• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Izazovno, jedinstveno, zahtevno, ali ne i nemoguće: Može li tvor da "prođe" kao kućni ljubimac?

Vreme čitanja: oko 5 min.

U nekim zemljama, ova mala životinja može se legalno držati u domu, gde se brzo i lako navikava na udoban život, ali se nabavlja isključivo ako je gajen u zatočeništvu gde su mu odstranjenje mirisne žlezde

  • 0
Tvor kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Pomalo neobičan, iznad svega jedinstven i izazovan je izbor tvora kao kućnog ljubimca.

Kada se gaji u zatočeništvu, on može da bude prijateljski raspoložen i poseban kućni ljubimac.

Lako se navikava na udobnost koju mu ljudi ponude i veoma je razigran i umiljat.

Poreklom iz Severne Amerike, poznat je po mirisnim žlezdama iz kojih ispušta hemikaliju neprijatnog mirisa.

Međutim, tvorovima koji se uzgajaju u zatočeništvu ove žlezde se hirurški uklanjaju.

Ipak, ovaj kontroverzan podatak izaziva oprečna mišljenja. Veruje se da se tako uklanja neophodan odbrambeni mehanizam koji bi tvoru bio neophodan ako pobegne iz doma ili na neki drugi način bude napadnut.

Odabir tvora za kućnog ljubimca je zahtevan poduhvat, jer ova radoznala životinja često upada u neprilike. I njegova ishrana je delikatna, jer postoji vrlo malo industrijske dobro izbalansirane hrane za tvorove. Sve u svemu, ove životinje traže mnogo vremena i strpljenja kako bi bile zdrave i srećne.

U zatočeništvu tvor živi od 10 do 15 godina.

Možete li da imate kućnog ljubimca tvora?

Tvor kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Ako želite da imate tvora kućnog ljubimca, proverite sve zakonske odredbe koje se tiču držanja egzotičnih životinja. U nekim zemljama, posedovanje neuobičajenih kućnih ljubimaca je zakonom zabranjeno, dok druge zemlje dotvoljavaju držanje ovakvih ljubimaca, pa i tvora, uz posebne dozvole.

Ponašanje i temperament tvora

Tvor traži specifičnu negu i ishranu, a voli i da se druži i da ga zabavljate. Mnogi tvorovi su tvrdoglavi, ali su društveni, pa se mogu vaspitati da postanu poslušni, pogotovo kad odrastaju uz ljude.

Oni su aktivni i radoznali i pregledaće svaki kutak u vašem domu. Lako nauče da otvaraju ormane, fioke, frižider. Ako vam neki predmeti nestanu, poput peškira, ćebadi i odeće, verovatno ih je “pozajmio” tvor kako bi svoje mesto za spavanje učinio mekšim i prijatnijim.

Tvor kućni ljubimac Foto: Pixabay

U divljoj prirodi tvorovi su najaktivniji u zoru i sumrak, ali se u domu mogu prilagoditi vlasnikovom dnevnom rasporedu. Potrebno im je mnogo stimulacije. Oni uživaju u igri sa igračkama za pse ili mačke. Prirodni su kopači i mogu prekopati tepihe ili izgrebati nameštaj ako nemaju dovoljno igračaka. Kao društvene životinje, uživaju dok ih držite ili se s njima igrate. Mogu da nauče da se lepo slažu sa drugim prijateljski raspoloženim kućnim ljubimcima, recimo sa nežnom mačkom ili psom dobričinom.

Tvor se različito oglašava da bi izrazio emocije, uključujući šištanje, cvrkutanje i cviljenje, ali je generalno tih. Nije sklon agresiji kada je pravilno socijalizovan, ali ako se oseti ugroženim može da ujede. Njegov ujed je veoma opasan, pogotovo ako u području gde živite ima registrovanih slučajeva besnila koje se prenosi pljuvačkom. Ako vaš tvor ujede neku osobu ili životinju, specijalizovana služba će ga zapleniti kako bi pratila njegovo ponašanje.

Za domaće tvorove vakcina protiv besnila ne postoji.

Prebivalište, potrebe, podloga

Tvora je najbolje držati u zatvorenom prostoru. Mnogi vlasnici dozvoljavaju tvoru da luta njihovim domovima dok mogu da ga prate i nadgledaju. Ipak, tvor ne voli da boravi u zatvorenom.

Tvor može da nauči hodanje na povocu, pa vežbajte s njim ovaj način zaštite u šetnji. On takođe ume da nauči korišćenje posude sa posipom.

Njegova potreba za vežbanjem je umerena, što može postići u kućnom okruženju. Možete ga izvoditi u šetnju ili se s njim igrati na otvorenom.

Ovaj mališan će uživati ako mu za postelju odaberete mekano mesto, poput kreveta za mačke ili pse. Ako ne želite da trošite novac na to, pronađite staro ćebe u kome će se on sklupčati i slatko spavati.

Šta tvor jede i pije?

Tvor kućni ljubimac Foto: Pixabay

U divljini, tvor je svaštojed, i hrani se svim i svačim što pronađe. Mladog tvora kućnog ljubimca treba hraniti nekoliko puta dnevno, dok odrasla jedinka treba da dobija obrok ujutru i uveče. Konsultujte se sa veterinarom u pogledu učestalosti hranjenja i količine obroka.

Industrijska komercijalna hrana za ove životinje na našem podneblju nije zastupljena, pa je pronađite u onlajn prodavnicama. Ako živite u zemlji u kojoj su tvorovi česti kućni ljubimci, nećete imati problema sa nabavkom komercijalne hrane.

Obroci tvora moraju da sadrže otprilike 60 do 70 procenata nemasnih proteina, kao što su kuvana piletina, jaja, riba ili insekti koje ćete posipati kalcijumom i drugim vitaminskim i mineralnim dodacima. Ostatak njegove ishrane treba prvenstveno da bude sveže, kuvano ili odmrznuto povrće. Izbegavajte konzervisano posoljeno povrće.

Orašasti plodovi, kuvane žitarice, mala količina hrane za pse i običan jogurt se takođe mogu ponuditi tvoru. Voće se može davati kao poslastica, ali ne svakodnevno. Izbegavajte čokoladu, jer je toksična.

Ponudite tvoru hranu bogatu kalcijumom i taurinom, ili mu dajte suplemente ovih materija. Tvor mora imati stalan pristup svežoj vodi, iako je ne pije mnogo.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari