• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čime treba da hranite miša ljubimca: Ovom malom i uvek gladnom glodaru sir nemojte davati ni nacrtan

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svakodnevni mišiji obrok sastoji se od industrijske hrane za glodare, uz komadiće svežeg voća ili povrća i povremene poslastice u vidu semenki

  • 0
Miš ljubimac Foto: Shutterstock/Nynke van Holten

Ljubitelji malih životinja, konkretno glodara, neretko odluče da kao kućnog ljubimca nabave miša. Mnogi povezuju miša sa sirom, ali se zna da u ishrani ovog glodara treba da bude zastupljeno mnogo više drugih namirnica koje će mu obezbediti dobro zdravlje. Miš je svaštojed i potreban mu je niz različitih hranljivih materija iz namirnica.

Uobičajena hrana za miša može se nabaviti u svakom pet šopu, kao komercijalno industrijsko hranivo za sve glodare kućne ljubimce: pacove, hrčke, gerbile, leminge... Svi oni imaju slične potrebe u ishrani, ali nisu sve vrste hrane idealne za miša.

Obroci za miša ljubimca

Obrok za miša treba da sadrži suvu industrijsku hranu, u vidu tvrdih blokova sa neophodnim vitaminima, mineralima, proteinima i drugim esencijalnim hranljivim materijama. Ovakva hrana dobra je i za održavanje zdravlja zuba miša.

Sem industrijske hrane, miš jede i voće: jabuke, kruške, banane, dinju, breskve, šljive, pomorandže i bobičasto voće. Osim u voću, miš uživa u svežem povrću: brokoliju, kupusu, prokelju, endiviji, šargarepi, celeru, peršunu, kukuruzu, pasulju, grašku i paradajzu.

Minimalne potrebe u ishrani nisu isto što i optimalne potrebe, pa ono što se preporučuje za laboratorijskog miša nije ono što je potrebno mišu kućnom ljubimcu: 20 posto ishrane miša treba da budu voće i povrće, a 75 procenata industrijska suva hrana.

Nažalost, obavljeno je malo istraživanja o ishrani miša koja obezbeđuje dug vek. Prema nekim preporukama, miševima se uz hranu daje oko 2 grama kalijuma, 3 grama fosfora, 5 grama kalcijuma, 0,5 grama natrijuma, 35 miligrama gvožđa, 10 miligrama mangana i niz drugih vitamina i minerala - po kilogramu hrane.

Miš ljubimac Foto: Shutterstock/KUSHEI

Mešavine semenki takođe se daju mišu, ali kao poslastica, jer miš obično bira šta će da jede. Semenke su mu uvek privlačne i ukusnije i izbegavaće osnovna hraniva pa mu semenke treba davati povremeno, u malim količinama. Miš u svakom trenutku mora da ima dostupnu svežu, čistu vodu. Voće i povrće će mu obezbediti trenutno hidriranje, ali posuda za vodu uvek mora da mu bude na raspolaganju.

Koliko i kada treba hraniti ljubimca miša

Mnogi vlasnici će napuniti činiju hranom za glodare i dopuniti je po potrebi, ali to nije dobro. Umesto toga, mišu svakodnevno ponudite malu količinu svežeg obroka, u vidu industrijske hrane u kombinaciji sa povrćem i voćem. Uvek bacite nepojedenu hranu, posebno sveže namirnice. Nekoliko komada čvrste suve hrane ili hraniva za glodare je dovoljno za jedan obrok, uz male količine usitnjenog voća i povrća. Ponudite mu i poslasticu od žitarica ili semenki, posebno ako pokušavate da ga naviknete na držanje u rukama.

Miš ljubimac Foto: Shutterstock/MiViK

Zahtevi za kalorijskim unosom razlikuju se u zavisnosti od genetike i nivoa aktivnosti miša, kao i od vrste hraniva. Ako imate ženku koja očekuje mladunce, ako doji ili još raste, potrebe za hranom će se povećati.

Šta miš ne treba da jede

Uprkos činjenici da miš može da jede sve, postoje namirnice koje nisu dobre za njegov stomak. Hrana sa visokim sadržajem masti i šećera, kao što su slatkiši, kolači, puter od kikirikija, čokolada i slanina verovatno su "vrh vrhova" za miša, ali su ubitačni za njegov trbuh. Neki vlasnici daju mišu malo kuvane testenine ili hleba, ali sir ne bi trebalo da se nađe u njegovoj činiji, uprkos popularnom verovanju.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Miš se časti lešnik kuglama u pekari u Beogradu: Slatko i odvratno u isto vreme

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari