• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako ćete prepoznati stres kod hrčka: Osim čupanja krzna, obratite pažnju ako se ustremi na svoj kavez

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veoma često je vlasnik uzročnik velike nervoze ovog glodara

  • 0
Hrčak kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Ako neko ima nesreću da je konstantno na meti kako čupavih, tako i krilatih stvorenja, to mora biti veoma stresno i iscrpljujuće, što za posledicu daje veoma krhke i razdražljive nerve i reflekse. Iako sklonjeni u sigurnost svog kaveza, hrčci i dalje čuvaju svoje brze i osetljive reflekse zbog čega su na konstantnom oprezu. On je veoma stresan ukoliko mu je životinja previše često izložena.

Koji su simptomi stresa, razlozi koji ga uzrokuju i koji su načini da ga se hrčak otarasi.

Simptomi stresa kod hrčka

Agresivno ponašanje – ukoliko je hrčak u strahu i pod stresom može početi da grize i povređuje, jer to vidi kao oblik samoodbrane.

Grizenje kaveza – još jedan način da se hrčak odbrani od stresne situacije.

Opadanje dlake – kao posledica stresa, dlaka hrčka će opadati i početi da se stanjuje usled reakcije tela na čestu napetost. Uz to, hrčak može sam sebi početi da čupa krzno češanjem i time ostavljati ćelave delove.

Kopanje, grebanje i ostali repetativni pokreti – predstavljaju jasan pokazatelj da hrčak oseća veliku nelagodu koje ne može jednostavno da se reši.

Hiperaktivnost – kada su pod stresom, hrčci postaju veoma energični, čak i preterano, pa počinju preveliki broj puta da trče u krug po kavezu, ili predugo trče u točku čime ispoljavaju nervozu.

Hrčak i trudnoća Foto: Shutterstock

Uzroci stresa kod hrčka

Glasni zvuci i nagli pokreti – kako su veoma plašljivi, sve što im može delovati kao pretnja, tj. sve što je isuviše brzo ili glasno, predstavlja veliki stres za hrčka.

Nepoznat prostor – iako želite svom ljubimcu da priuštite najkvalitetniji prostor u kome će boraviti, morate voditi računa o tome da mu je potrebno da se polako privikne na sve što je novo i nepoznato, jer, u suprotnom (ukoliko ga samo ubacite u novi kavez), može da doživi stres.

Loše rukovanje – ukoliko je osoba previše gruba, ima nagle pokrete, glasna je i ne ostavlja hrčka na miru kada vidi da mu maženje više ne prija, to može uticati veoma loše na njegov mir, pogotovo ukoliko se to često dešava.

Nedovoljno prostora i stimulacije – ukoliko je hrčak neaktivan, u premalom prostoru, bez ičega gde bi mogao da se sakrije kada želi samoću, bez igračaka i zabave, moguće je da od dosade postane nervozan i hiperaktivan.

Loša ishrana – bez čiste vode i kvalitetne hrane svaka životinja će biti na ivici opstanka.

Nedovoljan san – i sami znamo koliko smo nervozni kada se ne naspavamo, pa zato moramo imati obzira i prema drugim životinjama. Hrčci danju spavaju, a noću su aktivni, pa je važno da ih ne gnjavite preko dana dok spavaju, jer će dati sve od sebe da vam uzvratiti čim odete na spavanje.

Hrčak i trudnoća Foto: Shutterstock

Više hrčaka u jednom kavezu – zbog svoje teritorijalnosti, pogotovo prema istom polu, ovi mališani neće se slagati s tim da borave u istom kavezu.

Prepoznavanjem simptoma i uklanjanjem uzroka stresa, vaš hrčak će ubrzo biti kao i pre, srećan i zdrav.

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Minijaturni gost i izvanredan host: Hrčak ne pamti ovakav provod

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari