• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kameleon ljubimac: Teritorijalac koji ne trpi "cimere"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako je ovaj mali reptil plašljiv, pod stresom, ali se i esto raduje, vlasniku neće biti dosadno da prati promene boja na njegovom telu

  • 0
Kameleon kućni ljubimac Foto: Pixabay

Kameleon je specifična vrsta životinje sa sposobnošću izvanredne mimikrije.

To znači da menja boju tela kako bi se stopio sa svojom okolinom.

Osim kamuflaže, kameleon na ovaj način reguliše temperaturu i komunicira sa drugim kameleonima. Stres ili izrazita sreća takođe će naterati kameleona da promeni boju.

Kameleoni su teritorijalne i usamljene životinje, a mužjaci su agresivni jedni prema drugima.

Kameleon može biti dug od 1.30 cm do čak 70 centimetara.

Njegov životni vek u kućnim uslovima i zatočeništvu je od tri do 10 godina.

Ponašanje i temperament kameleona

Kameleon kućni ljubimac Foto: Pixabay

Mladi kameleoni su obično zagasito sive ili smeđe boje. U uzrastu od oko pet meseci razvija se sposobnost menjanja boje, pa ljubimac svakog dana može biti drugačije obojen – zeleno, plavo-zeleno, tirkizno ili crno, u zavisnosti od raspoloženja i uticaja okoline.

Promena boja kameleonu obezbeđuje kamuflažu, regulaciju temperature i komunikaciju sa drugim kameleonima. Druga boja je njegov odgovor na uzbuđenje, stres, temperaturu, uslove osvetljenja, prisustvo drugog kameleona… Tako tamnosmeđia ili crna boja govori da je kameleon pod stresom, a svetlije boje odražavaju srećnije raspoloženje.

Da bi uhvatio plen, kameleon koristi jezik koji može biti i do 1,5 puta duži od njegovog tela. On prvenstveno jede insekte, ali neki će “gricnuti” i biljke i male beskičmenjake.

Kameleonska stopala imaju tri prsta okrenuta u jednom pravcu i dva u suprotnom smeru, što omogućava da se čvrsto drži za grane drveća na kojima provodi većinu vremena. Mnoge vrste kameleona imaju i repove “hvataljke”. Njihove oči su posebne: one rotiraju kao kupole i kreću se nezavisno jedno od drugog, omogućavajući kameleonu da skenira okolinu u širokom radijusu, dok lovi ili pazi na predatore.

Smeštaj kućnog ljubimca kameleona

Kameleon kućni ljubimac Foto: Pixabay

Prirodne navike kameleona su veliki izazov za vlasnika.

Ovi reptili su arborealni, što znači da žive isključivo na drveću. Potreban im je kavez sa obiljem lišća i granja za penjanje i privatnost. Većim kameleonima treba obezbediti kavez zaštićen mrežom, dimenzija 3x3x1.20 metra, ali može biti i više prostora. Neophodna im je dobra ventilacija, a zaštita kaveza ne sme biti od grubog materijala koji bi mogao da im povredi prste.

Najveći deo kaveza treba popuniti granama za penjanje ili živim lišćem netoksičnih biljaka. Podlogu od sitnih čestica (šljunak, pesak, kora ili mahovina) treba izbegavati kako bi se sprečilo da ga kameleon slučajno pojede dok hvata plen.

U ograđenom prostoru za kameleona mora biti obezbeđeno nekoliko “regija” različite temperature. Neki kameleoni se prijatnije osećaju na višim temperaturama, dok drugi vole “hladovinu”. O ovim uslovima se informišite kod odgajivača ili u pet šopu.

Voda, svetlost i ishrana za kameleona

Kameleon kućni ljubimac Foto: Pixabay

Kameleoni vodu dobijaju iz kapljica na lišću i neće piti vodu iz posude. Adekvatan unos vode mora se obezbediti ili preko sistema “kap po kap” ili zamagljivanjem prebivališta (ukoliko je pokriven vinilom) najmanje dva puta dnevno. Sistemi za kapanje mogu se kupiti ili oblikovati iz posude za vodu sa otvorom postavljenom na vrhu kaveza, ili stavljanjem kockica leda na vrh kaveza da bi se polako topile i kapale u kavez.

Ako se koristi sistem “kap po kap”, primenjujte dosledno “zalivanje” kako bi kameleon znao gde da pronađe vodu.

Eventualni višak vode uklonite kako bi se sprečila prevelika vlažnost.

Kameleonima je potrebno izlaganje UVA i UVB zracima, a omogućite im i izlaganje prirodnoj sunčevoj svetlosti kroz otvoreni prozor (staklo filtrira skoro sve potrebno UV zračenje). UVB svetla treba da budu uključena 10 sati dnevno.

Obezbedite kameleonu što više vrsta insekata za ishranu. Cvrčci, brašneni i voštani crvi su odličan izbor, a pre nego što ih ponudite ljubimcu, napunite ih preparatom kalcijuma ili pospite kalcijumov prah. Kameleon će povremeno jesti i malu količinu povrća (izbegavajte spanać, zelenu salatu i kupus).

Zdravstveni problem kameleona

Mnogi kameleoni pate od nedostatka kalcijuma i vitamina A, obično zbog loše ishrane. Takođe su skloni truležu u ustima i stomatitisu.

Uobičajeno oboljenje je i metabolička bolest kostiju. Ovo stanje, koje može biti fatalno ako se ne leči na odgovarajući način, uzrokuje da kameleonove kosti postanu sunđeraste. Kameleon koji oboli će biti letargičan i neće imati apetit.

Odabir kameleona za ljubimca

Kameleon kućni ljubimac Foto: Pixabay

Kada birate kameleona za kućnog ljubimca, najbolje je da se obratite odgajivaču koji ih gaji u zatočeništvu. Kameleoni ulovljeni u divljoj prirodi će dugo biti pod stresom, doneće sa sobom parazite i teško će se navikavati na uslove u zatočeništvu. Ponekad hvatanje i transport kameleona izazovu uginuće. Mnogo njih i ne stigne do prodavnice kućnih ljubimaca.

Kada pronađete budućeg ljubimca kameleona u zatočeništvu, posmatrajte ga: njegova boja mora biti svetla, a životinja aktivna i čvrstog tela, sklona promeni boje. Kameleoni ne vole držanje u rukama, ali ih neki vlasnici nežno trljaju ispod brade, jer ovi gušterčići uživaju u tome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari