živih boja.

Ova lepa i dugovečna ptica (živi oko 30 godina) iz porodice Psittaculidae naraste do 30 cm, ima raspon krila 17 cm, a njena težina je oko 150 grama.

Postoji više od 50 vrsta lorija i 21 podvrsta duginog lorija koje se razlikuju po boji perja.

Najpoznatiji je lori duginih boja. Osim što ima živopisno perje, on je i veoma pričljiv. Voli da se igra sa vlasnikom, nije stidljiv i traži pažnju.

Ljubitelji ptica koji žele mirnog pernatog prijatelja ne treba da uzimaju lorija.

Poreklo

Lori duginih boja Foto: Pixabay

Dugini lori potiče iz priobalnih regiona severnog Kvinslenda, ali ga ima i u južnoj Australiji. Kolonije ovih ptica živele su u zapadnoj Australiji, Tasmaniji, Novom Zelandu, ali i Hong Kongu. Dugini lori nastanjuje prašume, grmlje i šumice, gde živi na drveću. Može da preleti više od 60 km dnevno da bi pronašao hranu. Često leti u bučnim jatima od po desetak ptica.

Temperament

Lori duginih boja Foto: Pixabay

Dugini lori je prijateljski raspoložena ptica, poznata po komičnom karakteru. Izvodi ludorije, druželjubiva je i voli interakciju sa vlasnikom, pogotovo hranjenje iz ruke. Veoma je inteligentan, lako uči trikove i može se lepo dresirati.

Budući da je veoma pametan, lori je pravi umetnik za bežanje iz kaveza. Zato obezbedite brave koje neće moći lako da “provali”.

Lori se dobro slaže sa drugim pticama, drži se u paru ili grupi, ali može biti veoma teritorijalan i ljubomoran. Zato ga ne ostavljate u društvu drugih ptica bez nadzora.

Govor

Dugini lori može naučiti da izgovara mnogo reči i fraza. Ponekad je bučan i proizvodi visoke tonove koji su vrlo neprijatni. Zato nije idealan kućni ljubimac za ljude koji žive u zgradama sa mnogo stanara.

Boje

Lori duginih boja Foto: Pixabay

Dugini lori je jedna od najživopisnijih vrsta papagaja. Ima vitko telo i perje intenzivnih i raznovrsnih boja. Glava mu je plavo-ljubičasta, kljun narandžast, deo vrata i trbuh tamnoplavi, vratni pojas je žut, grudi crvene, a na bokovima je obojen narandžasto. Krila, leđa i gornji deo repa su tamnozeleni. Oči mužjaka i ženke različito su jarkocrvene, odnosno narandžasto-crvene. Noge lorija prevučene su tamnom, sivkasto-crnom kožom. Mužjake i ženke je teško razlikovati po izgledu.

Nega

Ovo su odlični kućni ljubimci za vlasnike koji imaju dovoljno slobodnog vremena. Vole da se igraju i treba im obezbediti mnogo igračaka da bi im umovi i kljunovi bili zauzeti.

Potreban im je veliki kavez ili volijera, čvrste metalne konstrukcije. Izbegavajte drveni kavez, jer ga lako mogu rasturiti kljunovima.

Lori je veoma neuredan. Zbog toga postavite kavez na mestu gde nema tepiha i gde se podovi i zidovi mogu lako obrisati. Mnogi vlasnici oblažu zidove plastičnom folijom kako bi ih zaštitili od ptičijeg izmeta.  Pošto se ishrana lorija bazira na sokovima koji se lako kvare, čistite posude odmah nakon hranjenja da biste sprečili bakterijske infekcije.

Ishrana

Za razliku od drugih papagaja, loriji preživljava u divljini zahvaljujući nektaru i cvetnom polenu. Ako pogledate u usta lorija, primetićete da njegov jezik ima jedinstveno prilagođenu „četku“ na vrhu koja mu pomaže da uzima nektar iz biljaka.

U zatočeništvu, vlasnici lorija ih hrane komercijalno dostupnim ili domaćim, svežim mešavinama nektara, koje se daju dva do tri puta dnevno.

Ishrana lorija može se dopuniti poslasticama kao što su zob, sveže voće, jestivo organsko cveće i zeleno povrće. Izbegavajte citrusno voće, jer može poremetiti varenje. Obezbedite svežu vodu svaki dan.

Vodite računa ako pticu hranite mešavinom semena, jer tvrda hrana može oštetiti njen nežni jezik. Inače, dugini lori se brzo privikava na ovas, proso, suncokret, seme za kanarince… Ponudite i med, zaslađeno mleko (može i kondezovano ali razblaženo vodom), kao i sokove od povrća i voća. Lori jede jabuke, grožđe, šargarepu i druge sočne plodove.

Lori duginih boja Foto: Pixabay

Zdravlje

Dugini lori su podložni paralizi, stanju u kojem ptice ne mogu da pomeraju telo, krila, noge ili glavu. Oni takođe gube sposobnost gutanja ili treptanja. Tačan uzrok bolesti je nepoznat, ali se sumnja da je izaziva virusna infekcija ili nedostatak vitamina.

Većina kućnih ptica sklona je čupanju perja ukoliko ih zanemarite ili se dosađuju. Lori nisu prvenstveno poznati po ovoj lošoj navici, ali mogu postati depresivni ako ne dobiju dovoljno mentalnih i fizičkih stimulacija.

Lori može oboleti i od bakterijske infekcije koja napada voljku u grlu, gde skladišti hranu. Ovaj problem može se izbeći detaljnom higijenom ptičijeg kaveza i posuda za vodu i hranu.

Aktivnosti

Lori duginih boja Foto: Pixabay

Lori duginih boja je veoma aktivna ptica: dnevno traži najmanje tri do četiri sata igre van kaveza za dobro fizičko i emocionalno zdravlje. Obezbedite mu dosta igračaka i predmete za oštrenje kljuna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari