• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mali ljubimci i dentalni problemi: I ježu treba prati zubiće!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bodljikavi kućni ljubimci obolevaju od dentalnih bolesti koje se ne smeju zanemariti: one izazivaju jake bolove i infekcije i otežavaju hranjenje zbog čega životinja pati i gubi na težini

  • 0
Jež, nega zuba i dentalni problemi

Foto: Shuttersstock

Znate li da zubi kućnog ljubimca ježa traže redovnu negu, baš kao i vaši zubi, upozorava Thesprucepets?

Kućni ježevi obolevaju od bolesti zuba koje ne treba zanemariti. Ova oboljenja izazivaju jake bolove i infekcije. Uostalom, ako ste patili od zubobolje, znate da to nije nimalo zabavno!

Ježevi imaju 36 do 44 mala zuba: sekutiće, pretkutnjake, kutnjake i očnjake i dobijaju ih u uzrastu od samo tri nedelje. Mlečne zube gube od 7. do 9. nedelje, a tada niču i stalni zubi. Ježevi mlečni zubi su toliko mali da ih jež obično proguta kad počnu da se menjaju.

Jež, nega zuba i dentalni problemi

Foto: Shuttersstock

Kućna nega

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste poboljšali oralnu higijenu vašeg ježa i smanjili mogućnost problema sa zubima. Evo saveta i trikova kako da pojednostavite proces koji ponekad može biti poprilično težak.

Ne preuzimajte rizik da prstima otvarate usta ježu kako biste mu pregledali zube. Pripremite štapić od sladoleda i polako ga uvucite u usta ježu koji će verovatno da zagrize. Zatim ga lagano okrenite kako biste ježa naterali da otvori usta. Ponekad jež jednostavno ne želi da pokaže zube. Zato je najbolje da ga posmatrate dok žvaće. Tako ćete utvrditi da li postoje problemi prilikom hranjenja.

Znaci problema

Jež, nega zuba i dentalni problemi

Foto: Shuttersstock

Dva su načina na koje jež pokazuje da ima probleme sa zubima. Prvi su poteškoće sa žvakanjem ili izbegavanje žvakanja hrane. Drugi znak je otok duž linije vilice, desni, usana, brade ili gornjeg dela njuške. Postoje i drugi znaci koji ukazuju na probleme sa zubima: loš zadah (halitoza), jaka salivacija, gubitak težine, češanje usana, trljanje vilice o stvari ili tlo i tragovi krvi oko usana. Primetite li bilo koji od navedenih znakova, odnesite ježa na pregled.

Plak i kamenac

Plak i kamenac su najčešće promene na ježevim zubićima, u vidu crnih ili smeđih naslaga. Obično se sastoje od nataložene pljuvačke, čestica hrane i bakterija koji nagrizaju zube i oštećuju desni. Bolesne desni su direktan provodnik bakerija do krvi i glavnih organa u telu. Konstantno taloženje plaka, kamenca ili bakterija može izazvati sistemsku infekciju kod ježa.

Ukoliko je plak mekan, možete ga sami ukloniti brisanjem. Kamenac ne dirajte, već odnesite ježa stručnjaku. Ako se plak i kamenac ne uklanjaju, može se razviti gingivitis koji uzrokuje gubitak zuba. Kako gingivitis napreduje i ne leči se, on dovodi do parodontitisa.

Jež, nega zuba i dentalni problemi

Foto: Shuttersstock

Ježevi mogu doživeti frakture zuba i zubne apscese. Apsces je pojava kad se pri korenu zuba stvori džepić gnoja i on s vremenom može da se stvrdne. Ukoliko uočite ovu kvrgu u ustima ježa, odnesite ga veterinaru. Loš zub će morati da se izvadi, a jež će dobiti antibiotsku terapiju. Postoji još jedan uzrok gubitka zuba, ali se on ne leči. Ako se pojavi abnormalni rast ćelija u ustima, koji se nazivaju neoplazme, one su često kancerogene i reč je o agresivnom karcinomu skvamoznih ćelija.

Problemi sa hranom

Jež, nega zuba i dentalni problemi

Foto: Shuttersstock

Usled problema sa zubima, jež neće moći da jede čvrstu hranu, pogotovo ako mu je ispalo nekoliko zuba. Hrskave namirnice mogu povrediti njegove desni, pa bi trebalo da ježu počnete sa davanjem meke vlažne hrane za mačke.

Mladi jež sa zdravim zubima trebalo bi da jede što više čvrstih namirnica kako bi pojačao oralnu higijenu, smanjio nakupljanje plaka i kamenca i ojačao zube. Ipak, pojedine vrste hraniva su veoma tvrde, što bi zubima ježa moglo da škodi.

Posuda za vodu

Jež, nega zuba i dentalni problemi

Foto: Shuttersstock

U ježev kavez obično se postavlja posuda za vodu koja sadrži metalnu cev u vidu slamčice. Nju jež obuhvati zubićima kad poželi da pije. Ipak, metalna cevčica je odgovorna za često pucanje ježevih zuba, pa je nemojte postavljati. Umesto nje odaberite bočicu iz koje će voda kapati pod uticajem gravitacije.

Pranje i nega

Većina vlasnika ježeva ne pere zubiće svom ljubimcu. Međutim, ježa možete odneti veterinaru koji će mu stručno očistiti zube. Profesionalno čišćenje zuba podrazumeva primenu anestezije i za to vreme ježu zube treba očistiti, polirati i snimiti rendgenom. Ukoliko ima problematičnih zuba, oni će morati da se izvade. Procedura je ista kao na zubima mačaka, pasa i drugih kućnih ljubimaca.

Jež, nega zuba i dentalni problemi

Foto: Shuttersstock

Ako sami perete zube ježu, fokusirajte se prvenstveno na zadnje kutnjake i vidljivu stranu zuba. Budite nežni, ne opterećujte ježa i nemojte koristiti kalodont koji upotrebljavaju ljudi. U svrhu čišćenja zubića odlično će poslužiti i štapić za uši, samo povedite računa da jež ne pojede pamuk sa njegovog vrha. Ako desni počnu da krvare, nemojte paničiti: to je znak da nisu navikli na pranje. Ukoliko vidite veću količinu krvi, i korenčiće zuba, odnesite ježa na pregled. Velika količina plaka ili kamenca ne može se ukloniti pranjem.

U mnogim zemljama mogu se nabaviti paste za oralnu higijenu malih ljubimaca koje imaju ukus piletine! Ova specijalno formulisana pasta za zube ne peni i jež može da je guta bez bojazni.

Ako ste sumnjičavi u pogledu održavanja dentalne higijene kod ježa, pogledajte video koji prikazuje kako afrički pigmejski ježić uživa u pranju zuba!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari