• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Toplotni udar kod zamorca: Obratite posebnu pažnju na stopala i uši vašeg malog ljubimca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznato je da se morski prasići ne znoje, pa su primorani da regulišu temperaturne oscilacije i tegobe vrelih dana na posebne načine

  • 0
Toplotni udar kod zamorca Foto: Pixabay/pezibear

Zamorci su sjajni mali kućni ljubimci za porodice sa decom.

Kao odgovorni vlasnici, važno je da budete svesni rizika i potencijalnih zdravstvenih problema kod ovih malih životinja.

Jedna takva briga za zdravlje je toplotni udar.

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje se javlja posebno tokom letnjih meseci, ili u toplijim klimatskim uslovima.

Pošto zamorci nisu u stanju da se znoje, oni su posebno osetljivi na pregrevanje i zahtevaju posebnu pažnju kako bi se sprečilo ovo stanje opasno po život.

Važno je da budete svesni znakova i simptoma toplotnog udara kod zamoraca i da preduzmete preventivne mere kako biste ih održali zdravim.

Toplotni udar kod zamorca Foto: Pixabay

Šta je toplotni udar kod zamoraca?

Toplotni udar nastaje kada telesna temperatura zamorca poraste iznad normalne, što je obično oko 38 stepeni Celzijusa. To može prouzrokovati oštećenje unutrašnjih organa i izazvati uginuće ako se blagovremeno ne sanira. Budući da ne mogu da se znoje, zamorci se oslanjaju se na druge načine regulacije toplote, kao što su dahtanje i potraga za hladnijim područjima.

Toplotni udar nastaje iz više razloga, uključujući izlaganje visokim temperaturama i vlazi, nedostatak ventilacije, neadekvatno snabdevanje vodom i produženo izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti. Gojazni, bolesni i stari zamorci su podložniji toplotnom udaru.

Toplotni udar kod zamorca Foto: Pixabay/geoworld

Znaci i simptomi toplotnog udara kod zamorca

Znaci toplotnog udara kod zamorca su letargija, malaksalost, dahtanje, ubrzano disanje, slinjenje, gubitak apetita, slabost, pa čak i napadi.

Letargija se manifestuje slabošću i tromošću životinje koja se ne kreće često. Zamorci ne mogu da se znoje, pa dahću kako bi pomogli u regulisanju telesne temperature, a ako to rade preterano ili više nego obično, to može biti znak toplotnog udara. Ljubimci sa toplotnim udarom mogu disati brže nego obično i pokazivati pojačanu salivaciju. Oni takođe gube apetit, prestaju da jedu i piju i mogu imati napade.

Ako sumnjate da se ovo dešava vašem ljubimcu, preduzmite hitne mere da biste snizili njegovu telesnu temperaturu i potražite veterinarsku negu.

Obezbeđivanje adekvatne ventilacije, pristup hladnim i zasenjenim područjima, dovoljne količine sveže vode i izbegavanje izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti pomažu u sprečavanju toplotnog udara kod zamoraca. Osim toga, propratite ponašanje ljubimca kako biste se na vreme uočili znake pregrevanja i ranog toplotnog udara.

Toplotni udar kod zamorca Foto: Pixabay/pezibear

Uzroci i faktori rizika toplotnog udara kod zamorca

Postoji nekoliko uzroka i faktora rizika koji mogu doprineti toplotnom udaru kod zamorca. To su: izloženost visokim temperaturama i vlazi, nedostatak ventilacije u kavezu, neadekvatno snabdevanje vodom, produženo izlaganje direktnom suncu, prekomerna težina, starost, ozbiljni zdravstveni problemi (respiratorne tegobe, srčana oboljenja ili dijabetes).

Prevencija je ključna kada je u pitanju toplotni udar, pa preduzmite sve da biste sprečili ovo ozbiljno stanje.

Toplotni udar kod zamorca Foto: Pixabay/beeki

Prevencija toplotnog udara kod zamoraca

Sprečavanje toplotnog udara kod zamorca će osigurati njihovo dobro zdravlje, posebno tokom vrućih i vlažnih vremenskih uslova.

Čuvajte zamorca na hladnom i zasenjenom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Možete mu obezbediti ventilator ili klima-uređaj za rashlađivanje. U svakom trenutku on mora imati pristup svežoj i čistoj vodi, koju po potrebi treba da zamenite. Zamorcima je potrebna dobra ventilacija da bi udisali svež vazduh i regulisali telesnu temperaturu. Kavez mora biti dobro provetren i ne treba da se nalazi u zatvorenom, zagušljivom prostoru.

Ponudite zamorcu sveže povrće i voće koje je odličan izvor hidratacije. Krastavac, zelena salata i lubenica će im biti sjajne poslastice.

Preterano hranjenje može dovesti do toga da zamorci postanu gojazni i podložniji toplotnom udaru. Pridržavajte se uravnotežene i odgovarajuće ishrane.

Pažljivo pratite ponašanje i okolinu vašeg zamorca, da biste pravovremeno preduzeli potrebne mere. Izbegavajte transport zamorca tokom vrućeg vremena, kako ne bi doživljavao stres.

Toplotni udar kod zamorca Foto: Pixabay/ajale

Prva pomoć i tretman kod toplotnog udara

Premestite zamorca u hladovinu i ponudite hladnu i svežu vodu, komadić svežeg voća ili povrća da biste ga rehidrirali.

Navlažite peškir ili krpu hladnom vodom i postavite na telo životinjice, posebno oko ušiju i stopala. Ovo može pomoći u smanjenju njihove telesne temperature.

Pažljivo pratite ponašanje i telesnu temperaturu zamorca: ako nema poboljšanja, odmah potražite veterinara.

Komplikacije i dugoročni efekti toplotnog udara kod zamoraca

Toplotni udar može ostaviti dugoročne posledice na zamorca ako se ne leči blagovremeno i efikasno.

Neke od komplikacija su: oštećenje organa (jetre, bubrega i srca), problemi sa disanjem, neurološke tegobe (napadi, konfuzija i gubitak svesti), dehidracija, slabljenje imuniteta, infekcije urinarnog trakta, problemi sa bubrezima, pa čak i uginuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari