• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Grinje na ježu: Kako eliminisati dosadne parazite sa bodljikavog ljubimca

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sićušni insekti nalik krpeljima se zavlače između ježevih iglica, polažu jajašca i iritiraju kožu koja postaje crvena, peruta se i ljuspa, a jedns od posledica ove zaraze je i ispadanje bodlji

  • 0
Jež i grinje Foto: Shutterstock

Grinje su dosadni paraziti koji su gotovo uobičajeni stanari na ježu.

Ovaj mali kućni ljubimac možda nikad neće imati probeme zbog grinja, niti pokazati simptome zaražavanja.

Simptomi i prenošenje

Ukoliko se paraziti prenamnože, na koži i bodljama ježa će se pojaviti razni simptomi. Ovi paraziti iritiraju kožu ježa koja postaje suva i poprima crvenu boju, ljušti se i ljuspa, a teška posledica je otpadanje bodlji. Neke vrste grinja napadaju isključivo uši ježa, izazivajući iritaciju i iscedak neprijatnog mirisa.

Grinje se lako prenose sa jednog ježa na drugog, ali i na druge životinje. Zato pripazite, ukoliko u domu imate ježa i druge ljubimce! Za razliku od drugih spoljašnjih parazita, kao što su krpelji i buve, grinje sa ježa obično ne smetaju ljudima. To je vrsta malih crvenih ili crnih insekata, nalik paucima ili krpeljima. Možda nećete primetiti nikakve znake grinja kod vašeg ježa kad je problem u ranoj fazi, posebno zato što je jež prekriven bodljama koje će sakriti promene. Međutim, grinje se mogu pojaviti na licu i ušima ježa, pa ćete ih lako uočiti. Kako se iritacija bude pogoršavala, pojaviće se promene na leđima, gubitak težine, preterano češanje i tragovi ujeda zbog svraba, letargija, crvena koža koja se ljušti i peruta. Posledica prisustva grinja može biti i gubitak bodlji. Dok ježevi odbacuju izvesnu količinu bodlji, ozbiljne promene na leđima ili koži nisu poželjne i moraju se podhitno lečiti.

Češanje, perut i gubitak težine

Grinje izazivaju iritaciju zbog koje će se jež stalno češati i pokušati da liže i grize obolelo područje. Ponekad ćete primetiti da se jež trlja o kavez ili neki predmet u njemu da bi ublažio svrab. Kao i svaka životinja koja ima probleme zbog neke bolesti, i ježić može postati nezainteresovan za hranu, a samim tim će gubiti na težini i biće letargičan. Učestalost češanja i pokušaja ublažavanja svraba će uzrokovati da se koža vašeg ježa istanji i poprimi crvenu boju. Osim toga, na koži ćete primetiti perut i ljuspanje.

Ježevi mogu postati “žrtve” zaraze grinjama na mnogo načina, a najčešći krivci su novopridošli ježevi. Nije neuobičajeno da jež bude zaražen grinjama dok boravi u pet šopu, smešten u blizini glodara ili ptica. Ako niste doneli novog drugara svom ježu ili niste dodirivali druge ježeve, a potom i svog ljubimca, infestacija grinja može poticati iz njegovog hraniva ili podloge u kavezu. Hrana i posip često sadrže jajašca grinja koje se unesu u ježev smeštaj i izazivaju zarazu.

Analize, dijagnoza i terapija

Veterinar će dijagnostikovati grinje tako što će uzeti uzorke ljuspica sa kože i dlake koje će pregledati pod mikroskopom. Ukoliko analiza pokaže negativan rezultat, veterinar može prepisati terapiju za lečenje grinja na osnovu simptoma, jer su ovi paraziti gotovo po pravilu stanari na ježevima. Ne postoje tretmani protiv grinja posebno napravljeni za ježeve, ali se bezbedno primenjuje određena terapija za mačke.

Nemojte na svoju ruku lečiti ježa, jer može loše reagovati na neke medikamente za mačke ili pse. Izbegavajte ogrlice protiv grinja, sprejeve i druge slične proizvode namenjene uobičajenim tretmanima protiv parazita kod pasa i mačaka. Ako tretmani ne daju rezultate i analiza ne pokaže prisustvo grinja, veterinar može zahtevati dalje testiranje, u vidu biopsije kože.

Higijenski tretman

Osim tretmana kojim ćete lečiti ježa, detaljno očistite i njegovu okolinu. Operite ceo kavez, kutiju za skrivanje, posudu za vodu i hranu, tkanine i igračke, kao i točak u kavezu: upotrebite blagi deterdžent, po mogućstvu ekološki i neškodljiv za životinje. Izbacite sve ono što se ne pere vodom, poput posipa. Bacite svu hranu iz kaveza. Zamrznite novi posip i hranu u ambalaži na 24 sata kako biste ubili sve grinje i sprečili obnavljanje infekcije. Držite obolelog ježa odvojeno od drugih kućnih ljubimaca oko sedam dana ili dok ne budete bili sigurni da su paraziti eliminisani.

Jež i grinje Foto: Shutterstock

Prognoza ozdravljenja

Ako veterinar “pogodi” ispravan medicinski tretman, jež će vrlo brzo pozitivno reagovati. Ekološki tretman grinja je obično uspešan ako se primenjuje dovoljno dugo. Međutim, može doći do recidiva ako ne pronađete i izbacite poslednje odrasle jedinke nakon formiranja. Ukoliko to ne učinite, one mogu položiti jaja i opet ćete upasti u začarani krug.

Sprečite pojavu grinja

Da biste sprečili pojavu grinja kod ježa, nove ljubimce koje donesete u dom stavite u karantin na dve nedelje, kako biste bili sigurni da nemaju grinje. Održavajte higijenu okoline vašeg ljubimca. Uvek operite ruke pre uzimanja drugog ježa, bilo da je reč o ljubimcima na izložbi, ježevima u pet šopu ili u kući kod prijatelja. Operite ruke i posle toga. Na 24 časa zamrznite posip i upakovanu hranu nakon kupovine (osim cvrčaka ili brašnara) pre nego što je stavite u kavez. Opcija dodatne zaštite ježa od grinja je mesečno kupanje ljubimca u toploj vodi, u koju treba da dodate par kapi maslinovog ulja. Ulje maslina je blagotvorno za ježa, jer će držati grinje na odstojanju, a koža vašeg bodljikavog ljubimca se neće osušiti.

Kako veterinari ustanovljavaju prisustvo ovih parazita na ježu, pogledajte u VIDEO snimku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari