• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako nije kućni ljubimac sa naših prostora, šećerna veverica je neodoljiva i ima neobičnu osobinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mala torbarka nije letač, ali je u stanju da prejedri impresivnu dužinu puta zahvaljujući jedinstvenoj kožnoj membrani između ruku i nogu

  • 0
Šećerna veverica Foto: Pixabay/gayleenfroese2

Šećerna veverica poznata je kao šuger glajder ili torbarska veverica.

Ona voli da skače iz svog kaveza na rame vlasnika, na krevet, fotelju… Ali, može li šećerna veverica da leti? Nažalost, ona nije letač, ali može da prejedri impresivnu dužinu puta zahvaljujući specijalnom dodatku na telu.

Ona leti zahvaljujući kožnoj "torbici"

Patagijum je fleksibilan, donekle rastegljiv kožni preklop između prednjih i zadnjih nogu ove životinje. On joj ne omogućava da leti, ali joj daje volumen i pomaže da kontroliše jedrenje vazduhom, i prebacivanje sa drveta na drvo u divljini.

Šećerna veverica Foto: Pexels/Tabitha Favor

Ona je aerodinamična i može da "menja brzinu" i pravac

Šećerna veverica, popularna "jedrilica" je mali simpatični tobolčar koji može da jezdi vazduhom do oko 50 metara. Ona retko skače na zemlju, jer želi da izbegne predatore, ali ume da hoda i puzi, ukoliko zatreba.

Kad skoči na drvo, ona ispruži noge i raširi ih kako bi izravnala i istegnula vezivni patagijum. Stvara se aeroprofil, aerodinamična sila koja joj omogućava da kontroliše brzinu i pravac dok jedri. Položajem ruku i nogu ona preusmerava protok vazduha, ali ne maše rukama gore-dole, pa se oslanja na visinu drveta ili vetar da bi je odneli kuda poželi.

Šećerna veverica Foto: Pixabay/gayleenfroese2

Koje životinje imaju patagijum?

Šećerne veverice nisu jedine životinje koje posebnu vezivnu membranu: i druga stvorenja imaju isto, ili varijaciju patagijuma i mogu da lete ili klize vazduhom.

Leteće veverice imaju isti patagijum kao šećerne "jedrilice" i predstavljaju severnoameričku verziju australijskih torbara koji se takođe čuvaju kao kućni ljubimci. Mnogi ljudi mešaju leteće i šećerne veverice, ali one su različite vrste.

Slepi miševi imaju patagijum koji im pomaže da lete. To je više membrana pričvršćena za kosti njihovih krila koje su dizajnirane za letenje. Slepi miševi mašu krilima gore-dole da bi se podigli.

Pterosaurusi, izumrli leteći dinosaurusi, imali su patagijum koji im je omogućavao da lete kao današnji slepi miš.

Gmizavci i vodozemci, poput letećih žaba i gekona, imaju patagijum zahvaljujući kome klize sa drveta na drvo.

Lemur sifaks, pronađen na Madagaskaru, ima patagijum na unutrašnjim prednjim nogama ili rukama, koji mu pomaže da skače sa drveta na drvo u potrazi za hranom. Patagijum letećeg lemura koluga iz jugoistočne Azije povezuje rep sa nogama stvarajući šestougao. Smatra se da je on najbolji "jedriličar" od svih sisara koji jezde vazduhom.

Šećerna veverica Foto: Pixabay/andyround62

Još nekoliko životinja širom sveta ima različite vrste patagijuma koji, osim što im služe za lebdenje, ima ulogu torbe u koju odlažu hranu prebacujući se s drveta na drvo.

"Šećerne" leteće veverice mogu da budu sjajni kućni ljubimci, ali su one rasprostranjenije na Zapadu. Ipak, sve je više zainteresovanih ljubitelja ovih životinja širom sveta koji uz odgovarajuće bezbedno okruženje i negu mogu da im pruže lep i udoban život.

Kako izgleda "let" ove simpatične životinjice? Pogledajte video u nastavku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari