• 0
 ≫ 

Uzeli ste činčilu za ljubimca? Otkrivamo sve tajne peščane kupke

 ≫ 

Otkrivamo zašto se koriste peščane kupke za činčile

  • 0
Činčila Foto: Pixabay

Činčile važe za umiljata, pufnasta stvorenja i simpatične ljubimce.

Ukoliko nameravate da uzmete jednu ili više njih za ljubimca, ili ste ste od skoro vlasnik iste ove životinjice, sigurni smo da imate mnogo pitanja. Jedno od osnovnih stvari koje treba da znate je kako i zašto se koriste peščane kupke za činčile.

Činčilama je, kao i (gotovo) svim životinjama potrebno kupanje, ali zašto baš u pesku? Postoji nekoliko razloga. Prvi je taj što činčile imaju prilično pufnasto i meko krzno, u kojem se nakupljaju prirodna ulja sa njihove kože. “Kupanje” u pesku može im doprineti da eliminišu ulja i prljavštinu, i da njihovo krzno bude sveže i čisto, piše apetit.rs.

Drugi razlog su mirisi. Naime, krzno skuplja nečistoće i mirise, koji se u njemu zadržavaju. Povremena peščana kupka vratiće krznu stari sjaj, ali i svež miris.

U Južnoj Americi, prirodnom staništu činčile, postoji vulkanski pesak, koji ove životinje koriste za svoje kupke. Međutim, kada žive u sredini u kojoj prirodno nema ovog peska, on se mora nabaviti.

Šta je potrebno za peščanu kupku

Kada dođe vreme peščane kupke za činčilu, važno je znati šta je za nju potrebno. Ne brinite, priprema nije komplikovana.

Biće vam potrebna vulkanska prašina (pesak) koju možete kupiti u svakom bolje opremljenom pet shop-u. Sledeće, biće vam potrebna i posebna plastična posuda za peščanu kupku. Ukoliko koristite običnu plastičnu činiju, pesak može ispasti napolje.

Kada činčila krene sa svojim kupanjem, okretaće se i kretati u pesku, kako bi njime pokrila svoje krzno i očistila ga.

Koliko često se činčile kupaju u pesku

U proseku, činčila bi trebalo da se kupa nekoliko puta nedeljno. Peščane kupke traju od 5 do 10 minuta, i najbolje je pripremiti ih uveče, kada su činčile najaktivnije. Najbolje od svega je posmatrati ih kako se kupaju, jer se tom prilikom dosta okreću i obrću i veoma su simpatične.

Nadamo se da su vam ove smernice bile korisne ukoliko se tek pripremate da imate činčilu, ali i da se podsetite najvažnijih stvari ukoliko već imate ovog ljubimca.

Video: Ova činčila živi život pobednika: Češkanje je moja religija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari