• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Peruanski zamorac: Šta kažete na ovog dugodlakog “zubonju” sa šmekerskim razdeljkom?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Živahni glodar koji je iz matične zemlje u Evropu doplovio brodom, obožava biljke, voće i povrće, radoznao je i traži mnogo nege, češljanje i šišanje se podrazumeva, a najbolje se oseća u zatvorenom prostoru

  • 0
Peruanski zamorac Foto: Shutterstock

Zamorci su godinama veoma popularni mali kućni ljubimci.

Ako tražite zamorca neobičnog izgleda, peruanski je pravi izbor.

Ovaj simpatični glodar impresionira savršeno sređenom "frizurom” i živahnim karakterom. Međutim, njegovo dugodlako krzno zahteva dosta nege.

Kako izgleda peruanski zamorac?

Sa krznom koje stvaraju dlake duge i do 30 centimetara, peruanskog zamorca je lako razlikovati od drugih rasa. On ima i razdeljak na sredini, kao i upadljive kovrdžice (rozete) na bokovima i glavi. Prepoznatljiva karakteristika peruanskog zamorca je i resa koja mu daje “šmekerski” izgled.

Krzno peruanskog zamorca je glatko i svilenkasto i viđa se u različitim bojama i varijantama: jednobojnim, boji “svrake” (crnoj, beloj i prošaranoj crno-beloj), aguti (crvenkasto-žutoj) ili sa škriljasto plavim, zlatnim i belim uzorkom (siva, narandžasto-zlatna, bela).

Veličina i temperament peruanskog zamorca

Krzno i dužina tela definitivno nisu proporcionalni na peruanskim zamorcima. Oni imaju kompaktnu, ali mišićavu građu i dostižu dužinu do 25 centimetara.

Ovi krzneni “valjci” se razlikuju po težini u zavisnosti od pola. Dok su ženke obično lakše (800 do 1.200 g), mužjaci mogu dostići i do 1.400 grama!

Karakter mu je živahan, ali je stidljiv, poput drugih zamoraca. Ne voli gužvu i od nje doživljava stres koji vodi drugim zdravstvenim tegobama.

Peruanski zamorac Foto: Pixabay

Smeštaj u zatvorenom ili napolju?

Dugodlako krzno peruanskog zamorca lako se može zapetljati i zalepiti zbog prejakog vetra i oštre klime. Zbog toga nije dobro držati ga na otvorenom.

Na dno kaveza, veličine najmanje 120 sa 60 cm, položite slamu. Zamorci vole da imaju dosta prostora za skrivanje i igračke.

Peruanski zamorci traže mnogo nege

Peruanski zamorac Foto: Shutterstock

Kao dugodlaka rasa, peruanski zamorac zavisi od vas u pogledu nege.

Prljavština se lako lepi za njegovu svilenkastu dlaku, a često se na njoj formiraju i iritantne grudvice. Ako je krzno previše lepljivo, treba ga skratiti. Da biste uštedeli vreme i trud, dva puta mesečno ošišajte krzno zamorca koje raste do poda.

Da biste očistili njegovu dlaku od prljavštine i sitnih grudvica, koristite češalj sa finim zupcima ili meku četku. Zamorca naviknite na doterivanje dok je veoma mlad. Obavezno koristite pozitivne metode obuke, u vidu “prevare” omiljenom poslasticom.

Šta jede peruanski zamorac?

Zamorac je biljojed i u prirodnom prebivalištu se hrani biljkama, travom i povrćem.

Ponudite mu šargarepu, zelenu salatu, paradajz ili krastavac, celer, potočarku, majoran, a maslačak i peršun dajte povremeno, jer obiluju kalcijumom. Žitarice poput ovsa, raži ili pšenice nisu deo prirodne ishrane peruanskih zamoraca.

Dodatni saveti za zdravu ishranu

Pogrešna ishrana može da utiče na nepravilan položaj zuba, stvara probleme sa varenjem, izaziva nedostatak vitamina C.

Seno treba da bude osnova svakog obroka.  Povremeno ponudite grane voćki koje sadrže važne hranljive materije. Sveža hrana daje se barem dva puta dnevno (povrće, salate).

Vaš zamorac uvek mora imati svežu vodu za piće.

Ukoliko morate menjati ishranu zamorcu, činite to postepeno. Nemojte mu davati rotkvu, grašak i krompir!

Uobičajene zdravstvene tegobe

Peruanski zamorac Foto: Pixabay

Očekivani životni vek peruanskog zamorca je od četiri do šest godina. Međutim, tokom života oni pate od zubnih problema ili gastrointestinalnih tegoba.

Zubi im rastu neprekidno: svake nedelje, oko jedan do dva milimetra se dodaje na prednje i zadnje zube. Ovi glodari stalno zavise od obilja sirovih vlakana da bi im se zubi istrošili. Međutim, kako mnoge namirnice imaju malo sirovih vlakana i istovremeno su energetski bogate, mnogim zamorcima zubi nenormalno porastu. To postepeno dovodi do njihovog nepravilnog položaja i povreda oralne sluzokože. Zbog ovih bolnih rana oni izbegavaju da jedu i izgledaju bolesno. Nije neuobičajeno da veterinari moraju da leče nastale gnojne apscese vilice zamorca.

Posebno varenje

Zamorci vare hranu na specifičan način: njihov stomak samo gura hranivo u tanko crevo, kada novi obrok izbaci stariju pulpu. Poteškoće se javljaju ako zamorci jedu premalo hrane bogate sirovim vlaknima. Tada pulpa ostaje zaglavljena u stomaku, pa bakterijama koje su od vitalnog značaja za varenje nedostaje potreban izvor energije. Da biste izbegli ovo, uvek obezbedite sirova vlakna!

Poreklo peruanskih zamoraca

Peruanski zamorac Foto: Pixabay

Istorija peruanskih zamoraca seže nekoliko milenijuma unazad. Kao što ime govori, oni su poreklom iz visokih ravnica Perua, gde su ih starosedeoci koristili kao hranu.

Za vreme kolonijalnog perioda, španski brodovi su prevozili ove male krznene lopte u Evropu, gde su se prenamnožili.

Ako tražite kućnog ljubimca koga gotovo nećete dodirivati, peruanski zamorac nije prikladan za vas. Ukoliko ste držali glodare i volite nove rase, ovaj “zubonja” će biti pravi izbor.

Kako izgleda kupanje dugodlakog peruanskog zamorca? Pogledajte i sami!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari