• 1
 ≫ 

Pevačice koje osvajaju srce: Kakva je zeba kao kućni ljubimac?

 ≫ 

Ukoliko želite da uživate u pesmi zebe, treba da imate u vidu da mužjak ima prijatniji “glas”, ali svaki peva drugačije

  • 1
Zeba

Foto: Pixabay

Da, papagaji su sjajni kao kućni ljubimci i mnogo ih volimo, ali da li ste razmišljali o zebi? Ove simpatične ptice pevačice brzo će osvojiti vaša srca, ali i srca vaših ukućana. Ukoliko razmišljate o uzimanju ptice kao ljubimca, možda je baš ovo pravo rešenje za vas.

Zeba je vrsta ptice selice koja vodi poreklo iz Australije, i smatra se da na svetu postoji preko 100 podvrsta ovih ptica.

Zebe žive u grupama od 40-100 jedinki, izuzetno su društvene sa drugim pticama i brzo dostižu zrelost za razmožavanje, piše apetit.rs.

Kada se pripremaju za selidbu, formiraju jato koje nekada broji i preko 1.000 jedinki. Životni vek im je od 5-15 godina i često se uzgajaju u kavezu jer nisu zahtevni ljubimci. Mogu da narastu do 13 centimetara dužine, po građi podsećaju na vrapce, s tim što im je kljun deblji a boja perja jarka.

 

Zeba kao kućni ljubimac

Zebe su živahne ptice koje ćete gajiti bez ikakvih problema, samo je potrebno da poštujete njihovu narav. Ove pevačice su društvene - to smo već naveli, ali ovo važi samo za druge ptice. Naime, one jako dobro funkcionišu sa drugim jedinkama, pa se obično gaje u paru i to sa pticom istog pola.

Ali, ako su društvene prema pticama, kakve su prema ljudima? Tu je situacija nešto drugačija. Zeba je više ljubimac za gledanje, ali ne i za maženje. Ne vole da se drže u rukama, niti da se maze.

Ukoliko želite da uživate u pesmi zebe, treba da imate u vidu da mužjak ima prijatniji “glas”, a svaki mužjak peva drugačije.

Generalno su čiste ptice i lake su za održavanje.

 

Uslovi za gajenje zebe

Kada je reč o držanju ove simpatične ptice, treba imati u vidu neke osnovne smernice. Zeba traži prostran kavez, dimenzija najmanje 60x40x40 cm. Kavez ne treba da bude na promaji, i ne treba ga često pomerati.

Temperatura prostorije gde se nalazi zeba treba da bude od 5-30 stepeni. Od opreme, biće potrebne hranilica, pojilica, prečke za stajanje, gnezdo i igračke. Ne bi bilo loše da ubacite i ljuljašku, ogledalce, i kadicu sa vodom za dodatnu zabavu.

Zebu je dovoljno puštati van kaveza jednom do dva puta nedeljno.

 

Ishrana zebe

Kada je reč o ishrani, zebu možete hraniti kupovnom gotovom mešavinom a možete joj davati spanać, rendanu šargarepu, krastavac, bananu, jabuku.

Sveža voda treba da bude uvek i lako dostupna, a obezbedite joj i sipinu kost radi obezbeđenja dovoljnog nivoa kalcijuma

Bilo da li na kraju odučite da vaš dom podelite sa zebom ili ne, svakako vredi razmotriti i ovu vrstu ptice u svojstvu kućnog ljubimca.

Video: Kralj društvenih mreža: Ptica koja više voli da se vozi nego da leti a prati je 400.000 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari