• 0
 ≫ 

Jestivi "cekotrop": Zašto kunići jedu sopstveni izmet?

 ≫ 

Verovali ili ne, smatra se da koprofagiju ne treba suzbijati po svaku cenu: kunić koji jede svoju noćnu “kaku” na taj način nadoknađuje nedostajuće hranljive sastojke

  • 0
Koprofagija kod kunića Foto: Pixabay

Kunići su veoma slični mačkama u pogledu nege i praktikuju svakodnevnu detaljnu ličnu higijenu.

Često možete videti kako ližu svoje šape, glade krzno na ušima, pa čak i čiste “zadnji” trap. Ali, dok to rade, ponekad jezikom “počiste” i posebnu vrstu izmeta.

Iako ovo zvuči sasvim suprotno od higijene, postoji dobar razlog zašto kunići to rade.

Šta je koprofagija?

Koprofagija je konzumiranje fecesa. Sama pomisao na ovu vrstu ponašanja je veoma uznemirujuća, ali pojedine životinje jedu ono što izbace jer za to imaju “opravdan” razlog.

Veterinari napominju da je koprofagija normalno ponašanje kunića i nekih vrsta životinja.

Koji feces kunići jedu?

Kunići redovno eliminišu otpadni materijal iz tela, baš kao i druge životinje i ljudi. Njihova fekalna materija obično je u obliku kuglice, ali se on menja ako kunić ne pojede adekvatnu količinu vlakana i vode. Fekalnu materiju kunić proizvodi i izbacuje tokom celog dana, ali on ne konzumira "redovne otpatke".

Osim običnih fekalnih “zrnaca” koje kunići izbacuju danju, posebna vrsta izmeta se izlučuje i noću. To je cekotrop, poznat i kao noćni izmet, koji se razlikuje od obične stolice. Cekotrop je mekši i lepljiviji i retko se viđa, jer ga kunić pojede prilikom izbacivanja. Cekotropi se proizvode fermentacijom hrane u cekumu, delu crevnog trakta kunića. Ponekad se viđaju u kavezu ili na krznu kunića.

Zašto kunići jedu izmet?

Cekotropi su puni hranljivih materija koje su potrebne kuniću. Ovaj specijalni feces sadrži više proteina i vitamina nego normalni izmet. Konzumiranjem svojih cekotropa (i zdravom ishranom), kunić dobija sve važne hranljive materije koje su mu potrebne da ostane zdrav. Potpuno je normalno da kunići jedu cekotrope noću ili rano ujutru, ali nije dobro ako jedu svoju normalnu stolicu tokom dana.

Otkrijte da li kunić jede “kakicu”

Ako niste sigurni da li vaš kunić jede ono što se inače ne jede, postoji nekoliko ključnih dokaza da to čini.

Prvo proverite njegov zadnjicu. Ona je obično čista: iako su cekotropi mekani i lepljivi, kunić ih jede dok još izlaze iz tela. Ako ima malih, mekih, lepljivih delića izmeta zalepljenih za krzno, to je znak da ih kunić ne jede. Ako pak nema tragova, onda ih vaš kunić konzumira kako treba.

Proverite posudu sa posipom i dno kaveza u kome kunić spava. Ako tamo stoje “brabonjci”, znači da vaš dugouhi ljubimac jede svoje cekotrope.

Obratite pažnju na ponašanje kunića, kasno uveče ili rano ujutru. Ukoliko uočite da čisti zadnjicu i provodi više vremena sređujući deo ispod repa, ne treba da brinete.

Koprofagija kod kunića Foto: Pixabay

Treba li sprečiti kunića da jede izmet?

Ne! Ako kunić jede svoje cekotrope, verovatno mu nedostaju hranljivi sastojci za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta. Ukoliko vidite da vaš ljubimac čisti svoj zadnji deo, nemojte ga uznemiravati.

Šta ako kunić ne jede feces?

Kunić koji ne jede svoje cekotrope verovatno pati od gojaznosti, problema sa kostima koji onemogućavaju da dosegne taj deo tela koji želi da očisti ili ima druge medicinske tegobe. Ponekad se primenjuje “kura lečenja”, kad se cekotropi zdravog kunića daju bolesnoj jedinki radi uspostavljanja normalnog rada crevnog trakta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari