• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hermelin, zvezda, isečak, plamen, traka... samo su neke od oznaka koje se viđaju na glavama konja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fleke raznih oblika i boja na licima ovih lepih životinja, iako imaju zajedničke nazive, jedinstvene su i posebne na svakom grlu

  • 0
Oznake na glavi konja Foto: Pixabay

Iako postoji nekoliko osnovnih oznaka lica na konjima, one su unikatne kod svakog grla.

Zahvaljujući tome, ne postoje dva ista konja.

To je veoma važno za vlasnike, jer pruža potpun uvid u tačnu identifikaciju ove životinje, piše Thesprucepets.

Oznake na licu i nogama konja su plod genetike. Tako će ždrebe imati vrlo sličnu, iako ne i identičnu oznaku kao njegovi roditelji.

Uzgajivači se trude da uzgoje konje sa nekoliko belih oznaka, ili teže da imaju konje sa oznakama na tačno određenim mestima.

Cilj svakog uzgojnog programa je održavanje standarda rase, što uključuje određenu boju i oznake.

Evo najčešće viđanih oznaka na licima konja.

1 Zvezda

Oznake na glavi konja Foto: Pixabay

Zvezda je bela mrlja na čelu konja, između očiju. Bleda zvezda može se pojaviti u vidu nekoliko belih dlačica, ili može biti dovoljno velika da pokriva celo čelo. Zvezde mogu biti simetričnog oblika, poput mrlja ili dijamanata, ili su u vidu nepravilnih mrlja. Pojedine zvezde se protežu nosnim mostom bez povezivanja sa bilo kojim drugim oznakama na licu. Na sivim konjima, zvezda može biti jasno vidljiva kada je konj mlad i nestaje kako konj stari.

Zvezda se može uklopiti u boju dlake, ali će će koža ispod nje biti svetlija.

2 Isečak

Oznake na glavi konja Foto: Pixabay

Ova oznaka je beli deo na nosu konja, u vidu male fleke između nozdrva ili isprekidane duže mrlje preko celog nosa. Isečak može biti povezan sa plamenom ili prugom, a konj može imati zvezdu i isečak zajedno.

3 Traka

Oznake na glavi konja Foto: Pixabay

Reč je o beloj liniji koja se proteže u manje-više ravnoj pruzi niz nosni most.

Traka se može povezati sa zvezdom na vrhu i proširiti se na bele oznake na nosu konja.

Takođe može biti izlomljena, tako da na licu postoje zvezda, traka i isečak. Traka je prilično uska, široka samo centimetar ili dva i ostaje na vrhu nosne kosti.

4 Plamen

Plamen oznaka na licu konja Foto: Pixabay

Plamen pokriva ceo most, od čela do nosa. Linije mogu biti vrlo simetrične, ili se mogu neravnomerno spuštati licem. Plamen je mnogo širi od trake.

5 "Ćelavo lice"

Neobičan naziv bele oznake koja se proteže širim tragom od plamena. Bela područja su od čela do nosa, i sa obe strane lica, preko dela oko očiju do jagodica. Ceo nos i njuška mogu biti beli. Nije neuobičajeno videti "ćelave konje" sa plavim očima.

Konji sa mnogo beline na nosu mogu biti osetljivi na sunce i podložniji opekotinama. "Ćelava lica" su uobičajena kod nekih obojenih i pinto konja, ali i kod drugih rasa.

6 Hermelin

Hermelin je mala obojena tačka unutar bilo koje bele oblasti na licu konja.

Može se pojaviti unutar zvezde ili plamena, u okruglom ili asimetričnom obliku. Hermelin oznake se pojavljuju i na nogama. Nije neobično videti crnu hermelin oznaku na svetlijem konju. Hermelin pege su genetske.

7 Kombinacije

Kombinacije oznaka rezultiraju jedinstvenim mrljama na licu konja. Tipične kombinacije uključuju zvezdicu i traku, zvezdu i isečak i zvezdu, traku i isečak. Ove kombinacije su važne za identifikaciju pojedinačnih konja. U medicinskoj dokumentaciji i evidenciji o registraciji rase, ovi identifikacioni znakovi se fotografišu ili crtaju kako bi se mogao potvrditi identitet konja.

Ako se kod konja iznenada pojave bele oznake oko očiju, one verovatno neće dugo potrajati.

Bela ili ružičasta područja mogu zapravo biti stanje kože koje se zove vitiligo.

Ožiljci takođe mogu ostaviti bele oznake na konju, ali koža ispod neće biti svetlija, kao prava oznaka sa kojom je konj rođen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari