• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Egzotični ljubimci vešto prikrivaju da su bolesni: Koje simptome ne bi trebalo da ignorišete

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi egzotični kućni ljubimci majstorski kriju zdravstvene tegobe, ali to može da bude smrtna presuda u slučaju bolesti za koje je važno rano dijagnostikovanje

  • 0
Simptomi bolesti egzotičnih ljubimaca Foto: Shutterstock/kamui29

Egzotični kućni ljubimci veliki su izazov vlasnicima u pogledu nege i ishrane, smeštaja i vaspitavanja, a posebno zdravlja i prepoznavanja tegoba i bolesti od kojih mogu da obole. Za razliku od pasa, pa čak i mačaka, mnogi egzotični kućni ljubimci su vešti u skrivanju simptoma, što predstavlja prirodan odbrambeni mehanizam u divljini kako bi izbegli predatore.

Do trenutka kad bolest postane očigledna, ona je verovatno značajno uznapredovala, a često bude i kasno za veterinara.

Ovo su uobičajeni znaci bolesti kod različitih egzotičnih kućnih ljubimaca.

Promene navika u ishrani

Gubitak apetita ili promene u navikama ishrane su znak bolesti kod skoro svakog kućnog ljubimca.

Ako životinja jede ili pije znatno više ili manje nego obično, to može da ukaže na niz zdravstvenih problema koji se odnose na varenje ili metaboličke poremećaje.

Izmenjen izgled fecesa

Promene u učestalosti, konzistenciji ili izgledu izmeta mogu da ukažu na zdravstvene probleme. Dijareja, zatvor ili prisustvo krvi ili neobična boja izmeta zahtevaju hitan pregled.

Simptomi bolesti egzotičnih ljubimaca Foto: Shutterstock/Praisaeng

Respiratorne tegobe

Problemi sa disanjem mogu se manifestovati kao zviždanje, kijanje, otežano disanje ili iscedak iz nozdrva ili usta. Ptice su posebno sklone respiratornim infekcijama i sve znake respiratornih promena treba shvatiti ozbiljno.

Letargija i slabost

Ako je vaš ljubimac manje aktivan nego obično, pokazuje nedostatak energije ili ima probleme sa kretanjem, to mogu biti znaci bolesti. Letargija je posebno zabrinjavajuća kod egzotičnih kućnih ljubimaca, jer može brzo dovesti do pada ukupnog zdravlja.

Promene na koži ili perju

Za gmizavce, problemi sa menjanjem košuljice ili promene u boji ili teksturi kože mogu ukazivati na zdravstvene probleme. Kod ptica, promene koje slute na pogoršanje zdravlja vide se u kvalitetu perja ili gubitku koji nije povezan sa normalnim mitarenjem ili je reč o znacima nelagode ili svraba.

Promene ponašanja

Nagle promene u ponašanju, kao što su povećana agresivnost, neobično oglašavanje ili primetno smanjenje normalnih aktivnosti, simptomi su bolesti ili tegoba sa zdravljem.

Simptomi bolesti egzotičnih ljubimaca Foto: Shutterstock/Sara Berdon

Gubitak ili dobijanje na težini

Brzi gubitak ili povećanje težine ljubimca je razlog za zabrinutost. Promene težine su znak metaboličkih poremećaja, prisustva parazita ili drugih zdravstvenih problema.

Otok ili kvržice

Svaki neobičan otok, kvržice ili izbočine na telu ljubimca mogu da budu znaci infekcije, tumora i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, zbog čega je potreban pregled veterinara.

Iscedak iz oka ili nosa

Iscedak iz očiju ili nosa, ili znaci otoka ili crvenila oko ovih područja, mogu da ukažu na infekciju i druge zdravstvene tegobe.

Poteškoće sa ishranom

Ukoliko vam se učini da vaš ljubimac ima problema sa žvakanjem ili gutanjem, to može da signalizira probleme sa zubima, posebno kod malih sisara, ali može da ukaže i na druge zdravstvene probleme.

Rano otkrivanje bolesti kod egzotičnih kućnih ljubimaca je veoma važno, kao i poznavanje normalnog ponašanja i izgleda ovih životinja. Ako primetite bilo koji od ovih znakova ili bilo koje druge neobične simptome, konsultujte se sa veterinarom specijalizovanim za egzotične ljubimce što pre. Uvek je bolje biti oprezan kad je reč o zdravlju i dobrobiti egzotičnih kućnih ljubimaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari