• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj som neodoljivo podseća na bumbara: Iako se lako neguje, još ga niko nije razmnožio u akvarijumu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bumbarski som je svaštojed, voli da se krije i aktivan je isključivo noću, a životni vek ove slatkovodne ribe je oko 5 godina

  • 0
Bumbarski somić Foto: Pixabay/geraldrose

Bumbarski som je slatkovodna i veoma popularna ribica: zabavna je, lepih boja i o njoj je lako brinuti. Bumbarski som je izdržljiv što je takođe bitno vlasnicima koji ne žele da previše vremena posvete brizi koju traže ribice. Nema poznatih slučajeva uspešnog uzgoja bumbarskog soma u kućnom akvarijumu, pa nemojte pokušavati da ih razmnožite.

Poreklo i stanište bumbarskog soma

Bumbarski som (Microglanis iheringi) potiče iz Južne Amerike i viđa se u Kolumbiji i Venecueli, ali je prešao i u Gvajanu, Ekvador i severni Brazil, piše Aquariumsource. Ova riba je prvi put dokumentovana početkom 20. veka: u svom prirodnom staništu preferira reke i potoke sa jakom strujom i kamenjem na dnu, gde voli da se krije i ovo ponašanje ispoljava i u akvarijumu.

Životni vek bumbarskog soma

Prosečan životni vek bumbarskog soma je otprilike 4 do 5 godina: nije neuobičajeno da pređe ovu granicu i to se dešava kad ima veliku pažnju i izuzetnu negu.  Iako je izdržljiv, od uslova u akvarijumu zavisi koliki će mu biti životni vek i zdravlje.

Izgled bumbarskog soma

Boje na telu ove ribe su žuta i crna i raspršene su preko nekoliko debelih asimetričnih delova. Glava je skoro uvek crna, leđno peraje je bodljikavo i ima crnu traku po sredini. Repno peraje je crno, blago račvasto, a trbušna peraja su veoma široka. Telo ove ribe se uklapa u tradicionalnu građu soma: dugačko je i cilindrično, i malo se sužava pre repnog peraja. Iz njegove glave vire istaknuti "brkovi" i ima veoma široka usta.

Njegova veličina je oko 8 cm i varira u zavisnosti od okruženja i nege pre akvarijuma.

Nega bumbarskog soma: voda i parametri

Nega bumbarskog soma je jednostavna, jer zahteva malo održavanja. O njihovim potrebama može brinuti skoro svaki akvarista, bez obzira na iskustvo. Preporučena veličina akvarijuma za odraslog bumbarskog soma je 75 litara, jer su ovo male ribe i provode dosta vremena skrivene, dok čekaju da im se da hrana. Prirodno su naviknute na vodu koja se brzo kreće, pa će patiti u akvarijumu koji nema te uslove. Obezbedite im srednju količinu protoka vode kako biste bili sigurni da ona ima dovoljno kiseonika.

Temperatura vode od 21 do 25 stepeni C, sa pH nivoima od 6,5 do 7,5 i mekom vodom, tvrdoće između 8 i 12 dGH.

Bumbarski somić Foto: Pixabay/geraldrose

Enterijer akvarijuma bumbarskog soma

U prirodnom staništu bumbarskog soma ima mnogo kamenja i skrovišta i repliciranje ovoga treba da bude glavni prioritet akvariste. Glavne stavke koje treba ubaciti u akvarijum su kamenje i naplavljeno drvo koji će služiti kao glavno mesto za okupljanje kad su opušteni. Pronalaženje malih kutaka i pukotina u kojima se mogu sakriti je njihova druga priroda. U akvarijum ubacite ukrase i pećine po želji, kao i biljke poput java paprati.

Ako nema dovoljno skrovišta u akvarijumu, ove ribe će biti pod stresom što može skratiti njihov životni vek.

Potencijalne bolesti i ishrana bumbarskog soma

Bumbarski som je veoma izdržljiva riba i za razliku od drugih slatkovodnih vrsta nije sklon tipičnim bolestima, osim infekciji. Ako pružate dobru negu bumbarskim somovima i vodite računa o tome da im je kvalitet vode odličan, malo je verovatno da će doći do obolevanja i infekcije.

Bumbarski som je svaštojed i većinu vremena provode čisteći podlogu i tražeći bilo šta za grickanje. Nije izbirljiv i uživaće u larvama, biljnoj ishrani i drugim namirnicama za ribice u zarobljeništvu. Visokokvalitetna komercijalna hrana biže dobra za njih, kao i smrznuta i ​​živa hrana, u vidu kišnih glista, dafnija i drugih izvora proteina.

Bumbarski somić Foto: Pixabay/geraldrose

Ponašanje i temperament bumbarskog soma

Bumbarski som je izuzetno opušten, ali i stidljiv i noćna je riba što znači da će tokom dana obično biti skriven u jednom od svojih omiljenih skrovišta dok ne padne mrak ili vreme za jelo. Nekim akvaristima se ovo ne sviđa, jer žele da uživaju u aktivnosti ribica, ali je to jedna od osobina bumbarskog soma koju on neće menjati u akvarijumu, pa je bolje da se odlučite za drugu vrstu ukoliko vam to smeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako se hrane životinje i ribice u tropskom carstvu skrivenom u Beogradu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari