• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rak pustinjak u vašem terarijumu: Znate li da ovaj egotični samac voli kokice?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ishrana malog zglavkara treba da bude izbalansirana, dopunjena voćem, povrćem, algama, planktonom i zaokružena kalcijumom, slanom i svežom vodom. Nije bolešljiv, ali je gurman: voli perece, čips i žitarice, ali ih nipošto nemojte davati!

  • 0
Rak pustinjak u terarijumu Foto: Pexels/Taryn Elliott

Poprilično neobičan kućni ljubimac i veoma redak gost terarijuma je kopneni rak pustinjak.

Doskoro je retko bio u ponudi pet šopova, kao egzotičan ljubimac, ali potražnja za njim raste.

Ovaj spori dasa živi sam, u odbačenoj krečnjačkoj puževoj kućici. On ima hendikep, jer na svet stiže golog stomaka, zbog čega je veoma ranjiv.

On nema hitinski oklop, koji je sastavni deo tela drugih vrsta rakova, pa mora da se snalazi. Pošto pronađe praznu puževu kućicu, uvuče stomak unutra i živi u njoj dok je ne preraste, a potom traga za većim domom.

Kopneni rak pustinjak nije bolešljiv. Može da živi tri do pet godina, a neki požive i duže.

Smeštaj u terarijumu

Neke vrste pustinjskih rakova žive u okolini obala, dok drugi borave izvan vode. Skrivaju se u rupama koje kopaju i ne vole vrućinu, iako su tropske životinje. Lako dehidriraju, pa im je u terarijumu potreban visok procenat vlage, od 70 do 80 posto, sa temperaturom koja ne prelazi 26 stepeni i ne spušta se ispod 21 stepen Celzijusa.

Na dno terarijuma treba im postaviti pesak ili koru drveta koju treba svakodnevno da prskate. Ubacite im u smeštaj i nekoliko školjki u koje će moći da se zavuku kad se osete ugroženim.

U periodu presvlačenja su najosetljiviji, i tada bi bilo najbolje da ih posmatrate iz prikrajka.

Šta jede rak pustinjak?

U divljini, kopneni rak pustinjak je svaštojed: to znači da se hrani namirnicama biljnog i životinjskog porekla. U zatočeništvu, njegova ishrana treba da se zasniva na izbalansiranoj komercijalnoj hrani, dopunjenoj raznovrsnom svežom hranom i poslasticama.

Veoma je neuredan u jelu, pa je potrebno temeljno čišćenje terarijuma posle njegovih obroka!

Znate li čime treba da hranite vašeg egzotičnog samca?

Komercijalna hrana

Na razvijenijem tržištu hrane za kućne ljubimce postoje raznovrsna hraniva, pa tako i za egzotične životinje. U slučaju da ne možete da nabavite hranu za vašeg raka pustinjaka, lako je možete poručiti putem interneta. Industrijski proizvedenu hranu ponudite raku jedanput dnevno. Manjim rakovima možda ćete morati da usitnite i navlažite hranivo. Nepojedeni obrok obavezno bacite.

Sveža hrana i poslastice

Iako je većina vrsta komercijalne hrane dobra za raka, s vremena na vreme potrebna je dopuna svežim namirnicama.

Ponudite vašem raku samcu: mango, papaju, kokos (svež ili sušen), jabuku (kuvanu i svežu), banane, grožđe, ananas, jagode, dinju, šargarepu, spanać, salatu potočarku, zelenu salatu (ponekad), brokoli, travu, lišće i trake kore sa listopadnog drveća, orah, puter od kikirikija (povremeno), suvo grožđe, sušene morske alge, neslani kreker, nezaslađene žitarice, pirinčane kolačiće, neslane kokice, kuvana jaja, meso i morske plodove (u malim količinama), smrznute suve škampe i plankton, te riblje pahuljice.

Ova lista nije konačna, jer se raku može ponuditi skoro svako voće (sveže ili sušeno). Izbegavajte kiselu i citrusnu hranu (pomorandže, paradajz…). Ponudite mu raznovrsno povrće, ali ne skrobno (krompir). Rak samac voli slane, masne i slatke grickalice kao što su perece, čips i zaslađene žitarice, ali ih izbegavajte, kao i mlečne proizvode.

Dodaci kalcijuma

Rakovima pustinjacima je potrebno mnogo kalcijuma da bi očuvali zdravlje svog egzoskeleta, što je posebno važno tokom presvlačenja.

Dajte mu sipinu kost (celu ili iseckanu), vitaminske dodatke kalcijuma, zdrobljene ostrige, koralni pesak, usitnjenu ili mlevenu ljusku jajeta (prokuvanu, osušenu i zgnječenu).

Slatka i slana voda

Rak pustinjak treba da ima pristup i slatkoj i slanoj vodi. Za piće je potrebna sveža voda, a većina rakova pustinjaka će piti i slanu vodu ili se kupati u njoj (obezbedite posudu sa slanom vodom, dovoljno veliku da rak može komotno da se smesti u njoj). Nikako mu nemojte sipati vodu direktno sa česme, jer je veoma osetljiv na hlor.

Voda iz slavine mora biti tretirana dehlorinatorom (kapi dostupne u prodavnicama za kućne ljubimce) radi uklanjanja hlora i hloramina ili napunite posudu vodom i ostavite da odstoji nekoliko dana. Raku možete dati i kišnicu.

Za pripremu slane vode nabavite posebnu so u pet šopu. Nikada nemojte koristiti kuhinjsku so!

Posude za tečnost i hranu

One treba da budu plitke, čvrste i lake za održavanje. Dobar izbor mogu biti i niske keramičke činije ili čak ravnije prirodne morske školjke.

Posude za “izležavanje”, odnosno namakanje u vodi treba da budu lako dostupne za penjanje i ulazak, i ne duboke. Iskoristite glatko rečno kamenje ili komade korala za prepreke ili penjanje.

U posude za vodu možete staviti prirodne morske sunđere; neki rakovi će ih stiskati kako bi “cedili” vodu za piće, što takođe pomaže u regulisanju vlažnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari