• 0
 ≫ 

Znate li kako i koliko spavaju konji?

 ≫ 

Način na koji se ove životinje odmaraju zavisi od starosti: ždrebe često drema ležeći, i u snu provodi oko pola dana, dok odraslo grlo to čini na “zaključanim” nogama

  • 0
Kako i koliko spava konj

Foto: Pixabay

Navike spavanja konja umnogome se razlikuju od odmora koji upražnjava čovek.

Ljudski san traje duže i odvija se jednokratno - oko osam sati u toku 24 časa.

Znate li kako spavaju konji i koliko vremena im je potrebno za odmor?

Konji dremaju u različitim periodima tokom dana i imaju kratke sesije dubokog sna koji upražnjavaju noću. Obrasci spavanja kod konja menjaju se u zavisnosti od starosti.

Ždrebe ima period čestih dremki: ono provodi u snu oko pola dana, sve dok ne napuni oko tri meseca. Kako ždrebe stari, učestalost dremeža je manja, pa će mladi konj češće stajati umesto da leži. Odrasli konj provodi više vremena dremajući na nogama nego ležeći u dubokom snu.

Kako i koliko spava konj

Foto: Pixabay

Kako spava odrasli konj

Konj se najčešće odmara u stojećem položaju, ali to mu ne obezbeđuje dubok ili REM san, za koji je potrebna opuštenost svih skeletnih mišića. Međutim, kad stoji, konj će postići duboki dremež iz koga se može vrlo brzo probuditi. Ovo je jedan od mehanizama preživljavanja konja koji su evolucijom postali plen.

Konji imaju jedinstveni anatomski “mehanizam” u nogama koji im “zaključava” kolena dok stojeći spavaju. Zvuči bolno, ali im to ne pravi nikakve probleme.

Većina ovih životinja nekoliko puta svake noći će leći na neko udobno mesto da bi spavali dubokim snom. Zato je važno obezbediti konju suvo i zaštićeno mesto, poput šupe ili prostrane štale, gde će se mirno ispružiti za dremež.

Koliko dugo spava konj

Odrasli konj spava oko tri sata u periodu od 24 sata. Na dužinu i vrstu sna utiču ishrana, temperatura, opterećenje, pol i druga stanja. Period svake faze spavanja je veoma kratak i traje samo nekoliko minuta. Mladi konji imaju tendenciju da spavaju više od zrelih, dok stariji konji mogu češće dremati.

Pozicije za spavanje

Konj koji drema uglavnom nosi svoju težinu na dve prednje i na jednoj zadnjoj nozi. Jedna zadnja noga će se opustiti sa kopitom koji se oslanja na prst. Glava i vrat konja će klonuti, uši će se opustiti, oči će biti zatvorene, a donja usna se može spustiti ili trzati. Kada konj doživi dubok san ležeći, on će se ispružiti na tlu.

Navike spavanja

Kako i koliko spava konj

Foto: Pixabay

Konji će ponekad ležati na otvorenom kako bi se sunčali, pa nije neuobičajeno da nekoliko grla istovremeno legne na zajedničko sunčanje tokom toplog prolećnog dana. Dok nekoliko konja leži, jedan ili dva grla ostaju da stoje. Ovo je prirodno ponašanje ovih životinje koji na taj način obezbeđuju sigurnost krdu. U hladnim snežnim uslovima, konji provode manje vremena ležeći, ali će po sunčanom danu neki dremati ispruženi u snegu.

Svaki konj ima svoju naviku spavanja: neki spavaju samo noću, dok drugi to čine i danju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari