• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta da radite ako vašem kuniću zubi previše porastu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad dugouhom ljubimcu sekutići i kutnjaci zasmetaju dok jede, odnesite ga stručnjaku koji će mu izbrusiti, podrezati ili izvaditi problematične zube

  • 0
Prerastanje zuba kunića Foto: Shutterstock/Roselynne

Zubi kunića nikad ne prestaju da rastu i s vremena na vreme mogu napraviti probleme.

Reč je o situaciji kad zubi kunića (sekutići i kutnjaci) porastu toliko da počnu da im smetaju dok jedu. Zbog toga je veoma važno da vlasnik redovno pregleda zube svom dugouhom ljubimcu.

Odrasli kunići imaju 28 stalnih zuba. Većina biljojeda, uključujući kuniće, zečeve, zamorce i konje imaju dugačke zube koji kontinuirano rastu. Prednji zubi - sekutići su obično najuočljiviji, ali kunići imaju i kutnjake, što ponekad može biti problem, jer su teže uočljivi.

Kako zubi kunića prerastu i postaju preveliki?

Žvakanjem vlaknastih biljaka kunići troše zube koji konstantno rastu. Ipak, ponekad je potrebno da im se zubi ručno seku zbog brojnih zdravstvenih, ekoloških i genetskih faktora koji dovode do njihovog bržeg rasta.

Sekutići su najlakše uočljivi kad postanu predugački. Oni mogu da rastu toliko da počnu da se uvijaju i vire između usana. Ovo je veliki problem, jer se takvi zubi zaglavljuju u šipkama kaveza ili urastaju u desni kunića, pa čak i u nepce.

Prerastanje zuba kunića Foto: Pixabay

I kutnjaci mogu da porastu previše, ali su teško uočjivi bez upotrebe spekuluma koji se postavlja u zadnji deo usta kako bi se videlo njihovo stanje. Vlasnici često i ne znaju da li njihovi ljubimci imaju kutnjake.

Ako kunić ne može da jede, vrlo brzo će mu se pogoršati zdravlje.

Problemi zbog prerastanja zuba kod kunića

Prvi znaci zubnih problema kod kunića su: slabljenje apetita, biranje mekše hrane, ispadanje hrane iz usta, lučenje prevelike količine pljuvačke, škrgutanje zubima, gnojni iscedak iz oka i nosa, slabjlenje, problemi sa varenjem, pospanost, lenjost. Prerastanjem zuba se stvaraju oštre ivice koje izazivaju oštećenja na jeziku i obrazima.

Prerastanje zuba kunića Foto: Shutterstock/Dollydoll29

Lečenje preraslih sekutića i kutnjaka kunića

Predugački zubi kunića lako se saniraju. Njihovo sečenje nije bolno, ukoliko se pravilno obavi. Zube kunića skraćuje veterinar, pojašnjava Petvet.

Prva i najbolja opcija je brušenje i ono najmanje oštećuje zube. Brušenje se obavlja specijalnim aparatom, pod anestezijom, kako bi se smanjio stres i opiranje kunića. Kod brušenja nema mogućnosti da se zub polomi. Skraćivanje zuba kunića korišćenjem ručne rotacione burgije zahteva više veštine.

Druga opcija je sečenje zuba specijalnim makazama. Ovaj zahvat se ne radi pod anestezijom i može se obavljati kod kuće, pod nadzorom stručnjaka.

Treća opcija je vađenje zuba i obavlja se samo ako veterinar proceni da je to u najboljem interesu kunića. Radi se kod težih poremećaja i pod totalnom anestezijom.

Kunić može najnormalnije da nastavi da jede i živi bez svih prednjih zuba.

Prerastanje zuba kunića Foto: Pixabay/Chiemseherin

Može li se sprečiti prerastanje zuba kod kunića

Iako ne postoji način da se spreči brz rast zuba kod kunića, mogu se preduzeti jednostavni koraci da se spreči prerastanje.

Proveravajte zube vašeg ljubimca svake nedelje. Obezbedite kuniću ishranu bogatu vlaknima koja će mu pomoći da istroši zube kao što bi to činio u divljoj prirodi. Trava, lisnato povrće poput kelja i seno su odlične opcije.

Žvakanje je od suštinskog značaja za zdravlje zuba kunića, pa obezbedite dosta predmeta koje će grickati. Komadi drveta i čvrstih biljaka, specijalizovane igračke za žvakanje i domaće igračke će biti dobar izbor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari