• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zna li jež da pliva i kako da ga zaštitite od davljenja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoji mnoštvo načina da sprečite ježa da se utopi u vodi, a ako još niste osmislili plažu za njega, sve što vam je potrebno da ga "spasete" ako se umori od plivanja je - peškir

  • 0
Jež i plivanje Foto: Shutterstock/lopolo

Da li ježevi umeju da plivaju?

Bilo da su divlji ili žive kao kućni ljubimci, ježevi su iznenađujuće dobri plivači, ali samo u određenim vodama.

Kad bi se našli u reci sa jakom strujom, morali bi da došu do neke izbočine u vodi ili druge platforme koja bi im pomogla da u vodu uđu, odnosno da iz nje izađu.

Bazeni i ribnjaci nisu sasvim pogodni za njegovo kupanje, a ako imate kućnog ljubimca ježa, treba da mu obezbedite pristup vodi, kao i najbezbedniji način da iz nje izađe.

U suprotnom, vaš bodljikavi ljubimac mogao bi da se nađe u ozbiljnoj opasnosti.

Znaju li ježevi da plivaju?

Jež i plivanje Foto: Shutterstock/vladimirsvk

Ježevi su prirodno dobri plivači

Ježevi danju spavaju, a noću love hranu ili se druže. U divljini stalno jedu, najčešće vegetaciju i opalo voće, ali su i svaštojedi, pa jedu insekte, uključujući bube, crve i gusenice.

Ova mala životinja može da pređe 1, 5 km za noć dok traga za hranom. Iako obično hoda, može da trči, ali i da pliva.

U vodi ježevima pomažu bodlje. One su napravljene od keratina koji su ista supstanca od koje su građeni ljudski nokti. Ježeve bodlje su šuplje i dovoljno oštre da odvrate predatore, ali i sasvim lagane da ih jež može nositi. Bodlje pune vazduha su odlični pomoćnici pri plivanju, ali ako se jež umori, on će se se prevrnuti i bodlje će ga održavati na površini dok ne povrati energiju.

(Ne)bezbedne vodene površine za ježa

Uprkos tome što odlaze u vodu u potrazi za hranom i što su sposobni plivači, mnogi ježevi se udave. To se dešava zbog nemogućnosti da izađu na bezbedno mesto kad osete umor. Ako ih privuče miris hrane sa druge strane bare ili jezera, oni će uskočiti u vodu, ne razmišljajući da li imati mogućnost da izađu. Većina bara, reka, jezera i drugih prirodnih vodenih površina ima nasipe zemlje ili stene na koje se ježevi mogu popeti. S druge strane, bazeni, veštačka jezera, pa i kućni ribnjaci nemaju ove izlaze. Čak i ježeve bodlje ih ne mogu dugo održati na vodi, jer ako ostane zarobljen u bazenu preko noći, jež će se umoriti i uroniti glavu u vodu.

Jež i plivanje Foto: Shutterstock/nupook538

Napravite bezbedno kupalište za ježa

Pošto ribnjaci i bazeni predstavljaju problem, preduzmite mere predostrožnosti.

Važno je da postoji prirodan izlaz - divlje jezero obično ima pliću obalu, pa nanesite zemlju ili kamenje na obalu vaše vodene površine. Jež će lako izaći iz jezerca na suvo zemljište.

Dodajte u vodu kamenje, prevrnute saksije i daske blizu ivice vodene površine: one treba da vire iz vode kako bi jež mogao da zakorači.

Kupite male merdevine za ježa, koje se prave od drveta, kamena ili drugog materijala. Obično sežu do dna ribnjaka i, umesto vertikalnih prečni za uspon, imaju nagib ili stepenice koje vode od vode do kopna.

Pokrijte vodenu površinu ako ne možete da je preuredite za ježa. U slučaju da jež ima način da uđe u vodu i da iz nje izađe, povedite računa o hemikalijama koje koristite za prečišćavanje vode.

Bazen za ježa ljubimca

Ukoliko imate mogućnosti, napravite ježu bazen: napunite kadu ili vodootpornu posudu i koristite zemlju ili neki drugi materijal za stvaranje prirodnog nasipa. Napunite kadu vodom kako bi vaš bocko mogao da ulazi i izlazi iz vode po svojoj volji.

Jež je dobar plivač, ali ne mora da se kupa u vodi, pa mu obezbedite kupku u prašini.

Jež i plivanje Foto: Shutterstock/Vladimir Chernyansky

Spasavanje ježa davljenika

Čak i najbolje rešenje za ježa koji voli da se kupa može se izjaloviti. Nesreće se dešavaju, ali verujemo da ste budan vlasnik i da ćete pravovremeno priskočiti u pomoć svom malom ljubimcu.

Pronađite dasku od drveta ili neku drugu platformu i stavite je blizu ježa da bi se izvukao iz vode. Ako se umorio boreći se da ispliva, možda nije u stanju da se popne na dasku, pa uzmite peškir i nežno ga podignite iz vode, a možete iskoristiti i mrežu za bazen. Stavite potom ježa u kutiju sa peškirom i ponudite mu vodu i malo hrane.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari