• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najčešće bolesti činčile: Na udaru zubi, želudac, pluća, pa i krzno

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Činčila pati i od problema reproduktivnih organa, ne prija joj visoka vlaga, a potreban je oprez zbog ugriza drugih ljubimaca i toplotnog udara

  • 0
Činčila Činčila Foto: Pixabay/webandi

Činčile mogu da budu izuzetni kućni ljubimci, ali budući vlasnik treba da se raspita o svemu što je važno za zdravlje ovih životinjica. Osim toga, kao i kad je reč o bilo kojoj vrsti kućnog ljubimca, činčila boluje od nekih bolesti pa je potrebno obratiti posebnu pažnju na uslove u kojima će boraviti.

Uobičajeni zdravstveni problemi koji muče činčilu su ujedne rane, respiratorne bolesti, previše izrasli i oštećeni zubi, gastrointestinalni zastoj, nadimanje, dijareja, problemi sa kožom, reproduktivni i genitalni problemi i toplotni udar.

Rane od ujeda

Ugrizne rane su uobičajene kod činčila koje žive sa drugim činčilama u istom smeštaju, ali mogu da nastradaju i od ujeda mačaka i pasa. Zbog njihovog gustog krzna, rane na koži često nisu uočljive. Ujedi pasa mogu biti fatalni za činčilu, zbog obima rana. Ujedi drugih činčila, pasa i mačaka često se iskomplikuju, zbog zaraze raznim bakterijama, posebno Pasteurella multocida, koja živi u ustima mačaka i pasa.

Ako se ne leči, infekcija brzo dospeva u krvotok i širi se po celom telu, izazivajući fatalan kraj.

Ugrizne rane zahtevaju hitnu veterinarsku pomoć u vidu detaljne obrade, ponekad i ušivanja i leče se antibioticima.

Respiratorne bolesti

Respiratorne bolesti su česte kod činčila, a čak i blage tegobe koje se ne leče mogu brzo napredovati do upale pluća koja je obično fatalna. Uslovi smeštaja kao što su prenaseljenost, loša ventilacija i visoka vlažnost u okruženju kaveza činčila po pravilu predisponiraju upalu pluća. Uobičajeni znaci respiratornih bolesti kod činčila su: nedostatak apetita, letargiju, otežano disanje, iscedak iz nosa ili oka i otečene limfne žlezde.

Upala pluća i drugi respiratorni problemi se leče antibioticima. Činčile koje pokazuju letargiju i ne jedu zahtevaju agresivnu terapiju, uključujući davanje tečnosti, lekove i prinudno hranjenje.

Činčila Činčila Foto: Pixabay/thefly25

Izrasli i oštećeni zubi

Zubi činčile kontinuirano rastu od 5 do 7,5 cm godišnje. Činčile imaju jedan gornji i jedan donji sekutić i četiri gornja i četiri donja obrazna zuba (premolarni i molarni zubi) sa svake strane, i svi zubi treba da budu ravni i precizno spojeni.

Kad se zubi ne spajaju pravilno i samim tim se ne troše ravnomerno nastaje malokluzija, što dalje rezultira loše izraslim zubima i poremećajima žvakanja. Ovo se dešava na prednjim zubima ili zadnjim kutnjacima. Izrasli zubi će početi da seku jezik, obraze ili usne i izazvati teškoće u hranjenju, smanjeni apetit, gubitak težine, slinjenje, probleme sa očima i udaranje po licu.

Činčile mogu razviti apscese (bakterijske infekcije) sekutića i obraznih zuba. Prekomerni rast zuba se obično javlja kod činčila koje ne jedu seno, a neke činčile će imati ove probleme zbog genetskog nasleđa. Sve u svemu, zubni problemi izazivaju veliku bol zbog koje će činčila imati problematično hranjenje.

Ako posumnjate da činčila ima probleme sa zubima, potražite pomoć veterinara. Oštećene zube treba ukloniti, oštre sekutiće treba isturpijati i eventualno prepisati protivupalne medikamente protiv bolova.

Bolesti zuba su hronične tegobe kod činčila.

Činčila Činčila Foto: Pixabay/bradybunch

Gastrointestinalni problemi

Gastrointestinalni problemi činčila pojavljuju se u vidu usporavanja prolaska hrane kroz želudac i creva, kada činčile prestanu da jedu iz nekoliko razloga, uključujući bolesti zuba, neodgovarajuću ishranu, pregrevanje i druge stresore. Kada životinja prestane da jede, normalna populacija bakterija iz gastrointestinalnog trakta se menja, dozvoljavajući toksičnim bakterijama da se prenamnože. Zastoj u gastrointestinalnom traktu je potencijalno opasan po život i mora se što pre lečiti.

Lečenje uključuje davanje tečnosti, hranjenje na špric, lekove protiv bolova i lekove za poboljšanje pokretljivost gastro-trakta, a sprovodi se i lečenje uzroka zastoja (npr. zubna bolest, pregrevanje, stres, itd.).

Činčile su sklone nadimanju, kad akumuliraju velike količine gasova u želucu i crevima. Nadimanje može biti sekundarno, zbog upale gastro-trakta, promene normalnih bakterija, zastoja, ili u retkim slučajevima, opstrukcije creva ili torzije (uvrtanja trakta). Obolele činčile imaju naduvene trbuhe koji ih ponekad bole, slabe su i leže na boku, a sa jakim nadimanjem, pojavljuju se i poteškoće sa disanjem.

I dijareja je povremena tegoba kod činčila. Dijareja nije bolest, već znak bolesti koja se ispoljava usled promena u ishrani, nepravilne upotrebe antibiotika, stresa i ishrane sa malo vlakana ili sa visokim sadržajem masti, ugljenih hidrata i proteina. Lečenje dijareje zavisi od uzroka: paraziti se leče lekovima za dehelmintizaciju, bakterijske infekcije se leče antibioticima, a loša ishrana se koriguje prelaskom na prikladniju ishranu bogatu vlaknima.

Činčila Činčila Foto: Pixabay/tahanadakila

Problemi sa kožom i krznom

Činčile su podložne brojnim problemima sa kožom i krznom, kao što su lišajevi (gljivična infekcija kože), žvakanje krzna i gubitak dlake. Mužjake činčile pogađa još jedna tegoba, kad se dugačke dlake krzna omotaju oko polnog organa, zbog čega se on sužava ili nastaje iritacija.

Toplotni udar

Činčile se sjajno osećaju na temperaturama višim od 20 stepeni Celzijusa. Optimalna temperatura životne sredine u domaćinstvu gde živi činčila su od 10 do 20 stepeni C, ali ispod 27 stepeni. Treba izbegavati visoku vlažnost, jer činčile ne podnose vlažne uslove. Temperature iznad 27 stepeni i visoka vlažnost dovode do fatalnog toplotnog udara, a znaci su dahtanje, visoka telesna temperatura, disanje otvorenim ustima i tromost.

Toplotni udar kod činčile je hitno stanje koje zahteva hitan tretman. Činčila se odmah hladi mlakom vodom, dobija hladne vodene klistire, razne lekove, tečnosti koje se stavljaju direktno u trbušnu duplju) i intravensku terapiju. Činčilu ne treba ohladiti previše, jer brz pad telesne temperature može izazvati fatalnu reakciju.

Činčile koje u domu dožive toplotni udar treba oprati mladom vodom, rashladiti ventilatorom i odneti kod veterinara.

Činčila Činčila Foto: Pixabay//benjamingross83

Reproduktivni problemi

Reproduktivni problemi kod ženki činčila su neuobičajeni, ali ako se pojave mogu brzo postati kritični. Ženkama koje imaju iscedak iz polnog organa odmah treba odneti kod veterinara, jer mogu patiti od piometre, stanja u kome je materica ispunjena gnojem. To je zaista hitno stanje i zahteva momentalo lečenje.

Koji su sigurni znaci da je činčila bolesna

Tipični znaci bolesti kod činčila su specifični za određene bolesti. Nažalost, klinički znaci su često nejasni i nespecifični, poput anoreksije (nedostatka apetita) i letargije, što se viđa i kod drugih bolesti, uključujući upalu pluća, izrasle i oštećene zube, kancer pa čak i otkazivanje bubrega ili jetre.

Bilo kakvo odstupanje od normalnog ponašanja činčile je razlog za zabrinutost i zahteva hitan pregled i veterinarsku pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari