• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li kameleon može da ugrize čoveka: Ako iscrpi sve načine da izbegne nastrljivca, jedina opcija je ujed

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre odluke da bukvalno upotrebi vilice kameleon će opominjati na razne načine, uključujući bežanje, skrivanje, šištanje i promenu boje

  • 0
Kameleon Foto: Shutterstock/Brester Irina

Kameleon može da ugrize, ali će pre te odluke pokušati sve drugo da "opomene" onoga ko ga uznemirava. Tek nakon pokušaja da se sakrije, skloni ili pobegne, a potom i upozoravajućeg šištanja i promenom boje, kameleon će pribeći ujedanju, jer mu ne preostaje drugi način da se odbrani, piše Cuteness.

Ako ste terarista početnik i želite kameleona kao ljubimca, to nije dobra ideja: ovaj gušterčić najviše voli da bude sam i ne trpi držanje u rukama. Ovo upozorenje ne znači da kameleoni nisu dobri kućni ljubimci, ali će odgovarati vlasniku drugačijeg karaktera, odnosno onome ko nema mnogo vremena za šetnju i igru.

Mnogi kućni ljubimci žele da im se vlasnici obraduju i trče im u susret kad ih vide ili čuju. Suprotno tome, kameleoni su usamljenici koji neće reagovati kad vlasnik uđe u sobu, osim ako ne vide da se spušta hrana u njihov terarijum. Čak i tada, oni će sačekati dok ne vlasnik ne ode da bi se bacili na obrok.

Iako nedruštveni, kameleoni su fascinantni ljubimci za gledanje. Njihova koža menja boju, a ispupčene oči mogu da se kreću nezavisno jedno od drugog: te osobine nema nijedan pas, nijedna mačka, ptica, niti druge životinje. Ovi gušteri imaju duge, lepljive jezike kojima love insekte, i to čine toliko brzo da se ponekad zapitamo kako ovako spore životinje postaju tako okretni lovci za samo par sekundi.

Kameleon Foto: Shutterstock/Lauren Suryanata

Činjenica da kameleon ne voli igru i zabavu ne znači da mu je svejedno gde boravi i spava. Kameleonu je potrebno dovoljno veliko prebivalište u kome može da se kreće, a ne treba zaboraviti i grane na koje voli da se penje, kao što bi to činio u prirodnom staništu. U terarijumu kameleon treba da ima prostor za skrivanje, pa budući vlasnik mora da mu nabavi veći terarijum: neki kameleoni narastu od 30 do čak 45 centimetara!

Odgovarajuća ventilacija u terarijumu je važna kako bi svež vazduh cirkulisao. Kameleoni ne piju i ne kupaju se u posudama, ali im je potrebno orošavanje da bi ostali hidrirani. U divljini, kameleoni su viđeni kako piju kišnicu, ali ne piju iz drugih izvra, kao što su bare. Polaganje kockica leda na vrh poklopca terarijuma da se otapaju i kaplju na lišće je dobra ideja, a vlasnik može da kupi ili napravi sistem za kapanje vode ili da nabavi automatizovane sisteme za zalivanje sa tajmerom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Malo levo, pa desno: Kameleon zaigrao na pesku

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari